Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten

Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten

Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vandaag deel ik mijn favoriete ontbijt met je: Griekse yoghurt met bosbessen en walnoten. Je kunt het eigenlijk geen recept noemen, maar voor diegenen die niet weten hoe een koolhydraatarm simpel ontbijt eruit kan zien, dient deze post als inspiratie.

Regelmatig onderneem ik een reisje naar Nederland. Behalve de familie bezoek ik dan meestal ook de Nederlandse supermarkt. Er zijn toch dingen die in Duitsland niet of een stuk moeilijker te krijgen zijn. Zoals de overbekende Hollandse hagelslag (ja ja ik weet het, daar is niks koolhydraatarm aan). Beschuit, ook zoiets. Maar wat je misschien niet verwacht, is dat zalm in blik hier moeilijk te krijgen is. Of ansjovis. Dus daar gaat meestal ook een voorraadje van mee terug naar Bremen.

Geen verse-noten-winkels in Bremen

Wat wel te krijgen is, maar erg duur vergeleken met Nederland, zijn noten. En daar ben ik sinds ik koolhydraatarm eet absoluut grootverbruiker van. Je kunt noten hier eigenlijk alleen verpakt in de supermarkt krijgen: Zo’n winkel waar je vers gebrande noten kan kopen, heb ik nog niet gevonden. Daarvoor moet je naar grotere steden, waar ze markthallen hebben met notenkraampjes (mijn favoriet: Marheineke Markthalle in Berlijn Kreuzberg). Verse-noten-winkels zijn kennelijk iets typisch Nederlands. Hmm, nooit geweten dus.

pecan noten in een zakje van winkel de nootzaak in haarlem

Er staat in Bremen in de stad wel een Hollandse noten- en drop-kraam op de markt. Ik heb daar één keer noten meegenomen, maar ik vond het geen succes. Zacht uitgedrukt … de noten waren taai, ik heb ze door ze te roosteren in een droge koekenpan nog enigszins eetbaar weten te krijgen. Maar het was wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar.

Als ik dan in Nederland ben en familie in Haarlem bezoek, dan ging ik altijd even langs bij de notenwinkel in de Cronjéstraat (helaas is die er niet meer). Daar hadden ze heerlijke verse noten. En het mooie was dat men daar de noten ook kon sealen! En die kun je natuurlijk langer bewaren.

Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zodra een zakje pecan noten open gaat, verhuizen de noten naar mijn notenpot en zo gaan ze weken mee. Niet dat ze dat halen hoor ha ha. Vrijwel elke morgen gaat er een handje gehakte walnoten of pecan noten door mijn yoghurt ontbijt. Ik kan daar ‘s avonds al naar uitkijken!

Ochtend is fruit eten

Hier dan het recept (nou ja, een recept kun je het eigenlijk niet noemen, zo makkelijk is het) van mijn ‘all time’ favoriete door-de-weekse koolhydraatarme ontbijt.

Ik eet graag zoet bij het ontbijt, ik ben niet zo’n hartige-omelet-type. Zo op mijn nuchtere maag ga ik het liefst voor een yoghurt ontbijt. Soms vervang ik de yoghurt door hüttenkäse, ook lekker. En tegenwoordig is kokosyoghurt volop te krijgen, ook heerlijk! En dan is je ontbijt meteen vegan. Zo’n yoghurt ontbijt is toch wel mijn favoriet.

Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De ochtend is ook mijn fruit-moment dus ik doe er fruit met een lage glycemische index (GI) doorheen (klik hier voor een GI-overzicht). Hoewel ik varieer, doe ik er het liefst elke dag bosbessen door. Dat zijn echte powerhouses onder het fruit, en absoluut mijn favoriet. Je hebt een bosbessen fetisj of niet …
Nog een berg noten, pitten en/of zaden erdoor en mijn yoghurt ontbijt is alweer klaar. Nou ja, de koffie ontbreekt nog natuurlijk!

Voor speciale gelegenheden of luie zondagen wissel ik af, en maak ik vaak de kwarktaart in een glas of een marmer mugcake. Ook lekker!

Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten

Con
Een eenvoudig en snel koolhydraatarm ontbijt maak je met Griekse yoghurt met bosbessen en walnoten. Zo'n makkelijk maar voedzaam yoghurt ontbijt, daar kijk ik 's avonds al naar uit.
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Algemeen
Porties 1 persoon
Koolhydraten 13 kh

Dit heb je nodig
  

 • 150 gr Griekse yoghurt 10% vet
 • 1/2 tl kaneel
 • 1/4 tl vanillepoeder
 • 15 gr gehakte walnoten of pecannoten
 • 1 el zonnebloempitjes optioneel
 • 2 tl hennepzaad of gemalen lijnzaad
 • 40 gr bosbessen of ander rood fruit

Zo maak je het
 

 • Doe de yoghurt in een kom. Strooi er wat kaneel en wat vanille over en meng het geheel.
 • Bestrooi de yoghurt met hennepzaad, verdeel de bosbessen en de gehakte walnoten (ik breek ze meestal gewoon met mijn handen boven de kom) en eventueel de zonnebloempitjes. Strooi nog een beetje kaneel over de bosbessen.

Tips

 • Voor een extra dosis gezonde essentiële vetzuren voeg je nog een theelepel lijnzaadolie toe.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


4 reacties

 1. Francisca

  Lekker gemaakt vanmorgen erg smakelijk ik had diepvries bessen die bevatten maar 6 KH per ons mooi meegenomen s’ avonds uit de vriezer gehaald. Precies lekker fris zo
  P.S. ik wilde nog op de website de hennep zaad pizza bodem komen via de hennep crackers maar kom niet bij het recept heb jij enig idee?? Was dus via jouw naar ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *