Arabische halloumi

Arabische halloumi
Arabische halloumi recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ben je net als ik gek op kaas? Maakt het niet uit wat voor kaas, als het maar kaas is? Dan heb ik een lekker recept voor je vandaag. Want we gaan halloumi bakken! Deze Cypriotische kaas wordt een Arabische halloumi door het gebruik van granaatappelpitjes en mijn favoriete kruidenmix in de keuken: za’atar.

Wat is halloumi?

Nou, kaas dus. Maar niet zomaar kaas natuurlijk. Halloumi is afkomstig van het eiland Cyprus. Een prachtig eiland, waar ik jaren geleden eens vakantie heb gevierd. Wat ik me er vooral van herinner, is – inderdaad – het lekkere eten. En het spookstad gedeelte van Nicosia. En dat ze net als in Engeland links rijden.

Arabische halloumi recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Halloumi wordt van oorsprong gemaakt van schapenmelk en geitenmelk, tegenwoordig wordt er steeds meer koeienmelk aan toegevoegd. Halloumi heeft een hele specifieke structuur, die een beetje aan rubber doet denken. Oké, dat klinkt niet heel lekker, en een goedkope halloumi blijft na het bakken ook een beetje rubberachtig. Maar heb je een goede halloumi te pakken, dan heb je een heerlijke kaas in handen die bij het bakken een lekker krokant korstje krijgt. En dat maakt halloumi zo lekker.

De kenmerkende rubberachtige consistentie van halloumi ontstaat door een speciaal proces waarbij de kaasmassa (wrongel) in wei (melk-vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat), opnieuw wordt verhit. De eiwitten vormen door dit proces lange ketens en door de verhitting blijven er geen melkzuurbacteriën achter in de kaas. En daarom kun je Halloumi in de pan bakken zonder dat ze uit elkaar valt. Halloumi is ook uitermate geschikt voor de barbecue.

Arabische halloumi recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Mediterraans eten thuis

Nu we niet zomaar op vakantie kunnen, is het een goed idee om een beetje van een vakantieland naar huis te halen. En dat gaat het gemakkelijkst met eten. Halloumi koop je tegenwoordig gewoon bij een goed gesorteerde supermarkt, of bij Turkse winkels. Neem dan meteen een granaatappel mee, en je bent al een eind op weg. Als dan ook nog het weer meewerkt, dan kun je gewoon een beetje vakantie in eigen huis of tuin/balkon vieren!

Arabische halloumi recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Granaatappelsiroop

In de dressing van deze Arabische halloumi gaat granaatappelsiroop. Het wordt ook wel granaatappelmelasse genoemd. De Arabische naam is dibs el rumman. Het is de balsamico van het midden oosten. In de Turkse keuken wordt granaatappelsiroop ook veel gebruikt, daar heet het nar ekşisi. Granaatappelpitjes worden geperst, en het sap wordt ingekookt. Zo ontstaat een zoetzure stroop die je goed kunt gebruiken in marinades en dressings.

Maar let op als je granaatappelsiroop wilt kopen, want veel flesjes worden extra gezoet. De grootste grutter van Nederland heeft een flesje in het assortiment dat 100% puur is. Kun je het niet krijgen, gebruik dan balsamico en een heel klein beetje honing of ander vloeibaar zoetmiddel.

Fusion keuken

Het recept voor deze Arabische halloumi is dus een mix geworden van Cypriotisch, Turks en Arabisch eten. Een beetje fusion dus, of wordt die term niet meer gebruikt? Ik heb het idee dat je dat vroeger meer hoorde dan nu.
Ik eet mijn Arabische halloumi als hoofdgerecht, en maak er nog een grote salade bij. Maar je zou dit recept ook als voorgerecht voor vier personen kunnen maken.


Arabische halloumi

5 KH

Bereidingstijd: 35 minuten

Arabische halloumi recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

200 gr halloumi, in dunne plakken gesneden
2 el goede olijfolie
2 tl granaatappelmelasse, of 1,5 tl balsamico plus een drupje honing
versgemalen zout en peper
2 el granaatappelpitjes
1 el gehakte pistachenootjes
2 takjes basilicum
1 tl za’atar
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan.
  2. Bak de plakken halloumi aan beide zijden goudbruin. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten.
  3. Meng ondertussen de olijfolie en de granaatappelsiroop (of balsamico en honing) tot een dressing en breng pittig op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de plakken halloumi over twee borden. Bestrooi met de granaatappelpitjes, pistachenootjes en in reepjes gesneden blaadjes basilicum. Schenk de dressing erover en besprenkel met de za’atar.

Tips:

  • Hier vind je meer recepten van Con-serveert met halloumi.

Vrij van gluten. Bevat melasse.
Geschikt voor keto, koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Loading...




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *