Zalm lasagne van courgette

Zalm lasagne van courgette

Wat een heerlijk lenteweer! Ook in Bremen gaat iedereen lekker naar buiten, van het zonnetje genieten. Dat kan prima, er zijn heel veel parken in Bremen, en overal staan bankjes waar je lekker kunt zitten om van de (stadse) natuur te genieten.

In de stad zie je ook al weer meer toeristen. Die komen vooral voor ‘die Bremer Stadtmusikanten’ natuurlijk. En dan allemaal op de foto bij het bronzen Stadsmuzikanten beeld. Maar let op, daar zit een klein verhaal aan vast. Wil je weten wat, lees dan rustig verder.

Bank in de natuur in Bremen wijk Oberneuland
Rust even uit

Het sprookje

Ken je het sprookje eigenlijk? Er was eens …
een ezel die in een molen door zijn eigenaar afgebeuld werd, en het harde werk niet meer aankon. De eigenaar wilde hem daarom kwijt. Maar de ezel merkte dat en dus ging hij ging er vandoor, op weg naar Bremen om er stadsmuzikant te worden. Onderweg kwam hij een hond tegen die door zijn jager geschoten zou worden omdat hij te oud was om zijn jagerswerk te doen. Hond dus mee naar Bremen. Hetzelfde gold voor de kat, die door haar vrouwtje verdronken zou worden omdat ze te oud was om nog op muizen te jagen. En uiteindelijk voegde ook de haan zich bij hen, omdat hij anders de volgende dag op tafel zou belanden. Met zijn vieren dus op naar Bremen om stadsmuzikant te worden.

Bremer Stadtmusikanten standbeeld in Bremen
De Bremer Stadsmuzikanten

Onderweg kwamen ze langs een rovershuis, en natuurlijk wilden ze naar binnen want er was volop eten en drinken, zagen ze door de ramen. Maar de rovers waren er, dus ze verzonnen een list om ze uit het huis te jagen. En zo klommen ze boven op elkaar en begonnen elk hun eigen geluid te maken: balken, blaffen, mauwen en kraaien. De rovers schrokken zo, dat ze er vandoor gingen.
Toen de roverhoofdman later één van zijn rovers terugstuurde in het donker, werd deze zo aangevallen door de dieren, dat hij snel terugging en vertelde dat het huis bezeten was door heksen, en dat er mannen met messen waren die hem hadden aangevallen. En dus durfden de rovers niet meer terug, en leefden de stadsmuzikanten nog lang en gelukkig in hun rovershuis.
Feitelijk zijn ze dus nooit in Bremen aangekomen :-) …
Je kunt hier de uitgebreide versie van het sprookje nalezen (of voorlezen natuurlijk).

Standbeeld en put

Het sprookje is geschreven door de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm in 1819. In 1953 is aan de westzijde van het stadhuis een bronzen sculptuur van de Bremen Stadtmusikanten geplaatst. En het is een geweldige toeristische trekpleister gebleken.

Het verhaal wil dat het geluk brengt als je de voorpoten van de ezel vasthoudt. Daarom glimmen die poten zo mooi.
Maar let op: houdt wel beide poten vast! Want als je slechts één poot vasthoudt, dan zegt de Bremer: “ach zie, daar geeft de ene ezel de andere een hand.” ;-)

Bremer Loch Bremen
Bremer Loch

Het geluid van de vier stadsmuzikanten klinkt uit een putdeksel op de Marktplatz om de hoek als je er een muntje in gooit. Deze put heet het Bremer Loch (Bremer gat). De munten die erin worden gegooid, worden verzameld voor het goede doel. Vooral kleine kinderen vinden het prachtig (mijn kleine neefje wilde alleen nog maar ‘muuntje muuntje’ doen toen we een paar jaar geleden in de stad waren, de rest was niet meer interessant ha ha).

Uit eten in Bremen

Omdat Bremen door veel toeristen bezocht wordt, zijn er veel eetgelegenheden in de stad. Van snelle hap tot sjiek, van authentiek Noord-Duits tot Spaans of Italiaans, het is er allemaal.

Ovenschotel met zalm lasagne van courgette plakken

Met dit mooie weer gaat mijn voorkeur uit naar Mediterraans eten. Op een terras. Maar ook lekker thuis op het balkon (of in de tuin) natuurlijk.
Vroeger maakte ik regelmatig zalmlasagne, en die heb ik dit keer in een low carb versie gemaakt. Makkelijk: in plaats van lasagne deegvellen gebruik je dunne plakken courgette om de lagen te maken. Krijg je meteen lekker extra groente binnen!


Zalm lasagne van courgette

20 KH

Bereidingstijd: 25 minuten (plus 30 minuten oventijd)

zalm lasagne van courgette dus koolhydraatarm

Je hebt nodig voor 2 personen:

200 gr gerookte zalm (plakken of snippers)
1 bekertje crème fraîche
2 el (bio) pesto
2 courgettes (liefst bio)
1 klein blikje tomatenpuree
1 stengel prei
1/2 bakje champignons
2 el gemalen amandelen
olijfolie (voor het invetten van de ovenschaal, en bedruppelen van de zalm lasagne)
4 el geraspte parmezaanse kaas
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd (als je geen zalmsnippers hebt gekocht) de zalm in stukjes.
  2. Meng de crème fraîche met de pesto, meng dan de zalm erdoor. Zet tot gebruik terug in de koelkast.
  3. Snijd of schaaf de courgettes in lange, dunne plakken. Snijd de champignons in plakjes en de prei in ringen.
  4. Verhit de kokosolie in een pan en bak de champignons en prei tot het vocht van de champignons verdampt is. Meng de tomatenpuree erdoor, leng eventueel aan met een klein beetje water tot het een dikke saus is geworden.
  5. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Maak nu om en om laagjes van het tomaten-groente-mengsel, de plakken courgette en de zalm. Eindig met een laag courgette.
  6. Bestrooi de zalm lasagne met de parmezaanse kaas en gemalen amandelen, besprenkel met wat olijfolie.
  7. Bak de zalm lasagne in 25-30 minuten goudbruin.

Tips:

  • Je kunt als vulling voor de zalm lasagne natuurlijk elke groente gebruiken die je lekker vindt, bijvoorbeeld aubergine en/of paprika.
  • Je kunt eventueel vis uit blik gebruiken. Of voeg eens wat ansjovis toe voor extra hartigheid.

Vrij van gluten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 3    Gemiddelde: 4/5]

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *