Gebakken radijsjes met bosui

Gebakken radijsjes met bosui
Gebakken radijsjes met bosui recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Sinds een paar maanden woon ik in een huisje met een tuin. En dat is puur genot voor een buitenmens als ik. Zat ik voorheen op een postzegel-balkonnetje, nu geniet ik van een flink aantal kwadraat meters tuin. Er is één probleempje dat wel opgelost moet worden: de tuin is nogal verwaarloosd.

Tuinklussen

Het is gelukkig niet zo dat het gras tien kontjes hoog staat. Eerder het tegendeel: grote delen zijn kaal en afgestorven. En op die plekken heeft onkruid vrij spel. Inmiddels is het gras door manlief en ondergetekende onder handen genomen. Er is onkruid gewied, gemaaid, gevertikuteerd, gemest en gezaaid. En nu maar hopen dat er wat goeds gaat gebeuren de komende weken. Bij uitzondering ben ik blij dat het af en toe regent. “Goed voor m’n gras!” roep ik dan blij.

Nu alleen nog hopen dat de vogels niet alle graszaadjes opeten …

Gebakken radijsjes met bosuitjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vogelnestjes in de tuin

Ik had er niet op gerekend dat ik al meteen het eerste jaar een nestje met vogeltjes in mijn kersverse vogelhuisje zou hebben. Maar dat is wel het geval! Twee koolmezen hebben de eerste weken uitvoerig aan huisbezichtigingen gedaan: ze vlogen er omheen, er bovenop, en kropen er soms in, maar dat was het dan ook.

Niet veel later zag ik mevrouw koolmees af en toe in het vogelhuisje verdwijnen met takjes in haar bek. Ze bouwde een nestje! En een paar weken geleden was het dan zo ver: de eitjes die ze heeft gelegd zijn uitgekomen, en nu is het een druk heen en weer vliegen van zowel meneer als mevrouw koolmees om hun spruiten te voederen. Vanuit de woonkamer heb ik vol zicht op dit schouwspel, en ik kan daar zo van genieten!

Gebakken radijsjes met bosuitjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Heggenmussen geluk

Vlak voordat de koolmezen definitief in het vogelhuisje zijn ingetrokken, bleek er al een nestje met heggenmussen in de conifeer vlak bij het terras te zitten. Ook daar was het een druk af en aan vliegen om te voederen, en wat maakten de mini-mussen een kabaal als pa of ma heggenmus met wat lekkers aan kwam zetten! Enig om te horen. Inmiddels is het nest verlaten, en zie ik af en toe een horde heggenmussen achter mijn graszaad aanzitten … waarschijnlijk de hele familie heggenmus. Nou ja, die moeten ook overleven natuurlijk. Ik ga wel zien of het nog wat wordt met mijn grasmat.

Gebakken radijsjes met bosuitjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Radijsjes als koolhydraatarme vervanger

Nu ik een tuin heb, denk ik erover na om ergens in een hoekje wellicht wat eigen groente of fruit te gaan kweken. Dat zal dan wel pas volgend jaar worden, nu moet er eerst orde op zaken gesteld worden. Radijsjes schijnen één van de makkelijkst te kweken groenten te zijn, dus wellicht dat ik daar dan mee begin.

De radijsjes voor dit recept heb ik dus gewoon bij de supermarkt gekocht. En waar de meeste mensen ze rauw eten, heb ik ze in dit recept gebruikt als koolhydraatarme vervanger voor … gebakken aardappeltjes. En dat is goed gelukt moet ik zeggen. Als je radijsjes kookt en daarna bakt, verliezen ze hun pittig-scherpe smaak, en gaan ze verdacht veel op gebakken piepers lijken. Zonder de koolhydraten dan.
En nee, zoals bij de meeste koolhydraatarme vervangers is het ook nu niet de “real thing”. Radijsjes bevatten immers geen zetmeel dus de consistentie is wel wat anders. Maar het komt voor mij dichtbij genoeg om ze vaker te maken!


Gebakken radijsjes met bosui

5 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

Gebakken radijsjes met bosuitjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

400 gr radijs
2 bosuitjes
versgemalen peper
1 tl kurkuma
zeezoutvlokken of grof zout naar smaak
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Maak de radijsjes schoon, halveer de grote exemplaren, en kook ze 5 minuten. Giet ze af en maak ze goed droog.
  2. Maak de bosui schoon en snijd ze in ringetjes.
  3. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en roerbak de radijsjes zo’n 5 minuten. Voeg de laatste minuut de kurkuma en de bosui toe. Breng pittig op smaak met versgemalen peper.
  4. Serveer de gebakken radijsjes besprenkeld met wat zeezoutvlokken.

Tips:

  • Ik at mijn fake aardappeltjes met gebakken halloumi en een tomatensalade.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 6    Gemiddelde: 2.8/5]



4 reacties op “Gebakken radijsjes met bosui”

  • Ik was deze week bij mijn zusje en vertelde opgetogen dat ik radijsjes had gebakken. “Raad eens wat ik gisteren heb gedaan?” Hoe toevallig, zusje had ook gebakken radijsjes gemaakt Zij adviseerde om ook het groen mee te bakken. Onwijs gezond, zei ze en het blad verliest zijn stugheid. Dat ga ik dus zeker doen de volgende keer!
    En nu ga ik ingrediënten halen voor jouw watermeloensalade

    • Hi El!

      Die gebakken radijsjes worden wel populair zeg!
      En wat een leuke tip van je zus. Ik had al eens ergens gelezen dat het groen nog gezonder is dan de radijs zelf, er zou veel veel calcium, ijzer, vitamine A en C in zitten. Maar dan moet ik wel een bosje vinden waarvan het groen er niet zo verlept uitziet, want dat lijkt me dan toch niet lekker.
      Succes met shoppen, en eet smakelijk!
      Groetjes, Con

  • Nou, ik heb ze gegeten hoor… De gebakken radijsjes. Voor de kinderen had ik gebakken aardappeltjes en ik heb er zó een paar radijsjes bij gedaan. Man man wat een succes!!! Ik zie nu pas dat je er een bereidingswijze bij hebt staan. Dat ga ik dus ook snel eens proberen. Ik kan niet wachten :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *