Cashew curry met broccoli en peultjes

Cashew curry met broccoli en peultjes
Cashew curry met broccoli en peultjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vandaag heb ik een recept voor je dat niet echt fotogeniek is, maar zo lekker dat ik heb besloten om het toch te publiceren. Deze cashew curry pakte namelijk nogal smakelijk uit, en ik vind de smaak van een gerecht toch doorslaggevend. En dus zie je een soort prutje op de foto op mijn bord liggen, maar oh wat was het lekker!

Cashewnoten zijn geen noten

Cashewnoten zijn eigenlijk geen noten, maar het zaad van de vrucht van de kasjoeboom. Om die reden hebben ze ook wat meer koolhydraten dan de “echte” noten, en worden ze meestal niet in de koolhydraatarme keuken gebruikt. En dat is jammer, want ze zijn lekker en veelzijdig. Zolang je je niet te buiten gaat, valt het met de koolhydraten ook wel mee. Deze cashew curry komt niet verder dan 18 koolhydraten, en past dus prima in een koolhydraatarm voedingspatroon.

Vooral in de vegane wereld worden cashewnoten veel en graag ingezet. Men maakt er vooral graag nep-kaas mee. Dat wordt dan een soort kruidenkaasje of mozzarella, of een kaassaus. Edelgist is dan een verplicht ingrediënt. Dat geeft namelijk de kazige smaak. Ik heb me er nog niet aan gewaagd, want dan heb je toch wel een flinke hoeveelheid cashewnoten nodig, en dan lopen de koolhydraten snel op.

Cashew curry met broccoli en peultjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Cashewnoten wel of niet voorweken

Terug naar deze Indiase curry.

Het is de saus die deze curry tot een smeuïge lekkernij maakt. De cashewnoten worden namelijk samen met kokosmelk, gezeefde tomaten en yoghurt gepureerd. En dan op smaak gebracht met kruiden. Ik heb vadouvan gebruikt, maar gewone kerriepoeder kan ook.

In de meeste recepten waarin cashewnoten gepureerd worden, worden ze eerst een aantal uur tot een nacht geweekt in water. Ik heb dat niet gedaan en ze gewoon zo zonder probleem gepureerd. Noten worden meestal geweekt om het beschermende enzymenlaagje eraf te weken, waar sommige mensen buikpijn of een opgeblazen gevoel van krijgen.
Ook wordt de hoeveel fytinezuur verminderd, en dat zou weer goed voor je zijn want te veel fytinezuur in je lichaam belemmert de opname van een aantal mineralen, waaronder magnesium.

Als jij je noten liever eerst wilt weken, dan kun je dat gerust doen. Voor het maken van het recept is het echter niet nodig.


Cashew curry met broccoli en peultjes

18 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

Cashew curry met broccoli en peultjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

50 gr cashewnoten, plus een paar extra voor garnering
200 ml kokosroom
100 ml gezeefde tomaten
2 el Griekse yoghurt (10 %)
2 tl vadouvan (of kerriepoeder)
1/4 – 1/2 tl gemalen chilipepertjes
versgemalen peper en zout
1/2 tl knoflookpoeder
1 tl gemberpoeder
1 stronk broccoli
100 gr peultjes

Optioneel:
200 gr halloumi
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Maal de cashewnoten (houd er een paar achter voor garnering) met de kokosroom en gezeefde tomaten tot een gladde saus.
  2. Meng de yoghurt en de kruiden met een vork door de saus.
  3. Maak de broccoli schoon en verdeel ze in kleine roosjes. Maak de peultjes schoon.
  4. Kook de broccoli in 6-8 minuten gaar, voeg de laatste 2 minuten de peultjes toe.
  5. Giet de broccoli met peultjes af, roer de saus erdoor. Laat een paar minuten op een laag pitje goed doorwarmen,
  6. Bak ondertussen in wat kokosolie de in blokjes gesneden halloumi goudbruin. Meng ze door de curry.
  7. Verdeel de cashew curry over twee borden, bestrooi met een paar gehakte cashewnoten, en serveer direct.

Tips:

  • Kun je geen peultjes krijgen? Neem dan wat sperziebonen.
  • Voor een vegan versie vervang je de yoghurt door kokosyoghurt.
  • Ook lekker is deze vegane linzencurry.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *