Jackfruit pilav met konjac rijst

Jackfruit pilav met konjac rijst
Koolhydraatarme vegan jackfruit pilav recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vandaag wordt er gekookt met twee nieuwe ingrediënten in de keuken van Con: jackfruit en konjac rijst. Jackfruit is een vegan alternatief voor vlees, de konjac rijst heb ik gekozen vanwege het feit dat het nul koolhydraten bevat. Het resultaat is een smakelijke jackfruit pilav met paprika en perzik.

Wat is konjac rijst?

Konjac rijst wordt gemaakt van de konjacwortel, er bestaat ook een noedels-variant van. Het klinkt alsof er alcohol in zit ;) maar dat is natuurlijk niet zo. De rijst of noedel wordt gemaakt van de plantaardige glucomannanvezels uit de enorme wortel van de konjac (ook wel konjak) plant. Het product is ook wel bekend onder de naam shirataki.

Koolhydraatarme konjak rijst ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het mooie van konjac of shirataki is, dat het vrijwel geen voedingswaarde heeft. Nul koolhydraten, nul vet, nul eiwitten, slechts 15 calorieën per 100 gram (voor degenen die zich daarmee bezighouden). Het is dus wel zaak om konjac te combineren met ingrediënten waar veel vitamientjes en mineralen in zitten. En dat kan perfect, want konjac neem graag de smaken aan van het prutje waar je het mee gaat eten.

Let op: als je een zakje konjacrijst openmaakt, komt er een visachtige lucht vrij die velen niet echt (of echt niet) kunnen waarderen. Daarom dien je de konjac minstens twee, liever drie keer goed met koud water af te spoelen voor je ze verwerkt. Laat je er in ieder geval niet door afschrikken, je proeft het echt niet meer terug.

Konjac rijst of noedels koop je o.a. bij Holland&Barrett, de Action (bijv. Zero Noodles) of online. In Duitsland koop je ze in de bio-supermarkt of in de Asia shop (toko).

En jackfruit, wat is dat precies?

Jackfruit is, je raad het al, fruit. En het is een bijzonder fruit, want het vruchtvlees lijkt verdacht veel op vlees. Het wordt daarom steeds populairder in deze tijden waarin de meeste mensen liever minder (of geen) vlees willen eten.

Koolhydraatarme vegan jackfruit pilav recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Jackfruit is minder bekend onder de naam nangka. Het wordt meestal verkocht in blik. Maar let op: er is een zoete variant (gele jackfruit op siroop), en een hartige variant (groene jackfruit op “brine” ofwel gezouten water). En de laatste moet je hebben als je ze als vleesvervanger wilt gebruiken.

Groene jackfruit is neutraal van smaak en laat zich daarom uitermate goed marineren. Trek je het vruchtvlees met een vork uit elkaar, dan lijkt het sterk op het ouderwetse draadjesvlees, tegenwoordig bekend onder de hippe naam pulled chicken/beef/pork/jackfruit.

Jackfruit koop je bij de beter gesorteerde supermarkt, of in de toko. In Duitsland koop je ze het best bij (jawel) de drogist, bijvoorbeeld Rossmann of DM.

Jackfruit pilav

Pilav (of pilaf) is niets anders dan een Perzische rijstschotel, pilav betekent rijst. Oorspronkelijk is het een bijgerecht, maar tegenwoordig zie je het steeds vaker als volledige maaltijd geserveerd worden.

Koolhydraatarme vegan jackfruit pilav recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Voor deze jackfruit pilav wordt het jackfruit vruchtvlees gemarineerd in wat olijfolie gemengd met tamari, zout, peper, kaneel en nootmuskaat. Verder zijn rode paprika, champignons en perzik de belangrijkste ingrediënten. Maal je nu niet om koolhydraten, dan kun je deze jackfruit pilav natuurlijk ook met gewone rijst eten, dat deed ik vroeger ook. Maar diegenen die graag een koolhydraatje minder eten, kunnen het best kiezen voor konjac rijst, of alternatief bloemkoolrijst. En eet je wel vlees, kies dan voor kipfilet. Genoeg variatie dus!


Jackfruit pilav

14 KH

Bereidingstijd: 25 minuten

Koolhydraatarme vegan jackfruit pilav recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

200 gr konjac rijst
200 gr jackfruit
2 el olijfolie
1 tl kaneel
snuf nootmuskaat
versgemalen zout en peper
1 ui
1 rode paprika
200 gr champignons
2 bosuitjes
2 perziken
3 el tomatenpuree
2 + 1 tl tamari
1 tl sambal of meer naar smaak
2 bosuitjes
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

    1. Haal de jackfruit uit de verpakking (giet eventueel af) en meng de stukjes met de olijfolie, 1 tl tamari, kaneel, nootmuskaat, en flink versgemalen zout en peper. Laat 10 minuten marineren.
    2. Snijd ondertussen de ui en paprika in stukjes, de champignons in plakjes, de bosui in ringetjes (houdt wat groen voor garnering achter) en de perzik in schijfjes.
    3. Doe de konjac rijst in een vergiet en spoel 2 à 3 keer heel goed af met koud water.
    4. Verhit wat kokosolie in een hapjespan. Voeg de jackfruit stukjes toe en roerbak ze ongeveer 5 minuten. Voeg dan de ui en paprika toe en roerbak weer 5 minuten.
    5. Voeg nu de champignons toe en roerbak nogmaals een paar minuten.
    6. Voeg de tomatenpuree, tamari en sambal toe en roer het geheel goed door. Voeg nu de konjac rijst toe en roer nogmaals. Laat de jackfruit pilav op laag vuur goed doorwarmen.
    7. Voeg als laatste de perzik toe en warm kort mee.
    8. Verdeel de jackfruit pilav over twee borden en garneer met de achtergehouden bosui.

Tips:

    • Eet je vlees? Vervang de jackfruit dan door kipfilet.
    • Je kunt deze pilav ook met bloemkoolrijst maken in plaats van konjac rijst.
    • Ook lekker met konjac rijst is een koolhydraatarme nasi goreng.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Loading...



2 reacties op “Jackfruit pilav met konjac rijst”

  • Beste Con,
    Gisteren dit recept gemaakt en het was zo verrassend lekker dat ik je dat even wilde zeggen. Zelfs mijn man, een echte vleeseter, was onder de indruk. Ik heb wel het hele blikje jackfruit gebruikt dus meer dan 200 gr.
    Ik ga het nog vaak maken, Dank je wel voor je heerlijke recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *