Speculaasbrokken

Speculaasbrokken

Koolhydraatarme / Keto speculaasbrokken, suikervrij recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Speculaas in alle soorten, vormen en maten hoort bij deze tijd van het jaar. Ik maakte koolhydraatarme speculaasbrokken. Of nou ja, speculaasbrokjes, want ze zijn een stuk dunner als de brokken die je in de winkel koopt. Maar deze zijn wel zonder suiker, en echt super lekker!

Sinterklaas

Hij komt, hij komt … oh nee hij is er al! De goede oude Sint bedoel ik. En die is gek op speculaas… wie niet zou ik zeggen. Vroeger (héél vroeger), deed ik als kind speculaasjes op mijn witte boterham. Met veel boter ertussen. Alleen dat met die boter is gebleven, de witte boterham heb ik al lang geleden van mijn menu geschrapt. En die speculaasjes sinds ik koolhydraatarm eet ook. Maar ja, die zijn natuurlijk wel heel erg lekker. En dus ben ik zelf aan de slag gegaan.

Koolhydraatarme speculaasbrokken recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Speculaas of speculoos?

Ik heb geen speculaasvorm, dus kan geen speculaas koekjes maken. En omdat ik van makkelijk hou, heb ik voor dit recept gekozen voor speculaasbrokken. Gewoon lekker makkelijk een grote plak speculaas bakken, die je daarna in stukken breekt. Lekker rustiek!

Waar het woord speculaas vandaan komt, daar zijn de meningen over verdeeld. Wist je dat de Vlamen het geen speculaas maar speculoos noemen? In speculoos zouden trouwens ook andere kruiden zitten dan in speculaas.

Koolhydraatarme speculaasbrokken recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Welke soorten speculaas zijn er?

Speculaas wordt in allerlei soorten en vormen gemaakt. Er is het traditionele speculaas koekje, die ook een grotere broer kent. Er is harde speculaas (bijvoorbeeld de speculaasbrokken), er is zachte speculaas (zoals gevuld speculaas, met een laag spijs ertussen). En nu is er ook koolhydraatarm speculaas. Die kun je weliswaar kopen, maar er zit naar mijn mening vaak meuk in. Nee, koolhydraatarme speculaasbrokken bak je natuurlijk zelf! Al is het maar omdat je huis er zo lekker van gaat ruiken…

Koolhydraatarme speculaasbrokken recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Ik gebruik erythritol om de speculaasbrokken te zoeten. Dat betekent nul koolhydraten extra. Ik haalde 12 brokken uit mijn speculaas, omgerekend komt dat uit op 2 koolhydraten per brok. Als je ketogeen eet, kun je dus ook best een speculaasbrokje snoepen. Oh, en als je paleo eet, dan kun je ook gerust genieten van deze lekkernij.

Mijn keto speculaasbrokken zijn niet vegan, omdat ik roomboter gebruik, en er zit ook ei in. Zou je de boter vervangen door kokosolie, dan worden de speculaasbrokken veel zachter en minder krokant. De brokken worden trouwens pas hard tijdens het afkoelen. Niet te snel snoepen dus … als dat je lukt!


Koolhydraatarme speculaasbrokken

2 KH per brok

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 30 minuten oventijd)

Koolhydraatarme speculaasbrokken recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 12 brokken:

40 gr tijgernotenmeel
35 gr amandelmeel
30 gr ery bronze
1 el speculaaskruiden (deze vind ik erg lekker)
snuf zout
25 gr roomboter
1 ei
2 el geschaafde of gehakte amandelen

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Meng tijgernotenmeel, amandelmeel, ery bronze, speculaaskruiden en een snuf zout in een kom goed door elkaar.
  3. Smelt de boter. Scheid het ei.
  4. Klop het eiwit los en meng het door het meelmengsel. Meng dan de gesmolten boter erdoor. Kneed het beslag tot het een deegbal vormt.
  5. Doe het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het uit tot een plak van ongeveer een centimeter dik.
  6. Klop het eigeel los en strijk dat over de deegplak. Versier naar wens met gehakte of geschaafde amandelen.
  7. Bak het speculaas 30 minuten in de oven. Let op dat de randen niet zwart worden!
  8. Laat het speculaas volledig afkoelen, en breek het dan in stukken. Ik had 12 speculaasbrokken.

Tips:

  • Maak ook eens de Zweedse versie van speculaas, koolhydraatarm natuurlijk: pepparkakor!

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *