Citroen Trifle

Citroen Trifle
Koolhydraatarme citroen trifle recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Een toetjesmonster ben ik allang niet meer. Maar met Kerst maak ik graag een uitzondering, en doe ik mee met een feestelijk nagerecht. Wel koolhydraatarm natuurlijk! Dit jaar maak ik een koolhydraatarme citroen trifle. Met (hoe kan het ook anders) bosbessen!

Toetjesmonster

Toetjes. Hollanders zouden er gek op zijn. En dat geloof ik wel als ik naar het toetjesschap in de supermarkt kijk. De keuze is tegenwoordig reuze.

Als ik aan typisch Nederlandse toetjes denk, dan denk ik allereerst aan hopjesvla. En griesmeelpudding. Gortepap met stroop. Hangop. Allemaal nagerechten uit mijn jeugd. Vooral op de eerste was ik als kind verzot, ik denk dat de liefde voor de koffiesmaak er al vroeg in zat ha ha.

De keuze is reuze

En toen kwam de marketing machine pas goed op gang en raakten de schappen vol met vooral yoghurt en vla: dubbelvla, wolkentoetje, fruitvla, yoghurt met allerlei fruitsmaakjes en vetgehaltes (tot nul procent aan toe). Oh, en dan had je die poedertjes waar je pudding van kon maken, mijn moeder was er dol op. Ik niet, plastic pudding noemde ik het. En dan at ze er ook nog eens zoete slagroom gemaakt van zo’n poedertje bij … arghhhh.

Dan was en is er natuurlijk nog het klant en klare puddinkje van het merk met de M: het M…-toetje. Niet te (vr)eten vind ik die, veel te chemisch. Maar de mannen thuis, die lustten er destijds wel pap van. Waar normale mensen zo’n pudding met z’n viertjes op peuzelden, ging er in huize Con één pudding per mans-persoon doorheen. Whaaat? Ja, echt. Nog steeds krijgt manlief als we bij mijn moeder op bezoek zijn, zo’n pudding als toetje. Hij wordt maar verwend!

Koolhydraatarme citroen trifle recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Mijn beste toetje

Nee, een toetjesmonster ben ik echt allang niet meer. Ik hoor sinds ik koolhydraatarm eet tot de categorie mensen die na het eten van de maaltijd aangenaam vol zitten. En toch neem ik dan nog een soort toetje, want ik ben namelijk pas echt klaar met eten als ik mijn espressootje op heb. Zonder die espresso is mijn eten gewoon niet af. Gek toch, hoe je brein werkt.

Met Kerst maak ik een uitzondering en eet ik ook een keer een toetje. Niet te veel, niet te zwaar, maar wel koolhydraatarm natuurlijk! Dit jaar heb ik een koolhydraatarme trifle gemaakt.

Engelse lekkernij

De trifle is van Engelse oorsprong en bestaat traditioneel uit een laag lange vingers die in sherry worden geweekt, een laag custardpudding en een laag fruit. maar er bestaan ettelijke varianten, vaak wordt nog een laag slagroom toegevoegd. Omdat ik het toetje niet al te heftig wilde maken, heb ik de slagroom achterwege gelaten, maar als je nog plek hebt, voeg rustig nog een laagje ongezoete slagroom toe. Daar zitten immers geen koolhydraten in!

Koolhydraatarme citroen trifle recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Voor de koeklaag heb ik gebruik gemaakt van een deel van mijn recept voor de moorkop tompouce. Voor die tompouce wordt een koeklaag gebakken, en ik heb een restje gebruikt en verbrokkeld. Omdat Kerst toch een beetje feest is, heb ik de koekkruim stiekem in een beetje sherry geweekt, maar je kunt als je liever geen alcohol wilt gebruiken, ook een scheutje afgekoelde koffie nemen.

De custard pudding heb ik vervangen door chia pudding die ik een frisse citroensmaak heb gegeven. Voor de fruitlaag heb ik natuurlijk gekozen voor mijn persoonlijke favoriet: bosbessen. Omdat ik die nu niet vers kan krijgen, heb ik diepvries bosbessen genomen. Qua koolhydraten maakt dat niks uit.

Het resultaat is een niet al te vullende citroen trifle, een heerlijke afsluiting van een koolhydraatarm kerstdiner. Hier komt het recept!


Koolhydraatarme citroen trifle

7 KH

Bereidingstijd: 25 minuten

Koolhydraatarme citroen trifle recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

Voor de koeklaag:
50 gr koekrestjes (bijvoorbeeld van de moorkop tompouce)
klein scheutje sherry (optioneel)
Voor de pudding:
130 gr kokosroom (het dikke romige deel)
sap van een halve citroen
2 tl chiazaad
1/2 tl kurkuma
1/4 tl gemalen vanille
1 tl poeder erythritol (optioneel)
Voor de fruitlaag:
100 gr bosbessen (ik nam diepvries)
poeder ery voor garnering

Zo maak je het:

    1. Verkruimel de koolhydraatarme koekresten grof. Besprenkel ze indien gewenst met een beetje sherry.
    2. Meng ondertussen voor de pudding de kokosroom met het citroensap, Chia en vanille. Voeg indien gewenst de poeder erythritol toe als je het wat zoeter wilt. Zet de pudding minstens 30 minuten in de koelkast, roer na 10 minuten nog een keer door.
    3. Ontdooi ondertussen de bosbessen. Gebruik je verse, hak ze dan tot een grove moes.
    4. Neem twee mooie glazen en maak laagjes: eerst de koeklaag, dan de chiapudding en vervolgens de bosbessen. Zet minstens 1 uur in de koelkast.
    5. Bestrooi de koolhydraatarme trifle direct voor het opdienen met wat poeder ery.

Tips:

  • Wil je liever geen alcohol in je citroen trifle, meng dan de koek met een eetlepel afgekoelde koffie.
  • In plaats van bosbessen kun je ook ander rood fruit kiezen, bijvoorbeeld frambozen.
  • Extra feestelijk wordt je koolhydraatarme trifle door nog een laag ongezoete slagroom toe te voegen. Nul koolhydraten extra!

Vrij van gluten en toegevoegde suiker. Bevat erythritol.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *