Rabarber plaattaart

Rabarber plaattaart

Koolhydraatarme rabarber plaattaart recept - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

Rabarber is een echte lentegroente, en momenteel volop verkrijgbaar. Meestal wordt er compote (sjiek woord voor moes) van gemaakt, maar wist je dat rabarber erg lekker in taart is? Nee? Dan moet je beslist deze koolhydraatarme rabarber plaattaart eens proberen.

Wat is een plaattaart

Een plaattaart is niks anders dan een platte taart die in een  ondiepe vierkante of rechthoekige vorm, of gewoon rechtstreeks op de ovenbakplaat gebakken wordt. In het Duits heet zo’n taart een Blechkuchen, en die taart is enorm geliefd bij de Duitsers. Elke bakker verkoopt ze, en ze zijn vaak gevuld met de meest uiteenlopende fruitsoorten. Een Blechkuchen wordt vaak versierd met bijvoorbeeld kruimeldeeg, gehakte noten, of met een roomlaagje. Voor de bakker zijn ze economisch voordelig, omdat het complete oppervlak van de bakplaat wordt gebruikt. Zo kan hij lekker veel tegelijk bakken.

Rabarber plaattaart recept - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

Bekende Duitse plaattaart soorten zijn de Schmandkuchen (een plaattaart met een roomlaag van Schmand, een soort crème fraîche en daarop fruit), en de Donauwelle (een plaattaart met roomvulling met kersen, en een toplaag van chocolade). Kersen en chocolade … nu ik dat zo typ, krijg ik er meteen zin in! Misschien binnenkort maar eens een koolhydraatarme Donauwelle taart bakken …

Koolhydraatarme rabarber plaattaart recept - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

Plaattaart: lekker makkelijk

Een plaattaart is niet moeilijk te maken, ook een koolhydraatarme plaattaart niet. Het is gewoon een kwestie van de juiste koolhydraatarme ingrediënten bij elkaar mikken, en een koolhydraatarme fruitsoort als topping kiezen. Of, zoals in dit geval, koolhydraatarme groente. Want ja, rabarber is een groente.

Nu kun je natuurlijk een plaattaart op je ovenbakplaat bakken, maar dan heb je wel meteen heel veel taartjes. Het kan, want deze plaattaart is in te vriezen, maar ik vind verse taart toch echt het lekkerst. Daarom maak ik voor mijn plaattaart gebruik van een kleine rechthoekige ovenschaal, die ik al jaaaaaren in mijn collectie hebt. Ik gebruik die ook om koolhydraatarme chocolade tompouces mee te maken. Ik bekleed de vorm wel met bakpapier, zodat de taart makkelijker uit de vorm te halen is.

Mijn ovenschaal meet 24 x 16 cm, daar haal ik vier stukken plaattaart uit.

Koolhydraatarme rabarber plaattaart recept - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

De rabarber gaat gewoon rauw in je taart. Even inprikken helpt om de rabarber goed gaar te krijgen. Je kunt de stengels net zo groot snijden als je bakvorm is, maar je kunt er ook kleinere stukken van snijden. Ik heb voor een soort gulden middenweg gekozen. Afhankelijk van de grootte van je vorm en van de rabarber heb je 2 à 3 stengels rabarber nodig.

Na het bakken van deze koolhydraatarme plaattaart met rabarber, heb ik een beetje erythritol in mijn koffiemolentje tot poedersuiker vermalen, en de plaattaart ermee bestrooid. Dat geeft een beetje extra zoet en een beetje extra feestelijkheid aan je taart.
Nu nog snel een bakkie koffie of thee zetten, en dan een gezellige virtuele (want ook hier geldt nog steeds corona social distancing) Kaffeeklatsch afspraak met je bestie maken, om gezellig samen koffie met taart te eten en bij te kletsen. Eet ze!

Koolhydraatarme rabarber plaattaart recept - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme rabarber plaattaart

Con
Geliefd in Duitsland is de zogeheten Blechkuchen. Zo'n taart kun je nu makkelijk zelf maken, in de vorm van deze koolhydraatarme rabarber plaattaart. Een echte lente-topper bij de koffie of thee.
Bereidingstijd 10 minuten
oventijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Duits
Porties 4 personen
Koolhydraten 6 kh

Dit heb je nodig
  

  • 2-3 stengels rabarber
  • 3 eieren
  • 100 gr roomboter gesmolten
  • 2 el erythritol plus 1 el extra voor garnering
  • 75 gr amandelmeel
  • 15 gr psylliumvezels
  • 30 gr kokosmeel
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
  • merg van 1 vanillestokje

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was de rabarber, snijd één stengel in kleine stukjes, en snijd de andere in stukken ter grootte van je bakvorm.
  • Kluts de eieren met de gesmolten boter en 2 eetlepels ery tot een romige massa. Meng in een andere kom het amandelmeel met de psyllium, kokosmeel, bakpoeder en zout, en meng de vanille erdoor.
  • Meng het meelmengsel door de eiermassa en roer tot een egaal deeg. Roer de kleine stukjes rabarber erdoor.
  • Schep het deeg in een vierkante met bakpapier beklede bakvorm (mijn meet 16×24 cm). Druk de grote rabarberstengels half in het deeg, zodat de bovenkant van de rabarber nog zichtbaar is. Prik de stengels op enkele plaatsen in.
  • Bak de rabarber plaattaart in 30-35 minuten gaar.
  • Maal de extra ery tot poedersuiker, en bestrooi de rabarber plaattaart er vlak voor het serveren mee.

Tips

  • Je kunt ook koolhydraatarm rood fruit als topping gebruiken, bijvoorbeeld aardbeien als ze in het seizoen zijn.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 5 stemmen. Gemiddeld: 3,40/5)
Laden...

4 reacties

  1. Omarij

    Deze taart vanmiddag gemaakt, zag er prachtig uit! Ik heb een theelepel speculaaskruiden en een forse scheut slagroom door het deeg geroerd, het voelde zo droog aan. Ik zie nu dat ik de poedersuiker pas na het bakken op de taart moest strooien, ik heb dat dus gedaan voordat hij de oven in ging. Nu voor het proeven nog het restje erover, ikheb 8 stukjes en wat denk je? Met een theelepel mascarpone. Heerlijk!!!!!!!!
    Dank je, morgen ga ik voor de asperges met eiersaus.

  2. ester

    Ik heb deze heerlijke plaattaart al eens gemaakt. Wilde net een maken met gekregen kersen maar zie dat ik geen psyllium vezels meer in huis heb? Waar kan ik dat mee vervangen? Alvast bedankt, Ester

    1. Psyllium is vanwege de unieke eigenschappen moeilijk te vervangen. Je kunt het proberen met dezelfde hoeveelheid gemalen lijnzaad, of eventueel gemalen chiazaad, maar ik kan je geen garantie geven dat het resultaat hetzelfde is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *