Proteïne balletjes

Proteïne balletjes

Proteïne balletjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Vandaag maak ik proteïne balletjes voor de lekkere trek tussendoor. Deze bonbons bevatten relatief veel eiwitten, vandaar de originele naam (not). En natuurlijk zijn ze koolhydraatarm. Maar vooral erg lekker, en makkelijk te maken.

Eiwitten

De laatste weken schrijf ik veel over eiwitten, en waarom het belangrijk is dat je er voldoende van binnen krijgt. Dat komt omdat ik zelf van zowel de arts als de fysiotherapeut het advies heb gekregen om meer eiwitten te eten. Dat zou voor mij en vooral mijn lijf op dit moment beter zijn.

Dat wil dus niet zeggen dat ik vind dat iedereen meer eiwitten moet eten. Wat voor de één beter is, is voor de ander juist minder verstandig. Ieder mens is nu eenmaal anders.

Proteïne balletjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het is geen dieet

Naar mijn mening is dat ook precies het probleem met diëten, en een reden waarom ik een hekel aan het woord dieet heb. Diëten worden aangeprezen alsof ze het enige juiste antwoord op jouw afval-vraag zijn. En dat is natuurlijk niet zo, want iedereen is anders.
Het woord dieet roept bij mij ook een associatie op met voeding die je vooral niet mag eten. Dat geeft een negatief gevoel, en dan lijkt je gekozen dieet al bij voorbaat gedoemd te mislukken. Want wat je niet mag eten, dat wil je toch juist graag?

Ja, ik eet koolhydraatarm. Ja, je zou dat een koolhydraatarm dieet kunnen noemen. Ik noem het liever gewoon koolhydraatarm, want ik ontzeg me niks. Het betekent namelijk niet dat ik dag in dag uit koolhydraatarm eet, en mezelf patat of taart ontzeg. Ben je mal, veel te lekker! Ik eet het alleen niet elke dag, zelfs niet elke week, met als enige reden dat ik weet dat ik me minder goed voel als ik elke dag veel koolhydraten zou eten. En ik voel me nu eenmaal graag goed, wie niet!

Proteïne balletjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Eten wat bij jou past

Misschien geldt dat voor jou ook, voel jij je net als ik kiplekker als je voornamelijk koolhydraatarm eet. Maar misschien bloei jij juist helemaal op met een koolhydraatrijk eetpatroon. Of ga je als een speer op een veganistisch voedingspatroon. Of is Fodmap, Paleo, pescetarisch, en wat er al niet meer aan richtlijnen is, het helemaal voor jou. Zoals gezegd: iedereen is anders, en een pasklaar dieet voor iedereen bestaat simpelweg niet.

Ik hoop hoe dan ook dat je de informatie op mijn blog (en de recepten natuurlijk) niet interpreteert als het enige voedingspatroon dat goed voor je is, want dat is niet zo. Het is goed voor mij, en misschien ook voor jou. Maar misschien niet voor je vriendin of je oma. Die doen het misschien beter op meer koolhydraten en minder vet.

Gelukkig kun je veel recepten van mijn blog makkelijk aanpassen, vaak simpelweg door aardappelen, rijst of brood extra bij een maaltijd te serveren. Ik doe dat vaak voor manlief, en schep zelf wat extra groente op. Zo zijn we allebei blij!

Proteïne balletjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Eiwitrijke bonbons

Omdat ik momenteel meer op de eiwitjes let, heb ik een lekkere eiwitrijke snack voor de lekkere trek tussendoor gemaakt. Want we blijven natuurlijk wel lekker eten hè. Deze simpel te maken bonbons hebben de naam proteïne balletjes gekregen, niet bijster origineel maar het dekt wel de lading. Per balletje zit er 2,4 gram eiwit in. Dat is niet verkeerd. Ter vergelijking: in een zeevruchten bonbon zit ongeveer 0,7 gram eiwit. En veel suiker. En dat zit niet in mijn proteïne balletjes.

Als zoetmiddel heb ik yaconsiroop gebruikt, wat relatief weinig koolhydraten bevat. Het is wel erg duur, maar je doet heel lang met een fles. Je kunt natuurlijk elk ander vloeibaar zoetmiddel gebruiken, het aantal koolhydraten verandert dan wel.

Omdat ik nu eenmaal een koffielover ben, heb ik een theelepel espressopoeder aan de chocolade toegevoegd. Dat geeft nét een beetje meer pit. Maar je kunt het ook weglaten, deze proteïne balletjes zullen er niet minder om smaken!

Proteïne balletjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme proteïne balletjes

Con
Voor de lekkere trek tussendoor heb ik proteïne balletjes gemaakt, die per bonbon 2,4 gram eiwit bevatten. Natuurlijk zijn ze ook koolhydraatarm. Maar ze zijn vooral erg lekker!
Bereidingstijd 10 minuten
wachttijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Algemeen
Porties 12 balletjes
Koolhydraten 2 kh

Dit heb je nodig
  

 • 60 gr pindakaas
 • 40 gr cashewpasta
 • 10 gr kokosolie gesmolten
 • 15 gr yaconsiroop
 • 1 el whey poeder
 • 35 gr kokosmeel
 • 1/2 tl gemalen vanille
 • snufje zout
 • 1 tl espressopoeder optioneel
 • 50 gr pure chocolade minstens 80%

Zo maak je het
 

 • Meng pindakaas en cashewpasta. Als dat lastig gaat, verwarm het dan een klein beetje.
 • Meng vervolgens de gesmolten kokosolie, yaconsiroop (of ander vloeibaar zoetmiddel), kokosmeel, vanille, whey poeder en een snuf zout erdoor, en kneed het met de vingers tot een zacht deeg. Het mag niet te veel plakken: voeg anders wat extra kokosmeel toe.
 • Vorm 12 balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede plank. Leg ze minstens 30 minuten in de koelkast.
 • Smelt de chocolade au bain Marie en roer er eventueel 1 tl espressopoeder door. Doop de proteïne balletjes in de chocolade en leg ze op een met bakpapier beklede plank minstens 1 uur in de koelkast.

Tips

 • Als je de whey vervangt door plantaardig proteïnepoeder, dan is dit recept geschikt voor veganisten, en is het lactosevrij.
 • Je kunt in plaats van cashewpasta ook kiezen voor amandelpasta.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *