Broccoli avocado zomerstamppotje met tomatensalsa

Broccoli avocado zomerstamppotje met tomatensalsa
Broccoli avocado stamppotje met tomatensalsa recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Augustus is alweer bijna voorbij, het einde van het barbecueseizoen komt alweer in zicht. Voor je het weet zit je weer aan de winterse stamppot. Dat een stamppot ook zomerse smaken kan hebben, bewijst dit koolhydraatarme broccoli avocado stamppotje. Met een zomerse tomatensalsa erbij heb je snel een makkelijke maaltijd op tafel staan.

Apropos … barbecue

Vaste lezers van deze blog weten dat manlief en ondergetekende dit jaar verhuisd zijn naar een heel fijn huisje net buiten Bremen. Het woont er heerlijk, niet in de laatste plaats vanwege de ontzettend leuke buren die we hebben gekregen. En die buren, die hadden onlangs een verrassing voor ons in petto. En ja, dat had iets te maken met barbecuen. Grillen, zoals dat hier in Duitsland heet.

Tijdens het Grillsaison wordt er regelmatig in onze straat gezamenlijk gebarbecued. Dat is misschien bij jou ook wel zo. We hadden een paar weken geleden afgesproken dat we die zaterdag bij onze buren-aan-de-linkerkant met z’n allen zouden gaan barbecuen. Om 18.00 uur zou de barbecue aangestoken worden. Of ik wel op tijd wilde zijn? Tuurlijk, kan ik nog iets maken en meenemen? Salade, of saus, of iets anders?? Nee hoor, niet nodig.

Broccoli avocado stamppot recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Stühlenrücken

Om 17:45 uur bleek waarom.

Ik had me net omgekleed, manlief was nog boven. Ineens galmt de deurbel indringend door het huis. Uhm … het is toch nog geen zes uur, ik ben toch nog niet te laat?
Nieuwsgierig doe ik open. En daar staan ze hoor, alle buren waarmee we zouden gaan barbecuen. Met kratten en tassen met eten en drinken in hun armen, een klaptafel, een paar stoelen, een biertap, en de verrijdbare Grill van één van de buren als hekkensluiter.

Verrassing! Het is Stühlenrücken!!

Stühlenrücken???

Ik sta mijn buurtjes glazig aan te kijken. Stühlenrücken? Wat is dàt dan??

Stühlenrücken blijkt een gebruik uit Bremen te zijn. Vrij vertaald betekent het stoelendans, de term komt oorspronkelijk uit de politiek. Daar wordt over stoelendans gesproken als er ergens in een ministerie een post vrijkomt die door iemand vanuit een andere functie bezet gaat worden, waardoor er veel verschuivingen binnen het personeel ontstaan.

Avocado perfectie ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

In Bremen betekent Stühlenrücken letterlijk stoelendans. Het is een soort inwijdingsfeest voor nieuwe bewoners (wij dus) georganiseerd door de oude bewoners. Het is de bedoeling dat de nieuwen van niks weten (nou, dat is gelukt hoor), en ook niets hoeven te regelen. Het moet een complete verrassing zijn. Vaak wordt zo’n verrassingsfeest georganiseerd op het moment dat de nieuwen net hun huis hebben ingericht. Tijdens het Stühlenrücken worden dan letterlijk alle meubels weer buiten gezet. Gelukkig hebben mijn buren het niet zo bont gemaakt, maar ze hebben wel dingen in de woonkamer en de keuken verplaatst, wat ook een gebruik tijdens dit feest is. Inderdaad, dat je daar pas de volgende ochtend achterkomt omdat je je pot met walnoten niet kunt vinden :))

Housewarming anders

Voor het Stühlenrücken gelden dus een aantal regels:

  • de nieuwe bewoners mogen absoluut van niks weten;
  • al het eten en drinken wordt meegebracht;
  • de nieuwe bewoners hoeven niks te doen, alleen het opruimen na het feest is voor hen;
  • in de woning mag alles verplaatst worden, maar aan het eind van de avond moet alles weer terug op de originele plek staan (dat was dus niet helemaal gelukt);
  • een gebruikelijk cadeau is zout en zelfgebakken brood (als symbool voor veel liefde en geluk in de nieuwe woning).

Broccoli avocado stamppotje met tomatensalsa recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Stühlenrücken is dus een soort housewarming, maar dan niet dóór jou maar vóór jou georganiseerd. Een housewarming zoals we dat in Nederland kennen, waarbij je als nieuwe bewoners zelf vrienden en familie uitnodigt in je nieuwe woning, kennen ze hier in Bremen / Duitsland ook, en wordt gewoon naast het Stühlenrücken gegeven. Twee feestjes voor de prijs van één dus!

Zomers stamppotje

Na een lange avond met veel gezelligheid en veel en lekker eten, heb ik het de volgende dag een beetje rustiger aan gedaan.
Voor het avondeten heb ik een eenvoudig maar smakelijk broccoli avocado stamppotje gemaakt, met een lekkere tomatensalsa voor erbij. Eenvoud smaakt het lekkerst, zeg men wel, en voor dit gerecht gaat dat zeker op. Een heerlijk zomerstamppotje!


Broccoli avocado zomerstamppotje met tomatensalsa

19 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

Broccoli avocado stamppotje met tomatensalsa recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 stronk broccoli
2 avocado’s
2 + 1 el olijfolie
1 tl gerookt paprikapoeder
paar takjes verse munt
versgemalen peper en zout
3 tomaten
1 tl limoensap
2 bosuitjes
2 el sesamzaadjes

Zo maak je het:

  1. Maak de broccoli schoon en verdeel ze in roosjes. Kook de broccoli in 6-8 minuten beetgaar.
  2. Maak ondertussen de tomatensalsa: snijd de tomaten in kleine stukjes en meng ze met 1 eetlepel olijfolie, limoensap, zout en peper. Snijd de bosui in ringetjes en meng ze door de tomatensalsa.
  3. Giet de gekookte broccoli af en laat goed uitlekken. Snijd de verse muntblaadjes in fijne reepjes.
  4. Maak de avocado’s schoon en snijd het vruchtvlees in stukken. Meng dit samen met de munt, paprikapoeder, peper en zout door de broccoli en stamp dit tot een grove puree. Schenk de 2 resterende eetlepels olijfolie erover.
  5. Verdeel de stamppot over twee borden, bestrooi met de sesamzaadjes, en dien samen met de tomatensalsa op.

Tips:

  • Je kunt als je ervan houdt een paar zwarte olijven toevoegen aan dit broccoli avocado stamppotje.
  • Ik heb voor extra vulling een plak gebakken kaas erbij gegeten.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm
 en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 3    Gemiddelde: 3.3/5]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *