Koolhydraatarme wafels

twee wafels op een bord met slagroom en frambozen

Vorige week was het in Scandinavië zogeheten Våffeldag. Vertaald is dat Wafeldag en het is afkomstig uit Zweden. Op 25 maart worden er in dat land volop wafels gebakken en gegeten. Dit heeft natuurlijk een reden.

In de christelijke liturgie is deze datum het feest van de Aankondiging (Maria Boodschap), en dit feest verwijst naar een passage in de bijbel, waarin Maria de geboorte van haar zoon door de aartsengel Gabriël wordt aangekondigd. En ja, 25 maart is precies negen maanden voor 25 december, Kerstmis dus.
In Zweden heet deze dag ‘vårfruedag‘, letterlijk vertaald ‘lente vrouw dag’. Door de jaren heen is dit verbasterd van ‘vårfruedag’ naar våffeldag’. Wafeldag dus.
Volgens mij gewoon een excuus om ongestraft de hele dag wafels te eten …

Wafels zijn een Nederlandse uitvinding

Overigens zouden al rond 1300 grote wafelijzers in Nederland gebruikt worden. Nederland staat dan ook bekend als uitvinder van het wafelijzer. Tegenwoordig zijn de Belgen wereldberoemd om hun wafels. Dit komt door de enorme promotie op de Wereldtentoonstelling van 1964 in New York.

koolhydraatarme wafels in het wafelijzer

De Brusselse en Luikse wafel zijn wereldwijd het meest bekend. Andere wafel varianten zijn de galette en de oublie. En de Nederlandse stroopwafel is natuurlijk ook zo’n wereldberoemde wafel variant, uitgevonden in Gouda in de 19e eeuw. In een stokoude Tatort TV-krimi op de Duitse TV is er trouwens een aflevering (Verraten und verkauft), waarin commissaris Freddy Schenk uitdrukkelijk reclame maakt voor deze ‘Holländische Stroopwaffeltjes’.

De hartvormige wafels zijn een typisch Scandinavisch fenomeen, in de lage landen zie je eerder de rechthoekige of ovale versie.

De Amerikaan Cornelis Swarthout kreeg in 1869 het patent op het wafelijzer. Klinkt niet echt Amerikaans, toch? Zijn voorvaderen komen dan ook oorspronkelijk uit Nederland. En zo werd een Nederlandse uitvinding een Amerikaanse (zie Wikipedia). De Amerikanen vieren op 24 augustus hun Waffel Day, ter herinnering aan de dag dat deze meneer Swarthout zijn patent kreeg.

Recept van Instagram

En dus circuleren er zowel in maart als in augustus tig wafel recepten op internet. En gelukkig ook glutenvrije en koolhydraatarme wafels.
Op Instagram kwam ik een foto tegen van een paar koolhydraatarme wafels die eruit zagen om op te vreten :-) . Van de Zweedse maakster, die op Instagram LCHF (low carb high fat) foto’s post, kreeg ik het recept, en dat heb ik meteen heb gemaakt.

koolhydraatarme wafels met slagroom en frambozen voor de paalbrunch

Mijn oordeel (en dat van manlief): su-per-me-ga-lekker!! En geheel volgens mijn motto ook super eenvoudig. Ik heb @a_m_bq dan ook hartelijk bedankt door een foto van mijn baksels via Instagram te posten. Tack så mycket (hartelijk bedankt)!!

Onlangs heb ik bij het experimenteren in de keuken een eetlepel bietenpoeder aan het beslag toegevoegd, in de hoop dat ik mooie roze koolhydraatarme wafels zou krijgen. Whahaahaa niet dus! Zie hieronder het resultaat. Mooi hoor, maar wel oranje! Leuk voor Koningsdag dus. Hoe was het ook alweer met kleuren mengen: geel en roze wordt … precies!

koolhydraatarme wafels gekleurd met bietenpoeder

Ik vind dat deze koolhydraatarme wafels het ook prima doen op de Paasbruch tafel, dus daarom geef ik jullie dit recept nog snel voor Pasen. Dan heb je nog tijd om de boodschappen ervoor in huis halen, en dan … bakken maar! Of maak je liever andere cake of koek? Klik dan hier.

Iedereen gezellige en vrolijke Paasdagen gewenst!


Koolhydraatarme wafels

twee wafels op een bord met slagroom en frambozen5 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:
2 eieren
100 ml slagroom (ongeslagen)
4 el gemalen amandelen (40 gr)
1 tl wijnsteen bakpoeder
1 tl vlozaad (psyllium vezels), bijvoorbeeld bij Kruidvat
snufje (Himalaya) zout
olie om je wafelijzer mee in te vetten

Zo maak je het:

  1. Mix alle ingrediënten behalve de olie tot een gladde massa. Het wordt geen dik beslag.
  2. Verhit je wafelijzer en vet deze goed in met olie.
  3. Bak vier wafels van het deeg.

Tips:

  • Zoete variant (en traditioneel Scandinavisch): slagroom (zonder suiker), jam (zonder suiker) of vers fruit. En geheel Zweeds: veel koffie erbij!
  • Hartige variant: zure room, garnalen of gerookte zalm, gesnipperd bosuitje of rode ui.
  • Ook lekker als snack tussendoor. Voor de koolhydraten hoef je het niet te laten ;-) .

Vrij van gluten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 14    Gemiddelde: 3.5/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*