Gebrande amandelen

Gebrande amandelen
Gebrande amandelen, suikervrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Deze week zijn de kerstmarkten in Duitsland al weer begonnen, ook in Bremen.
Jemig wat vroeg, denk je. Dat komt omdat de Advent, die komend weekend begint, in Duitsland nog echt gevierd wordt. De kerstmarkten beginnen de week voor de eerste Advent. De geur van gebrande amandelen is hier onmiskenbaar mee verbonden. Vandaag geef ik je een recept voor een koolhydraatarme versie hiervan.

Kerstmarkt in Bremen ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zoetstof: erythritol

Gebrande amandelen zijn natuurlijk enorme koolhydraatbommen. De amandel zelf, daar is niks mis mee. Maar de gekarameliseerde suikerlaag er omheen, dat is een ander verhaal. In plaats van suiker heb ik een suikervervanger zonder bruikbare koolhydraten gebruikt: erythritol (of erythrit of kortweg ery). Maar wat is dat eigenlijk?

Erythritol (ery) is een zoetstof die tot de zogenaamde suikeralcoholen of polyolen behoort. Het komt van nature voor in o.a. peren, druiven, meloen, pistachenoten en wijn. De ery die je als suikervervanger koopt, wordt echter met behulp van fermentatie geproduceerd. Grondstof is meestal druivensuiker die wordt gewonnen uit mais. Door toevoeging van de schimmel Moniliella fermenteert de suiker en blijft er, na verhitting en filtering, erythritol over.
Ery in kristalvorm is dus niet echt een natuurlijk product, hoewel het in de natuur voorkomt.

Erythritol en suiker ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Suiker onder, erythritol boven

Optisch ziet ery eruit als suiker, maar het heeft ongeveer 75% de zoetkracht van suiker. Nu kun je dus gaan omrekenen als je een cake gaat bakken, maar je kunt ook gewoon dezelfde hoeveelheid ery gebruiken: zo wennen je smaakpapillen als vanzelf aan minder zoet.

Geschiedenis

Al in 1852 lukte het een wetenschapper om erythritol uit een algensoort te extraheren. Pas in 1993 werd de commerciële productie van ery gestart, het kwam als eerste op de Japanse markt. Inmiddels is ery in rond 55 landen verkrijgbaar, onder verschillende namen. In Nederland zijn Sukrin en Ery-Pure de meest bekende namen.

Geschikt voor koolhydraatarm

Erythritol heeft een glycemische index van nul, en heeft daardoor geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Om die reden is het geschikt voor diabetici. Ook als je fructose-intolerant bent, is ery geschikt voor je. In tegenstelling tot gewone suiker geeft het je een langer verzadigd gevoel.

Gebrande amandelen, suikervrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Toch bestaat ery uit zuiver koolhydraten, kijk maar eens op een verpakking. De truc is, dat deze koolhydraten niet in je lichaam gebruikt worden. Ongeveer 90% wordt via je dunne darm opgenomen en via de urine gewoon weer uitgescheiden. Slechts 10 procent belandt in je dikke darm. Maar let op: voor sommige mensen kan die 10% bijwerkingen geven die algemeen zijn bij suikeralcoholen: opgeblazen gevoel, diarree. Let dus altijd goed op de reactie van je lijf, als je pas begint met ery.

Een bijkomend voordeel: het helpt tegen cariës. Verder bevordert het de opname van calcium, en zou het beschermen tegen middenoorontsteking.

Gebrande amandelen, suikervrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Erythritol in de keuken

Ery is geschikt om mee te koken en te bakken. Je kunt de suiker die in een recept voor taart wordt gebruikt, dus gewoon vervangen. Het wordt dan iets minder zoet van smaak omdat ery minder zoetkracht heeft. Maar ik vind dat dus een voordeel.

Voor het maken van jam is ery niet geschikt. Het is namelijk moeilijk oplosbaar, en kristalliseert opnieuw na het afkoelen. Daarnaast is marmelade die met ery wordt gemaakt minder lang houdbaar, omdat ery niet de conserverende eigenschappen van suiker heeft.

Gebrande amandelen, suikervrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Erythritol: goed of slecht?

Tja, dat is een vraag die voor iedereen anders beantwoord zal worden. Positief uitgelegd kan worden dat ery koolhydraatarm, geschikt voor diabetici, tegen cariës helpt, en bij normale consumptie geen gevolgen voor je gezondheid heeft. Nadelig kan zijn, dat het in kristalvorm niet natuurlijk is, dat je bij overmatig gebruik last van diarree kunt krijgen, en dat het duur is. Iedereen moet deze vraag dus voor zichzelf beantwoorden.

Ik houd niet van het demoniseren van voeding. Over alles is wel iets goed en iets slechts te zeggen. Daarom gebruik ik tegenwoordig erythritol in mijn recepten, zoals in deze bosbessen muffins. Ik heb gewoon een pot gekocht, uit nieuwsgierigheid eigenlijk. En ik vind het persoonlijk prima te gebruiken, met name in baksels.

Gebrande amandelen, suikervrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Daarnaast ben ik van mening dat natuurlijke suikers, zoals bijvoorbeeld agavesiroop, net zo bewerkt zijn als dat ery dat is. Er komt best wat bij kijken voordat je siroop uit een agaveplant voor consumptie in een flesje heb zitten. Maar je weet het: ieder zijn ding, dit is slechts mijn persoonlijke mening. Je mag het van harte met mij oneens zijn hoor.

Kerst lekkers

Terug naar de kerstmarkt. Ben je al eens naar die in Bremen geweest? Zo niet, dan doen hoor. Deze week in Duitsland verkozen tot de mooiste kerstmarkt van Duitsland! Vooral de Schlachtezauber langs de rivier de Weser is met zijn middeleeuwse markt erg leuk. Hier vind je nog meer leuke Duitse kerstmarkten, niet al te ver weg van Nederland.

Gebrande amandelen, suikervrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De meeste kraampjes op kerstmarkten (en vaak ook kermissen) verkopen voor mijn gevoel gebrande amandelen (en andere noten). En dat ruikt altijd zoooooo lekker! Daarom heb ik me gewaagd aan een koolhydraatarme versie van de beroemde gebrande amandelen. Waarschuwing: verslavend lekker …


Gebrande amandelen

5 KH (hele recept)

Bereidingstijd: 10 minuten

Gebrande amandelen, suikervrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor een bakje (100 gram):

100 gr amandelen
60 gr erythritol
50 ml water
snuf zout
1 tl speculaaskruiden of kaneel, optioneel

Zo maak je het:

  1. Breng in een steelpannetje het water met de erythritol tegen de kook aan.
  2. Voeg de amandelen plus een snuf zout en eventueel de speculaaskruiden toe. Goed doorroeren.
  3. Laat op middelhoog vuur zachtjes koken tot het een caramel wordt. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Let op dat je de amandelen niet te lang op het vuur laat, anders verbrandt de caramel.
  4. Stort de amandelen op een met bakpapier beklede plank en laat minstens twee uur afkoelen. Als de amandelen te veel aan elkaar plakken, kun je ze na die twee uur losbreken.

Tips:

  • De gebrande amandelen kunnen de volgende dag iets wit uitgeslagen zijn. Dat is de erythritol die na afkoelen weer enigszins kristalliseert. Geen zorgen, je kunt ze gewoon lekker eten! Ze blijven lang goed.

Vrij van gluten, lactose, en toegevoegde suiker. Bevat zoetstof.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



2 reacties op “Gebrande amandelen”

  • Hoi,
    Deze amandelen lijken me zalig. Nu gaan wij ook naar de kerstmarkt, niet in Bremen maar in Osnabrück, naar alle waarschijnlijkheid is er nog wel even tijd om voedingsmiddelen in te slaan EY is hier behoorlijk duur, bij jullie ook en heb je misschien tips waar ik het kan halen en welke voedingsmiddelen ik zeker mee moet nemen. Alvast bedankt!

    • Goedemorgen AnneMarieke!
      Dat is een leuk vooruitzicht, de kerstmarkt van Osnabrück!

      Als je nog gaat shoppen, ga dan vooral naar de drogist. Klinkt gek, maar die verkopen ook voedingsmiddelen, waarvan er veel in koolhydraatarme voeding passen, en die ook nog eens bio en betaalbaar zijn. Rossmann en DM zijn de beste hiervoor.

      Ik koop ery (en nog veel meer) bij de Rossmann. Het is inderdaad ook in Duitsland niet goedkoop, maar volgens mij wel wat goedkoper dan in NL. En ik doe heel lang met een pot (heb er eentje gekocht in juni, en die is nog steeds niet leeg), ik gebruik het ook maar af en toe.

      Ook mijn geliefde hennepzaad koop ik bij de Rossmann. Rossmann en DM verkopen ook plantaardige melk die goed betaalbaar is. Mijn favorieten zijn de ongezoete amandelmelk en cashewmelk.

      De supermarkt, o.a. Kaufland, verkoopt koolhydraatarm eiwitbrood (mocht je dat eten), en hebben van het merk Lizza koolhydraatarme pizzabodems. Die laatste moeten wel gekoeld vervoerd worden (liggen meestal in het koelvak bij de veganistische voedingsmiddelen).
      Wat je verder nog mee kunt nemen zijn allerlei noten, pitten en zaden, en gemalen noten (kijk op de bakafdeling hiervoor).
      En dan is er nog de bio-supermarkt (volgens mij heeft Osnabrück een Denn’s Bio), die vaak ook allerlei superfoods en glutenvrije spullen heeft, maar omdat die bio zijn, zijn ze niet per definitie goedkoper dan in NL.

      Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Veel plezier in Osnabrück!
      Groetjes, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *