Marsepein aardappeltjes

Marsepein aardappeltjes

Marsepein aardappeltjes, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Deze Kerst wordt anders dan alle andere Kerstdagen die we ooit gevierd hebben. Is Kerst een echt familiefeest, dit jaar zal ik het zonder mijn familie moeten vieren. En ik weet dat ik daar niet de enige in ben. Toch valt het me zwaar, ik heb mijn familie door de pandemie sinds vorige Kerst niet meer in levende lijve gezien. Om mezelf een beetje te troosten heb ik daarom koolhydraatarme marsepein aardappeltjes gemaakt, een typisch Duits kerstsnoepje.

Duitse kerstlekkernij

In Duitsland wordt Kerst normaal gesproken uitgebreid gevierd. Ook de Adventsweken tellen al volop mee. Liggen in Nederland al in augustus de Sinterklaas pepernoten en chocoladeletters in de winkels, in Duitsland worden de schappen dan gevuld met Weihnachtsstollen en Lebkuchen. Chocolade kerstkransjes, zoals die in Nederland volop gesnoept worden, heb ik hier niet gezien. Hier worden het liefst koekjes gebakken. En véél!! Vorig jaar heb ik meegedaan met de Weihnachtsbäckerei en heb ik amandelhoorntjes gemaakt. Wel koolhydraatarm natuurlijk!

Marsepein aardappeltjes, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Qua snoepgoed eet de Duitser met Kerst graag Marzipan Kartoffeln, oftewel marsepein aardappeltjes. Ze heten zo omdat ze op aardappeltjes zouden lijken. Manlief’s reactie toen ik hem zo’n snoepje voorschotelde: “ah, een bitterbal!”. Ha ha, maar wel een zoete in dit geval.

Oorsprong van marsepein

Hoewel marsepein zijn oorsprong in de Oriënt zou hebben en al eeuwenoud zou zijn, zijn vooral de Duitsers meesters in het maken van erg lekkere marsepein. De lekkerste koop je in het noorden van Duitsland, in Lübeck, van het merk Niederegger. Dat komt omdat niet alleen de schepen van de VOC maar ook de Duitse Hansekoggen eeuwen geleden specerijen uit het verre oosten meenamen naar Europa. Aanvankelijk mochten alleen apothekers met kruiden werken, die zijn immers geneeskrachtig. Pas later mochten de suikerbakkers, de zogenaamde Canditors (daar komt ook de naam Konditorei, Duitsen taartjes bakkerij vandaan) met kruiden werken, en die begonnen de lekkerste marsepein te maken.

Marsepein aardappeltjes, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Marsepein was in die tijd duur en alleen beschikbaar voor de koninklijken en de rijke burgers. Pas toen de mens suiker uit suikerbieten ging winnen, werd marsepein betaalbaar voor de gewone sterveling. En tegenwoordig liggen de supermarkten er vooral de laatste maanden van het jaar vol mee.

Minder zoet

Het marsepein wat je in de winkel koopt, is mierzoet als je het mij vraagt. En het bevat dus behoorlijk wat koolhydraten. Ik heb een koolhydraatarme versie van de marsepein aardappeltjes gemaakt door in plaats van kant en klare marsepein zelf de vulling te maken met als belangrijkste ingrediënten gemalen amandelen, boter en yaconsiroop. Maar je kunt ook een ander vloeibaar zoetmiddel kiezen, het aantal koolhydraten per balletje is dan wel anders. Mijn aardappeltjes zijn in ieder geval helemaal niet zo zoet, dus als je een echte zoetekauw bent, dan ben je gewaarschuwd …

Marsepein aardappeltjes, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Als je iets meer amandelsmaak aan de marsepein aardappeltjes wilt geven, dan kun je overwegen om een paar druppels amandelaroma toe te voegen. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van aroma’s: er zit meestal chemie in. Maar dat is slechts mijn mening. Online kun je ook natuurlijk amandelaroma kopen, maar het is niet goedkoop. Persoonlijk heb ik de smaak niet gemist, maar smaken verschillen dus maak je eigen keuze.


Koolhydraatarme marsepein aardappeltjes

1,5 per stuk

Bereidingstijd: 5 minuten (plus 1 uur wachttijd)

Marsepein aardappeltjes, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor ongeveer 10 stuks:

50 gr gemalen amandelen
30 gr roomboter op kamertemperatuur
2 el yaconsiroop of vloeibaar zoetmiddel naar keuze
2-3 druppels amandelaroma (optioneel, ik heb het niet gebruikt)
1 tl gemalen vanille
1,5 el poeder erythritol
snufje zout
1 el cacaopoeder
1/2 tl kaneel

Zo maak je het:

  1. Meng alle ingrediënten behalve cacaopoeder en kaneel goed door elkaar.
  2. Meng cacaopoeder en kaneel en strooi op een schoteltje.
  3. Vorm 10 balletjes van de marsepeinmassa en rol ze door het cacao-kaneel mengsel. Laat ze minimaal een uur in de koelkast opstijven.
  4. Eet ze rechtstreeks uit de koelkast.
  5. Tips:

Vrij van gluten en toegevoegde suiker. Bevat yaconsiroop en erythritol als zoetstof.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, en Primal.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *