Hennepzaad crackers

Hennepzaad crackers
Amandel hennepzaad crackers recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ik ben gek op hennepzaad. Als het maar even kan, strooi ik het in, over of door mijn maaltijd. Wat een geluk dat hennepzaad niet alleen koolhydraatarm, maar ook nog eens supergezond is! Deze week heb ik hennepzaad crackers gebakken. Of eigenlijk zijn het meer toastjes geworden. Lekker voor in het weekend met een goede film op de buis.

Wat is hennepzaad?

Hennepzaad komt van de plant Cannabis Saliva. Ja inderdaad, de plant waar marijuana van wordt gemaakt. En nee, in tegenstelling tot cannabis wordt je niet high van hennepzaad. Maar je wordt er wel blij van! Hennepzaad zit namelijk bomvol gezonde voedingsstoffen.

Amandel hennepzaad crackers recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Om te beginnen de macro’s (vetten, eiwitten, koolhydraten). Hennepzaad bestaat voor ongeveer 30% uit goede vetten. Het bevat de ideale verhouding omega-3 / omega-6 vetzuren. Die verhouding is 3:1. En dat helpt om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan.

Dan de eiwitten. 25%!! Hennepzaad bevat alle 20 aminozuren, inclusief de 9 essentiële (die kan je lichaam zelf niet maken). Het perfecte eiwit-profiel dus.

En de koolhydraten? Die zijn lekker laag, en bestaan vooral uit de gezonde koolhydraten in de vorm van vezels. Goed voor de darmen dus! Per 100 gram zitten er 5 koolhydraten in hennepzaad, waarvan 4 vezels. Mocht je de zogenaamde net-carbs tellen, dan houd je er dus eentje over. Geschikt voor kets dus!

En dan hebben we nog de zogeheten micro-nutriënten, ofwel de vitamines en mineralen. Ik ga geen complete opsomming maken, maar er zit veel vitamine A, B, D en E in hennepzaad, alsmede zink, ijzer, magnesium en calcium. Hennepzaad kwalificeert daarom als een heuse vitamine- en mineralenbom.

Amandel hennepzaad crackers recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Wat kun je met hennepzaad?

Nee, spacecake kun je niet bakken van hennepzaad. Maar het is echt heel veelzijdig.

  • Simpel: strooi elke ochtend wat hennepzaad in je ontbijtyoghurt.
  • Strooi het over een salade.
  • Strooi het over je roerbakgroente.
  • Verwerk hennepzaad in je smoothie.
  • Gebruik het in je koolhydraatarme hartige taart bodem.
  • Maak er een overheerlijke spinaziesaus mee (die je ook als dip kunt gebruiken).
  • Gebruik het als ingrediënt in je overnight n’oats (= havermout zonder havermout, glutenvrij dus).

Amandel hennepzaad crackers recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Slechts vier ingrediënten

Of bak hennepzaad crackers. Gecombineerd met amandelmeel maak je zo heerlijke koolhydraatarme crackers, die ook geschikt voor keto zijn, én Paleo-proof. Je hebt maar vier ingrediënten nodig, die je, als je hennepzaad in huis hebt, waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje hebt staan.
Ik heb de hennepzaad crackers in het formaat van een toastje gesneden. Zo kun je lekker koolhydraatarm snacken als je weer eens gaat Netflix bingewatchen. Ik eet ze graag zo, zonder iets erop. Maar ze lijken me ook erg lekker met mijn eigen vegan filet Américain.

Amandel hennepzaad crackers recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ben je op zoek naar meer hennepzaad inspiratie? Kijk dan eens op de site van hennepweb.nl (hoe heet dat ook weer … nospon justfan). Daar vind je ook een recept voor een pompoen-hennepzaad cake die ik een paar jaar geleden als gastblog voor hennepweb geschreven heb.

Wil je alle recepten met hennepzaad op mijn eigen blog bekijken? Klik dan hier.


Hennepzaad crackers

0,25 KH per cracker

Bereidingstijd: 15 minuten, plus 15 minuten oventijd

Amandel hennepzaad crackers recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 20 vierkante crackers:

85 gr amandelmeel
2 el hennepzaad, gebroken
snuf zout
1 ei
1 el kokosolie, gesmolten

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de hennepzaadjes met het amandelmeel en een snuf zout.
  3. Kluts het ei los in een kom en roer de gesmolten kokosolie erdoor. Voeg dit mengsel toe aan het meel mengsel en roer tot een zacht deeg.
  4. Rol het deeg dun uit tussen twee velletjes bakpapier, en snijd de crackers voor in vierkantjes. Dat betekent met een mes inkerven zodat je ze na het bakken makkelijker kunt snijden zonder dat ze breken.
  5. Bak de hennepzaad crackers in 12 to 15 minuten goudbruin. Laat volledig afkoelen voordat je ze snijdt.

Tips:

    • Meng een wat kruiden naar wens door het deeg, bijvoorbeeld rozemarijn.

Vrij van gluten, lactose, en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 4,50/5)
Loading...



2 reacties op “Hennepzaad crackers”

  • Con ik heb alleen hennepzaad meel is dat ook mogelijk denk je ik had dat gekocht en gedacht dat het gewoon het gebroken zaad was ik doe het zowel door de yoghurt etc maar dit wil ik ook wel.!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *