Chocolade zwarte bonen brownies

low carb brownies van zwarte bonen

Het is bijna 14 februari: Valentijnsdag!

Persoonlijk heb ik er niet zo veel mee. Het is natuurlijk wel een prima excuus voor een lekker etentje, dat wel. Of voor wat lekkers bij de koffie natuurlijk. En omdat de liefde van de man (maar ook vrouw hoor) door de maag gaat, en chocolade bekend staat als afrodisiac, heb ik alvast brownies gebakken. Altijd goed voor de romantiek, toch? Relax muziekje erbij, kaarsje aan, Valentijn kan niet meer stuk.

Gezonde brownies, bestaat dat?

Uhh … die brownies zijn niet heel koolhydraatarm nee. Maar deze brownies zijn wel gezond! Ze zijn namelijk tarwevrij, glutenvrij en suikervrij. In plaats van met suiker worden deze brownies gezoet met dadels. Maar het echte onverwachte ingrediënt is: zwarte bonen. Nou ja onverwacht, het wemelt van de zogenaamde ‘black bean brownie’ (BBB) recepten op internet. Ik heb er eens een aantal bekeken, en dat heeft geresulteerd in mijn eigen versie van de zwarte bonen brownies.

Vanochtend heb ik deze chocolade brownies gebakken, het huis ruikt er nog steeds heerlijk naar! Het moeilijkste deel van het recept is het wachten tot het gebak afgekoeld is zodat het gesneden kan worden … :-)

Koolhydraatarme zwarte bonen brownies

Manlief en ik hebben vanochtend al voorgeproefd (decadent hoor, koffie met gebak op de maandagochtend), en het recept is goedgekeurd. De zwarte bonen brownies zijn heerlijk smeuïg maar toch stevig. Ze zijn niet overmatig zoet maar precies goed. Zo komt de chocolade smaak goed tot zijn recht. En dat er zwarte bonen in zitten, dat proef je dus echt niet. Het is toch geweldig dat je lekker een taartje naar binnen zit te werken in de wetenschap dat je gezond(er) bezig bent!

Ook al zijn de brownies niet echt koolhydraatarm, ze bevatten nog altijd de helft minder koolhydraten dan een Dr. Oetker brownie. Als je koolhydraatbeperkt eet, dan kun je jezelf er best een keer mee verwennen. Je kunt de zwarte bonen brownies trouwens in een afgesloten bakje 3-4 dagen in de koelkast bewaren, maar als je wilt dan kun je ze ook invriezen.

Je hebt nog een paar dagen de tijd tot het Valentijnsdag is, dus duik de keuken in en ga aan de slag. Dan kun je je lief verwennen met een gezonde brownie bij de koffie!


Chocolade brownies van zwarte bonen

Koolhydraatarme zwarte bonen brownies18 KH

Bereidingstijd: 15 minuten (plus 30 minuten oventijd)

 

 

Je hebt nodig voor 8 brownies:

1 blik zwarte bonen (400 gr)
4 medjool dadels
4 eieren
2 el cacao poeder
1/2 tl (wijnsteen) bakpoeder
1 tl instant koffiepoeder
1/4 tl gemalen vanille (optioneel)
1 snufje (Himalaya) zout
2 el kokosolie, gesmolten
3 el gehakte pecan-noten
2 el geraspte kokos
2 el cacao nibs (te vinden bij o.a. de Jumbo)

Zo maak je het:

  1. Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Doe de dadels in een kommetje en giet er kokend water over totdat ze helemaal onder staan. Laat ze zo 10 minuten staan. Verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden.
  2. Spoel de zwarte bonen goed af onder de kraan en laat goed uitlekken. Giet de dadels af.
  3. Doe de dadels in een keukenmachine en voeg de overige ingrediënten toe, maar houdt 1 el geraspte kokos en 1 el cacao nibs achter. Pureer het geheel tot een min of meer gladde massa, dit duurt ongeveer een minuut.
  4. Bekleed een lage ovenschaal (mijn meet ongeveer 20x15cm) met bakpapier en giet het brownie mengsel erin. Gebruik een pannenlikker om al het ‘deeg’ uit de kom te schrapen. Strijk het mengsel een beetje glad en bestrooi met de rest van de cacao nibs en de kokos, eindig met  de gehakte pecan noten.
  5. Bak de zwarte bonen brownies in 30-35 minuten gaar. Controleer met een prikker: deze moet schoon uit het deeg komen.
  6. Laat het gebak helemaal afkoelen voordat je het snijdt.

Tips:

  • Gebruik andere noten, of een mengsel van verschillende noten.
  • Serveer voor een super-de-luxe de brownie een extra toef ongezoete slagroom erbij (nul KH extra).
  • Er staat ook een recept voor vegane brownies van banaan op de blog.

Vrij van gluten, lactose en toegevoegde suiker (bevat wel natuurlijke suiker uit dadels).
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

2 Reacties

    • Hi Dagmar! Ik ken dat, dat van die lange lijstjes ,-) Voorlopig ben ik daarmee (gelukkig) nog wel even zoet in de keuken.
      Ben benieuwd hoe de brownies je zullen smaken.
      Groetjes terug,
      Con

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*