Brezel broodjes

Dit corona-jaar is maar een raar jaar, vind je ook niet? In Duitsland zijn tot eind oktober zogenaamde Großveranstaltungen verboden, en dat betekent dat het grootste volksfeest ter wereld, het Oktoberfest, dit jaar niet doorgaat. Er zit dus niets anders op dan zelf brezel broodjes te bakken. En dat kan gelukkig koolhydraatarm en glutenvrij.
Geen evenementen
Zo zijn er wel meer evenementen die dit jaar geen doorgang vinden. In Bremen is het hele zomerse buitenseizoen in het water gevallen: geen Breminale (theater festival), geen Maritime Woche (bootjes kijken op de Weser). Nu maar hopen dat de gezellige kerstmarkt in Bremen dit jaar, zij het met corona-regels, wel door kan gaan…
Al die leuke buiten evenementen zijn niet alleen gezellig, er kan meestal ook lekker gegeten en gedronken worden. En buiten de deur eten en drinken, dat doen Duitsers normaal gesproken graag. De evenementen worden dan ook altijd druk bezocht. Dit jaar is dat door corona allemaal wat minder, en moeten we het thuis gezellig maken. Dat gaat natuurlijk ook lukken hoor, we doen gewoon een “open-lucht-proost” met de buren over de heg heen!
Koolhydraatarme broodjes
Een geliefde snack bij Duitse evenementen, of ze nu groot of klein zijn, zijn Brezel. Of Brezn, zoals de broodjes in het zuiden van Duitsland worden genoemd. Het is een zogenaamd Laugenbrot, ofwel het broodje wordt geloogd in een badje van natrium. Dat geeft het brood zijn typische donkerbruine korst. Brezel brood wordt vaak in de vorm van een krakeling aangeboden, maar je ziet ze ook veel in de vorm van een soort pistolet.
Als je me al wat langer kent, dan weet je dat ik van makkelijk houdt. Ik heb het hele logen van het broodje dus achterwege gelaten, en heb voor de makkelijke pistolet vorm gekozen. Maar je kunt er natuurlijk een krakeling vorm van proberen te maken. Als je dat doet, laat dan zeker een berichtje met foto achter!
Het voordeel van zelf brezel broodjes bakken is dat je ze glutenvrij en koolhydraatarm kunt maken. Ze bevatten slechts 2 koolhydraten per broodje, en dat betekent dat ze ook geschikt zijn voor de keto-liefhebbers onder ons. Je kunt ze zo uit het vuistje eten, zoals je met een originele brezel ook doet, maar ik vind ze extra lekker met een lik roomboter erop. Smullen …
Brezel broodjes logen
Voor wie het eens wil wagen en een brezel wil logen, hier de handleiding (van het internet geplukt, ik heb het zelf niet geprobeerd dus geen garanties). Let op want het water kan flink schuimen, veel Duitsers dragen daarom een beschermbril bij het logen. Safety first had een Duitse uitdrukking kunnen zijn :)))
Breng 1,5 liter water aan de kook: zoveel, dat je de broodjes helemaal kunt onderdompelen. Voeg 50 gram natron (of eventueel baking soda) toe. Pas op: het gaat schuimen! Laat het natronbadje iets afkoelen (het moet goed heet zijn, maar niet meer koken). Dompel de broodjes met behulp van een schuimspaan één voor één onder: ongeveer 10 seconden per zijde. Neem de broodjes met de schuimspaan uit het natronbadje en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met grof zeezout en bak ze zoals beschreven.
Koolhydraatarme brezel broodjes
2 KH
Bereidingstijd: 15 minuten (plus 15 minuten oventijd)
Je hebt nodig voor 3 broodjes:
60 gr mozzarella
1/2 el roomboter
75 gr amandelmeel
2 tl bakpoeder
2 el psyllium vezels
1 ei
25 gr volvette roomkaas
1 tl grof zeezout
Zo maak je het:
-
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de mozzarella in stukken en doe ze in een steelpannetje. Laat op laag vuur al roerende smelten tot het een homogene massa vormt.
- Laat het “deeg” indien nodig iets afkoelen zodat het hanteerbaar is. Kluts het ei los en kneed het samen met de roomboter, roomkaas, het amandelmeel, bakpoeder en psyllium door het mozzarella deeg.
- Vorm 3 pistolets van het deeg en leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de broodjes met wat water en bestrooi ze met het zeezout.
- Bak de brezel broodjes in ongeveer 15 minuten gaar.
Tips:
-
- Het recept is makkelijk te verdubbelen!
- Ook lekker: koolhydraatarme mozzarella wraps.
Vrij van gluten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto en Primal.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Ik maak deze regelmatig als stokbroodvervanging! Perfect!
Vandaag kreeg ik een ingeving en heb ik ze gevormd als pita broodjes.
Ik verdubbel het recept altijd en zo haalde ik er 6 pita’s uit. Wel wat zout en knoflookpoeder door het “deeg” gedaan.
Wat een geniaal idee!
Begrijp ik het goed dat ze goed door te snijden waren? Dank je wel voor de tip!!
Ja ik kon ze goed snijden en vullen
Hoi Con, ik heb ze vandaag gemaakt. Jammer genoeg wilde de mozzarella maar niet smelten. Het bleef een stevige rubberen plak met wat vocht er omheen. Ik heb toch de broodjes gebakken. Ze zijn een beetje droog uitgevallen helaas, zal wel door die kaas komen.
Ik wil het binnenkort nog eens proberen met een merkproduct. Nu had ik eigen merk, misschien maakt dat enig verschil en zijn de broodjes dan lekkerder. :-)
Hi Yvonne, wat leuk dat je meteen aan de slag bent gegaan met dit recept, en wat jammer dat ze niet goed gelukt zijn.
Zelf neem ik altijd bio-mozzarella, en had geen problemen met smelten. Maar dat verschilt heel erg. Wat misschien ook beter werkt, is om geraspte mozzarella te nemen. Dat zal vast goed smelten. Succes bij de volgende poging!