Bloemkoolrijst met oven-geroosterde biet

Bloemkoolrijst met oven-geroosterde biet

Ik ben een luie kok.
Zo, dat is eruit.
Hoe leuk ik het ook vind om te kokkerellen, het moet niet te moeilijk worden en ook niet te veel tijd kosten. Dan haak ik af.

Jaloers

Ik kan jaloers worden op de prachtige creaties die ik van collega foodbloggers op Instagram voorbij zie komen. Ze zien er zooooo culinair uit! Daar zijn vast uren en uren tijd in gestopt, denk ik dan. Tijd die ik graag aan andere dingen besteed dan koken. Wandelen en fietsen bijvoorbeeld. En koffie drinken buiten de deur. Naar concerten gaan. Met een goed boek in het zonnetje zitten.

Als de moed me soms in de schoenen zinkt, dan kijk ik weer even naar mijn eigen profiel op Instagram, en dan vind ik mijn creaties er eigenlijk helemaal niet slecht uitzien. Ook al is het niet altijd (of altijd niet) Michelin-ster rijp. Maar als hobbykok hoef dat gelukkig ook helemaal niet.

Koolhydraatarme rijst

Als ik in de keuken sta, dan moet het dus niet te moeilijk zijn en niet te lang duren. En moeten de recepten ook nog eens koolhydraatarm én lekker zijn. Nou ja, over lekker valt altijd te twisten want smaken verschillen natuurlijk.

Bloemkoolrijst met geroosterde biet en pistache noten

Onlangs at ik buiten de deur bij de Italiaan. Altijd lastig als je koolhydraatarm en vleesloos eet. Meestal eindig ik met een salade. Maar heel soms zondig ik (ja ook ik ben maar een mens) en ga ik voor een risotto. Zo kwam ik op het idee om een risotto-achtig recept te maken. Met de nadruk op –achtig, want een echte risotto is natuurlijk niet te vervangen. Daarom heb ik het recept ook niet zo genoemd.

Bloemkool, de alleskunner in de koolhydraatarme keuken, is voor dit recept gebruikt als koolhydraatarme rijst. Je komt ‘m zo vaker tegen op het wereld wijde web. En jawel: tegenwoordig kun je zelfs bij AH kant en klaar bloemkoolrijst krijgen. Makkelijk als het een keer nóg sneller moet gaan. Maar als je een goede keukenmachine hebt, dan kun je bloemkoolrijst makkelijk (en stukken goedkoper!) zelf maken. Gewoon je bloemkool in roosjes verdelen en fijnmalen. Ik draai meestal twee rondjes. Als ik alles tegelijk in de machine doe, blijven er te grote stukken achter. Kwestie van zelf uitproberen dus.
Bloemkoolrijst hoef je niet te koken. Alleen verwarmen is voldoende, anders wordt de bloemkoolrijst papperig en dat is niet de bedoeling.

Koolhydraatarme rijst van fijngemalen bloemkool

Toch slow cooking?

En dan nog zo’n snelheidsprobleem in de keuken: de biet. Bietjes uit de oven, dat duurt langer dan 5 minuten natuurlijk. Normaal gesproken neem ik stiekem die voorgekookte bietjes, die ik goed afspoel om de zurige smaak zo veel mogelijk kwijt te raken.

Dit keer heb ik me er echter aan gewaagd: geroosterde biet uit de oven. En ja, dat duurt even. Maar de smaak is echt niet te vergelijken met die van de voorverpakte bietjes. Gelukkig is het niet moeilijk, ook al duurde het met mijn oven nog iets langer dan bij de meeste recepten die ik op internet tegenkwam. Maar het was de moeite absoluut waard.

Tja, en dan is dit recept dus een typische Con-serveert combinatie geworden van snelle bloemkoolrijst met langzaam geroosterde biet. Logisch toch ;-) …

Bloemkoolrijst met geroosterde biet

Bloemkoolrijst met oven-geroosterde biet

Con
Geïnspireerd door een etentje bij de Italiaan is dit risotto-achtige recept ontstaan: een combinatie van bloemkoolrijst met geroosterde biet.
Bereidingstijd 20 minuten
oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen
Koolhydraten 27 kh

Dit heb je nodig
  

 • 4 verse bieten
 • 1 el olijfolie
 • 1,5 tl tijm
 • 1 tl basilicum
 • vergemalen zout en peper
 • 500 gr bloemkool
 • 1 knoflookteentje
 • 1 ui
 • 1 el kokosolie
 • 150 ml groentenbouillon gistvrij
 • 50 gr geraspte parmezaanse kaas of meer …
 • 15 gr gehakte pistache noten

Zo maak je het
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Was de bietjes grondig en dep ze droog. Scheur vier stukken aluminiumfolie af en leg op elk een bietje. Sprenkel de olijfolie erover en bestrooi elk bietje met zout, peper en tijm. Vouw de folie goed dicht.
 • Rooster de bieten in 50-60 minuten gaar. Het kan zijn dat jouw oven er iets langer of korter over doet: als een houten prikker makkelijk door de biet heen gaat, is-ie gaar.
 • Laat de bietjes iets afkoelen zodat ze handelbaar zijn, en haal (of snijd) het velletje eraf. Snijd de bieten dan in blokjes.
 • Pel en snipper de ui en knoflook. Verdeel de bloemkool in roosjes en maal ze met de keukenmachine grof. Dit is je bloemkoolrijst.
 • Verhit de kokosolie in een grote pan. Fruit de knoflook en de ui even aan. Voeg de bloemkoolrijst toe en roerbak het geheel maximaal 2 minuten. De bloemkool moet alleen verwarmd worden, niet koken (dan komt er te veel vocht vrij en wordt het meer prut dan ‘korrels’).
 • Voeg nu de bieten, bouillon en parmezaanse kaas toe. Verhit het geheel nog even goed door en verdeel de bloemkoolrijst dan over twee kommen of borden.
 • Strooi de pistachenoten erover en dien direct op.

Tips

 • Parmezaan (en andere harde kazen) is in principe lactosevrij.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 1,00/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *