Gebakken radijsjes met bosui

Gebakken radijsjes met bosui

Gebakken radijsjes met bosui recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Mis je gebakken aardappeltjes, dan maak je vanaf nu gebakken radijsjes. Ze lijken verdacht veel op echte piepers, maar leveren maar weinig koolhydraten. Hoe fijn is dat!

Tuinklussen

Sinds een paar maanden woon ik in een huisje met een tuin. En dat is puur genot voor een buitenmens als ik. Zat ik voorheen op een postzegel-balkonnetje, nu geniet ik van een flink aantal kwadraat meters tuin. Er is één probleempje dat wel opgelost moet worden: de tuin is nogal verwaarloosd.

Het is gelukkig niet zo dat het gras tien kontjes hoog staat. Eerder het tegendeel: grote delen zijn kaal en afgestorven. En op die plekken heeft onkruid vrij spel. Inmiddels is het gras door manlief en ondergetekende onder handen genomen. Er is onkruid gewied, gemaaid, gevertikuteerd, gemest en gezaaid. En nu maar hopen dat er wat goeds gaat gebeuren de komende weken. Bij uitzondering ben ik blij dat het af en toe regent. “Goed voor m’n gras!” roep ik dan blij.

Nu alleen nog hopen dat de vogels niet alle graszaadjes opeten …

Gebakken radijsjes met bosuitjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vogelnestjes in de tuin

Ik had er niet op gerekend dat ik al meteen het eerste jaar een nestje met vogeltjes in mijn kersverse vogelhuisje zou hebben. Maar dat is wel het geval! Twee koolmezen hebben de eerste weken uitvoerig aan huisbezichtigingen gedaan: ze vlogen er omheen, er bovenop, en kropen er soms in, maar dat was het dan ook.

Niet veel later zag ik mevrouw koolmees af en toe in het vogelhuisje verdwijnen met takjes in haar bek. Ze bouwde een nestje! En een paar weken geleden was het dan zo ver: de eitjes die ze heeft gelegd zijn uitgekomen, en nu is het een druk heen en weer vliegen van zowel meneer als mevrouw koolmees om hun spruiten te voederen. Vanuit de woonkamer heb ik vol zicht op dit schouwspel, en ik kan daar zo van genieten!

Gebakken radijsjes met bosuitjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Heggenmussen geluk

Vlak voordat de koolmezen definitief in het vogelhuisje zijn ingetrokken, bleek er al een nestje met heggenmussen in de conifeer vlak bij het terras te zitten. Ook daar was het een druk af en aan vliegen om te voederen, en wat maakten de mini-mussen een kabaal als pa of ma heggenmus met wat lekkers aan kwam zetten! Enig om te horen. Inmiddels is het nest verlaten, en zie ik af en toe een horde heggenmussen achter mijn graszaad aanzitten … waarschijnlijk de hele familie heggenmus. Nou ja, die moeten ook overleven natuurlijk. Ik ga wel zien of het nog wat wordt met mijn grasmat.

Gebakken radijsjes met bosuitjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Radijsjes als koolhydraatarme vervanger

Nu ik een tuin heb, denk ik erover na om ergens in een hoekje wellicht wat eigen groente of fruit te gaan kweken. Dat zal dan wel pas volgend jaar worden, nu moet er eerst orde op zaken gesteld worden. Radijsjes schijnen één van de makkelijkst te kweken groenten te zijn, dus wellicht dat ik daar dan mee begin.

De radijsjes voor dit recept heb ik dus gewoon bij de supermarkt gekocht. En waar de meeste mensen ze rauw eten, heb ik ze in dit recept gebruikt als koolhydraatarme vervanger voor … gebakken aardappeltjes. En dat is goed gelukt moet ik zeggen. Als je radijsjes kookt en daarna bakt, verliezen ze veel van hun pittig-scherpe smaak, en gaan ze verdacht veel op gebakken piepers lijken. Zonder de koolhydraten dan.
En nee, zoals bij de meeste koolhydraatarme vervangers is het ook nu niet de “real thing”. Radijsjes bevatten immers geen zetmeel dus de consistentie is wel wat anders. Maar het komt voor mij dichtbij genoeg om deze gebakken radijsjes vaker te maken!

(nog een fake aardappel recept is deze Duitse aardappelsalade)

Gebakken radijsjes met bosuitjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme gebakken radijsjes met bosui

Con
Zoek je een koolhydraatarme vervanger voor gebakken aardappeltjes? Dit recept is wat je zoekt. Gebakken radijsjes lijken namelijk verdacht veel op gebakken piepers.
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 5 kh

Dit heb je nodig
  

 • 400 gr radijs
 • 2 bosuitjes
 • versgemalen peper
 • 1 tl kurkuma
 • zeezoutvlokken of grof zout naar smaak
 • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

 • Maak de radijsjes schoon, halveer de grote exemplaren, en kook ze 5 minuten. Giet ze af en maak ze goed droog.
 • Maak de bosui schoon en snijd ze in ringetjes.
 • Verhit wat kokosolie in een koekenpan en roerbak de radijsjes zo’n 5 minuten. Voeg de laatste minuut de kurkuma en de bosui toe. Breng pittig op smaak met versgemalen peper.
 • Serveer de gebakken radijsjes besprenkeld met wat zeezoutvlokken.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 20 stemmen. Gemiddeld: 3,50/5)
Laden...


10 reacties

 1. Sus

  Deze ‘blozende’ wangetjes zijn door naar de 2e ronde! Bakken lukte niet helemaal maar gemixt met de groenten en ander lekkers bleek het een groot succes. Tijdens het maaltje had ik steeds het gevoel dat er krieltjes in zaten. Heerlijk! Want, soms mis ik die aardappelrakkertjes wel. En wat leuk is; het treurige gevoel dat ik geregeld had wanneer ik in de winkel zo’n prachtig, fris, knipogend bosje links moest laten liggen omdat ik er niet zo van houd, die tijd is voorbij. Wij verheugen ons hier op het volgende experiment…. Zuurkool met fopkrieltjes.

  1. Wat leuk dat je radijsjes op deze manier gemaakt wel lekker vindt! Dat wordt me vaker verteld door radijsjes-haters :)
   De zuurkool met fopkrieltjes laat ik als je het niet erg vindt aan me voorbij gaan … zuurkool is nou nét het enige dat ik echt niet lust …

 2. Sus

  Het is zover…. vanavond gaat het gebeuren. Knof-sausje staat klaar, lekker champignon burgertje met bananenui en puntpaprika, spinazie-fritatta in combinatie met deze blozende wangetjes. Zo benieuwd! Zou het met zusje rettich ook kunnen?

  1. Hoi! Ik lees je berichtje vandaag pas, en hoop dat het gisteren gesmaakt heeft! Klinkt goed trouwens, champignonburger erbij.
   Of het met rettich zou kunnen? Ik vermoed van wel, maar heb dat zelf niet geprobeerd. Mocht je het gaan proberen, laat dan maar weten of het lekker was.

 3. Miep

  Een vraag, de gebakken radijsjes zien er erg lekker uit maar rauwe radijsjes hebben zo’n “grondsmaak” waar ik niet van houd. Proef je dat ook nog als ze gebakken zijn?

 4. Ellen

  Ik was deze week bij mijn zusje en vertelde opgetogen dat ik radijsjes had gebakken. “Raad eens wat ik gisteren heb gedaan?” Hoe toevallig, zusje had ook gebakken radijsjes gemaakt Zij adviseerde om ook het groen mee te bakken. Onwijs gezond, zei ze en het blad verliest zijn stugheid. Dat ga ik dus zeker doen de volgende keer!
  En nu ga ik ingrediënten halen voor jouw watermeloensalade

  1. Hi El!

   Die gebakken radijsjes worden wel populair zeg!
   En wat een leuke tip van je zus. Ik had al eens ergens gelezen dat het groen nog gezonder is dan de radijs zelf, er zou veel veel calcium, ijzer, vitamine A en C in zitten. Maar dan moet ik wel een bosje vinden waarvan het groen er niet zo verlept uitziet, want dat lijkt me dan toch niet lekker.
   Succes met shoppen, en eet smakelijk!
   Groetjes, Con

 5. Ellen

  Nou, ik heb ze gegeten hoor… De gebakken radijsjes. Voor de kinderen had ik gebakken aardappeltjes en ik heb er zó een paar radijsjes bij gedaan. Man man wat een succes!!! Ik zie nu pas dat je er een bereidingswijze bij hebt staan. Dat ga ik dus ook snel eens proberen. Ik kan niet wachten :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *