Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten

Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Regelmatig onderneem ik een reisje naar Nederland. Behalve de familie bezoek ik dan meestal ook de Nederlandse supermarkt. Er zijn toch dingen die in Duitsland niet of een stuk moeilijker te krijgen zijn. Zoals de overbekende Hollandse hagelslag (ja ja ik weet het, daar is niks koolhydraatarm aan). Maar wat je misschien niet verwacht, is dat zalm in blik hier moeilijk te krijgen is. Of ansjovis. Dus daar gaat meestal ook een voorraadje van mee terug naar Bremen.

Geen verse-noten-winkels in Bremen

Wat wel te krijgen is, maar erg duur vergeleken met Nederland, zijn noten. En daar ben ik sinds ik koolhydraatarm eet absoluut grootverbruiker van. Je kunt noten hier eigenlijk alleen verpakt in de supermarkt krijgen, zoiets als een winkel waar je vers gebrande noten kan kopen, heb ik nog niet gevonden. Daarvoor moet je naar grotere steden, waar ze markthallen hebben met notenkraampjes (mijn favoriet: Marheineke Markthalle in Berlijn Kreuzberg). Verse-noten-winkels zijn kennelijk iets typisch Nederlands. Hmm, nooit geweten dus.

pecan noten in een zakje van winkel de nootzaak in haarlem

Er staat in Bremen in de stad wel een Hollandse noten- en drop-kraam op de markt. Ik heb daar één keer noten meegenomen, maar ik vond het geen succes. Zacht uitgedrukt … de noten waren taai, ik heb ze door ze te roosteren in een droge koekenpan nog enigszins eetbaar weten te krijgen. Maar het was wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar.

Als ik dan in Nederland ben en familie in Haarlem bezoek, dan ga ging ik altijd even langs bij de Nootzaak in de Cronjéstraat. Daar hebben ze heerlijke verse noten, vooral de pecan noten zijn mijn favoriet. En het mooie is dat men daar de noten ook kan sealen! Als ik een paar gesealde zakjes meeneem naar Bremen kan ik ze langer bewaren.
Edit 2018: helaas is deze zaak gesloten.

Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zodra een zakje pecan noten open gaat, verhuizen de noten naar mijn notenpot en zo gaan ze weken mee. Niet dat ze dat halen hoor ha ha. Vrijwel elke morgen gaat er een handje gehakte walnoten of pecan noten door mijn yoghurt ontbijt. Ik kan daar ’s avonds al naar uitkijken!

Het recept

Hier dan het recept (nou ja, een recept kun je het eigenlijk niet noemen, zo makkelijk is het) van mijn ‘all time’ favoriete door-de-weekse low carb ontbijt.

Ik eet graag zoet bij het ontbijt, ik ben niet zo’n hartige-omelet-type. Zo op mijn nuchtere maag ga ik het liefst voor een yoghurt ontbijt. Soms vervang ik de yoghurt door hüttenkäse, ook lekker. En tegenwoordig is kokosyoghurt volop te krijgen, ook heerlijk! En dan is je ontbijt meteen vegan. Zo’n yoghurt ontbijt is toch wel mijn favoriet.

Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De ochtend is ook mijn fruit-moment dus ik doe er fruit met een lage glycemische index (GI) doorheen (klik hier voor een GI-overzicht). Hoewel ik varieer, doe ik er het liefst elke dag bosbessen door. Dat zijn echte powerhouses onder het fruit, en absoluut mijn favoriet. Je hebt een bosbessen fetisj of niet ;-)
Nog een berg noten, pitten en/of zaden erdoor en mijn yoghurt ontbijt is alweer klaar. Nou ja, de koffie ontbreekt nog natuurlijk!

Voor speciale gelegenheden of luie zondagen wissel ik af, en maak ik vaak de Kwarktaart in een glas of een marmer mugcake. Ook lekker!


Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten

Yoghurt ontbijt met bosbessen en walnoten recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl13 KH

Bereidingstijd: 5 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

150 gr Griekse yoghurt (10% vet)
15 gr gehakte walnoten of pecan-noten, of meer ;-)
1 el zonnebloempitten (optioneel)
2 tl  hennepzaad of gemalen lijnzaad
40 gr bosbessen (of ander fruit)
1/2 tl kaneel
mespunt gemalen vanille

Zo maak je het:

  1. Doe de yoghurt in een kom. Strooi wat kaneel en de lijnzaad erover. Maal er wat vanille over en meng het geheel.
  2. Bestrooi de yoghurt met de bosbessen, de gehakte walnoten (ik breek ze meestal gewoon met mijn handen boven de kom) en eventueel de zonnebloempitjes. Strooi nog een beetje kaneel over de bosbessen.

Tips:

  • Behalve walnoten of pecan noten kun je ook grof gehakte pistache noten nemen.
  • Varieer volop met fruit! Maar houd het wel koolhydraatarm: frambozen, bramen, aardbeien en aalbessen zijn een goede kandidaat.
  • Voor een extra dosis gezonde essentiële vetzuren voeg je nog een theelepel lijnzaadolie toe.
  • Als je geen gemalen vanille kunt krijgen, kun je ook een paar druppels vanille-aroma gebruiken.

Vrij van gluten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 2    Gemiddelde: 4/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*