Griesmeelpap met aalbessen

Griesmeelpap met aalbessen
Griesmeel past niet echt in een koolhydraatarm dieet, maar eet je koolhydraatbeperkt, dan mag je jezelf best een keer hierop trakteren ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het is alweer een tijd geleden dat ik een recept heb gepost met wat meer koolhydraten. Dat komt omdat ik zelf de laatste tijd weer wat meer op de koolhydraten probeer te letten. Dat lukt niet altijd hoor, want buiten de deur eten in Berlijn maakt de verleiding vaak groot. Er is ook zo veel om uit te kiezen! Maar vandaag post ik dan weer eens een recept voor de categorie koolhydraatbeperkt: griesmeelpap!

Polenta

Polenta komt uit Italië en is een gerecht van grof gemalen maismeel, gekookt in melk of water. Oké … in mijn jeugd heette dat gewoon griesmeelpap. Alleen zat daar dan wel weer veel suiker in. In Duitsland wordt het trouwens Plente genoemd (hoewel ik die term eigenlijk alleen op internet tegenkom, zal wel iets Zuid-Duits zijn ;-) ).

Polenta of griesmeelpap met aalbessen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De griesmeel die je in Nederland koopt, is meestal gemaakt van tarwe. Glutenhoudend dus. Het fijne aan polenta is daarom vooral dat het glutenvrij is. Het minder fijne is dat er nogal wat koolhydraten in zitten. En volgens de internetters die ervoor geleerd hebben, zijn dat ook nog niet de meest gezonde koolhydraten. Maar ja, een keertje kan alles toch? Ik blijf het gewoon belangrijk vinden dat je niet al te gestresst moet doen over eten. En gelukkig heb je niet al te veel maisgries nodig voor een portie griesmeelpap, maar helemaal koolhydraatarm is het dus niet. Het advies is dus om jezelf alleen op polenta te trakteren als je je wat meer koolhydraten kunt/mag/wilt permitteren.

Zoet of hartig?

Nog een fijn ding van polenta is dat je het zowel in hartige als zoete gerechten kunt gebruiken. Aangezien ik de griesmeelpap voor ontbijt heb gemaakt en ‘s ochtends graag mijn fruit eet, heb ik de zoete versie gekozen. Nou ja, het zoet komt uitsluitend van het fruit dat ik heb gekozen. Lekker met pruimen, want die liggen nu volop in de winkel.
De griesmeelpap zelf heb ik niet gezoet. Ja ja, gedurfd ja. Maar daardoor komt de smaak van de maisgries wel veel beter tot zijn recht.

Griesmeelpap met aalbessen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Pap met fruit

In deze tijd van het jaar zijn ook de aalbessen volop te koop. Dat doet me denken aan mijn prille jeugd (láááng geleden), als ik bij mijn oma een bakje aalbessen zat te rissen, en zij me beloofde dat ik daarna een schaaltje kreeg. Heerlijk! Daar ging toen nog wel een flinke schep suiker overheen … ik moet daar nu niet meer aan denken. Maar het friszure van de aalbessen leek me een goede combinatie met de natuurlijk zoete smaak van de griesmeel. En de pruimen natuurlijk.

En zo is dit een voor mij nostalgisch recept geworden, maar dan zonder de suiker: griesmeelpap met aalbessen. Voor als het een keer wat koolhydraten meer mogen zijn!


Griesmeelpap met aalbessen

32 KH

Bereidingstijd: 10 minuten

polenta griesmeelpap met amandelen en kokosroom

Je hebt nodig voor 2 personen:

100 ml amandelmelk
100 ml kokosmelk
snuf zout
35 gr polenta
1 kleine pruim, in partjes
20 gr aalbessen
1 el kokosolie

Zo maak je het:

  1. Doe de amandelmelk en kokosmelk met een snufje zout in een pannetje en breng aan de kook.
  2. Strooi al roerende de polenta erin, en blijf goed roeren anders krijg je klontjes. Een garde werkt het best.
  3. Laat de polenta 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Wordt ze te dik, voeg dan een scheutje water toe.
  4. Verhit ondertussen in een koekenpan de kokosolie en roerbak de partjes pruim een paar minuten. Zet het vuur uit en roer de aalbessen erdoor.
  5. Schep de griesmeelpap in een kom en verdeel het fruit erover.

Tips:

  • Natuurlijk kun je ander fruit gebruiken, maar kies wel het liefst fruit met een lage glycemische index (meer hier).
  • De extra garnering op mijn polentapap bestaat uit een theelepel kokosboter en wat geroosterde geschaafde amandelen.

Vrij van gluten, lactose, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatbeperkt en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

 

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *