Poffertjes van aubergine

Poffertjes van aubergine

Moin!

Dat is hoe je in Bremen elkaar gedag zegt. En niet alleen in Bremen, maar eigenlijk in heel Noord-Duitsland. Natuurlijk zijn er allerlei varianten, en is men het er nooit over eens waar nou precies wat gezegd wordt. Maar ik ga het toch even proberen voor je op een rijtje te zetten.

Waar komt ‘Moin’ vandaan?

Ook daar zijn de meningen over verdeeld. Moin zou komen van ‘Moi’ uit het Platduits, dat verwant is met het Nederlands en ‘mooi, aangenaam’ betekent. Moin is dus feitelijk een verkorte manier van iemand een aangename dag wensen.
Maar het zou ook een verbastering van Morgen – Morjen – Mojn – Moin kunnen zijn. Of een oude soldatengroet. Je ziet het, eigenlijk weten ze het dus niet ;-) .

Moin of Moin Moin

Bremen en Hamburg zijn concurrent-Hanzesteden. De Bremer heeft een duidelijke mening over de Hamburger, en andersom. Gelukkig meestal met een knipoog hoor.

In Bremen wordt meestal Moin gezegd, in Hamburg is dat Moin Moin.
De Bremer zegt dat dat zo is omdat men in Hamburg stottert :-) .
Daarentegen vindt de Hamburger de Bremer maar een dorpeling. Bremen wordt door hen wel gekscherend “Dorf mit Strassenbahn” (dorp met tram) genoemd. En het mooiste aan Bremen vinden ze de Autobahn naar Hamburg.
Je begrijpt wel waarom de grootste, enigszins beladen voetbal-derby in het noorden van Duitsland die van Werder Bremen tegen HSV Hamburg is.

Moin Moin is een groet uit Noord Duitsland

De Bremer die iemand Moin Moin hoort zeggen, vat dat vaak op als uitnodiging voor een praatje: je hebt immers tijd om twee keer Moin te zeggen! Je wordt dan ook wel ‘Sabbelkopp’ (kletskous) genoemd door de Noord-Duitser, die liever kort van stof is.

En dan is er nog de variant Moinsen, die niet echt toe te wijzen is aan een bepaald gebied. Ik hoor dat eigenlijk nooit in Bremen, daarvoor moet je volgens mij toch meer richting Hamburg gaan.

Smakelijk!

Toen ik nog niet in Duitsland woonde, kende ik de Moin-groet al van televisie. Maar er bleek nóg een andere groet te bestaan die ik niet kende …

Mahlzeit!

De eerste keer toen iemand dat tegen me zei, begreep ik het dus ook niet.
Huh? Eet smakelijk? Ik heb toch niks te eten bij me? Wat bedoelt die in godsnaam?? Het duurde even voordat ik door had dat ik hartelijk gegroet werd.
Mahlzeit is oorspronkelijk als groet bedoeld rond het middaguur, als er gegeten wordt. Een soort ‘Hallo, en eet smakelijk’ dus. In Noord-Duitsland wordt het echter het de hele dag door als algemene, eerder joviale groet gebruikt. Intussen ben ik eraan gewend, maar ik moet nog steeds inwendig grinniken als de kassa dame om drie uur ’s middags in een kledingzaak me begroet met ‘Mahlzeit!’.

koolhydraatarme poffertjes van aubergine met een klont roomboter

Wat ik mis van Nederland – poffertjes

Het is al weer ruim drie jaar geleden dat manlief en ik Nederland verruild hebben voor Bremen. En we hebben er geen spijt van! We wonen helemaal naar ons zin in één van de leukste steden van Duitsland!
En we missen eigenlijk niks, nou ja, bijna niks. Ik mis mijn familie natuurlijk. En af en toe mis ik de ouderwetse Hollandse poffertjes. Hoewel je die hier bij vrijwel elk evenement, zoals de Osterwiese, kunt eten. Maar die poffertjes zijn natuurlijk koolhydraatrijk, dus eigenlijk sowieso niet goed voor me ha ha.

En daarom heb ik, op een idee gebracht door een recept op een Amerikaanse foodblog, koolhydraatarme aubergine poffertjes gemaakt. Ja, je leest het goed: aubergine poffertjes.
Aubergines zijn redelijk neutraal van smaak, en als je ze op de juiste manier klaarmaakt, lijken het net poffertjes. Oké, met een beetje fantasie erbij, dan lukt dat best. Aubergine poffertjes zijn nu eenmaal niet the real thing. Maar deze zijn wel gezonder! En het verschil is ook dat je op deze manier je bord vol met groente hebt geschept … smikkelen zonder schuldgevoel! Ik eet deze aubergine poffertjes graag als lunch, of als verwennerijtje tussendoor.

Mahlzeit!


Koolhydraatarme aubergine poffertjes

7 KH

Bereidingstijd: 10 minuten

koolhydraatarme poffertjes van aubergine

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 ei
1 mespunt gemalen vanille
1/2 tl kaneel
1 middelgrote aubergine
kokosolie (of ghee) om te bakken
garnering: 1 tl ahornsiroop, evt. een flinke klont roomboter (niet meer lactosevrij)

Zo maak je het:

  1. Kluts het ei met de vanille en kaneel in een diep bord door elkaar.
  2. Schil de aubergine en snijd ze in dunne plakken. Als je ze te dik snijdt, lijkt het minder op poffertjes.
  3. Verhit de kokosolie of ghee in een grote koekenpan. Haal de aubergineplakken door het eimengsel. Leg ze in de pan.
  4. Bak de ‘poffertjes’ in ongeveer 5-7 minuten goudbruin, halverwege keren. Waarschijnlijk passen ze niet allemaal tegelijk in de pan passen, dan in twee keer bakken.
  5. Doe de poffertjes op een bord en garneer als je dat wit met een flinke klont boter en de ahornsiroop. Serveer direct.

Tips:

  • Snelle versie: schil de aubergine niet. Qua smaak maakt het niks uit, het ziet er op je bord misschien alleen minder als echte poffertjes uit.
  • Garneer je koolhydraatarme poffertjes met een klont roomboter en een drupje ahornsiroop. Of doe wat extra fruit als garnering op je bord erbij, bijvoorbeeld bosbessen en/of aardbeien.
  • Maak voor een lactosevrije versie zonder boter een dressing van een eetlepel tahini of amandelpasta verdund met een beetje water en evt. wat kaneel, en druppel dit over je poffertjes.

Vrij van gluten en noten. Bevat ahornsiroop.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *