Tomaten paprika gazpacho

Tomaten paprika gazpacho

Tomaten paprika gazpacho, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Zin in soep, maar het is zomers warm? Dan maak je gazpacho! Deze wereldberoemde koude Spaanse soep is heerlijk verfrissend op een warme dag, en kan van tevoren klaargemaakt worden. Ik maakte dit keer een tomaten paprika gazpacho.

Deense zomers

Ik ben niet naar Denemarken geëmigreerd voor het weer.
Of eigenlijk wel. Want ik kan niet zo heel goed tegen warmte. En dus is het logisch om wat meer richting het noorden te verkassen. Scheelt gemiddeld toch een graad of 3 à 4. Meestal dan, want de laatste dagen lijkt het wel Zuid-Europa in plaats van het koele(re) noorden.

Tomaten paprika gazpacho, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Wat ik persoonlijk wel anders vind aan het Deense weer, is dat het elke 5 minuten om kan slaan. In Nederland gaat dat over het algemeen niet zo snel. Hier kun je in je korte broek in de zon lopen, om 5 minuten later door een regenbui overvallen te worden, waarna de zon weer schijnt, om vervolgens een hagelbui over je heen te krijgen. Er zijn dagen, dat je hier vier seizoenen in één dag kunt hebben.

Tomaten paprika gazpacho, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Storm en de pelikaan

Wist je dat de Denen een leuke uitdrukking hebben als het hard waait? Dan zeggen ze: “det blæser en halv pelikan“, ofwel het waait een halve pelikaan.

Maar waarom geeft deze arme vogel de helft van zijn lijf en zijn hele naam aan een storm?
Het verhaal wil, dat het woord pelikaan zou lijken op orkaan. Volgens mij moet je dan eerst wel een paar borrels ophebben, maar goed. En waarom een halve vogel en niet het hele beest? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met een sprookje van de beroemde Deense sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen, die schreef dat je niet een heel koninkrijk erft, maar slechts de helft (zie het sprookje het lelijke eendje). Is gewoon veel leuker.

Tomaten paprika gazpacho, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Er zijn nog veel meer Deense uitdrukkingen voor weer, soms nét even anders dan de Nederlandse. Zo is het in Nederland berekoud, in Denemarken is het hondekoud (hundekoldt). Het is bloedheet in Nederland, in Denemarken is het bagende varmt (bakkend warm).

Hittegolf? Koud soep!

Mocht er deze zomer nog een hittegolf komen, dan zit jij goed met deze tomaten paprika gazpacho. Maak de soep ‘s ochtends klaar, als het nog niet te warm is, en laat in de koelkast door en door koud worden. Dan hoef je bij het serveren alleen nog maar een topping op de soep te doen. Fijne zomer!

Mocht je op vakantie gaan naar Denemarken, en je wilt een enigszins betrouwbare weersverwachting zien, kijk dan op de site van het Deense weerinstituut DMI.

Tomaten paprika gazpacho, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Tomaten paprika gazpacho

Con
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Spaans
Porties 2 personen
Koolhydraten 20 kh

Dit heb je nodig
  

Voor de soep:

  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 gegrilde rode paprika
  • 1/2 komkommer
  • 1 el provençaalse kruiden
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/4 tl chilivlokken
  • versgemalen zout en peper
  • 2 tl balsamico azijn

Voor de topping:

  • 1/2 avocado
  • 10 kerstomaatjes liefst verschillende kleuren
  • 1 el pompoenpitten
  • scheutje olijfolie

Zo maak je het
 

  • Schil de komkommer en snijd ze in stukjes. Snijd indien nodig de gegrilde paprika in stukken.
  • Doe alle ingrediënten voor de soep in een hoge kom en pureer de soep met een staafmixer. Als je de soep te dik vindt, voeg dan een scheutje water toe.
  • Zet de soep afgedekt minstens 4 uur in de koelkast.
  • Opdienen: verdeel de soep over twee kommen en top met in blokjes gesneden avocado, gehalveerde kerstomaatjes en pompoenpitten. Schenk tot slot een scheutje olijfolie over de gazpacho.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Aan het laden...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *