Lijnzaad bananenbrood

lijnzaad bananenbrood

Fruit is gezond! Dat is alom bekend. Maar: een echte lowcarber is voorzichtig met fruit. Want het aantal koolhydraten loopt al snel op vanwege de fruitsuikers in de vruchten. De minste koolhydraten zitten in bessen (ook frambozen en aardbeien), de meeste in de banaan. En daarom is de banaan voor een echte koolhydraatarme voeding eigenlijk taboe.

Bananen: ‘slecht’ of ‘goed’

In 1 middelgrote banaan zitten al snel zo’n 26 koolhydraten. Dat tikt best aan, als je probeert per dag niet meer dan 60 koolhydraten te eten. En als je een keto eetstijl volgt, dan eet je meestal niet meer dan zo’n 20 carbs per dag. Dan eet je dus eigenlijk niet meer dan alleen die ene banaan. Er is geen ruimte meer over voor lekkers, hooguit een ei. Tja, dan val je wel af natuurlijk. Maar gezond is het niet!

banaan lijnzaad

Ik moet eerlijk bekennen dat ook ik, sinds ik lowcarb eet, meestal met een grote boog om de bananen heen loop. Toch wel jammer want bananen zijn best lekker, en ze zijn ook nog eens goed voor je gezondheid. Veel kalium (goed voor je bloeddruk en je zenuwstelsel), veel vezels (goed voor de spijsvertering). Dus eigenlijk wil ik best af en toe eens een banaan eten. Maar dan het liefst zonder al die koolhydraten. Maar hoe doe je dat?

Bakken maar!

De oplossing: bakken die banaan!
Nee, niet zo in de pan (hoewel errug lekker, met warme chocoladesaus … mmmm … oké ik dwaal af), want dan schiet je er nog niks mee op. Maar wel in een brood! En een brood eet je niet in 1 keer op, ik in ieder geval niet. Het aantal koolhydraten in één sneetje bananenbrood is natuurlijk een stuk lager dan dat je een hele banaan puur natuur eet.

Ik weet het, het wemelt van de bananenbrood recepten in de wijde wereld van het internet. Dus dan kan er nog best eentje bij toch ;-) ?

lijnzaadbrood banaan

Dit lijnzaad bananenbrood wordt lekker smeuïg, maar blijft redelijk compact. Eén plak vult daarom behoorlijk. En dat is prima, want zo overeet je jezelf niet. En er zitten slechts 5 koolhydraten in een snee van dit bananenbrood! Vergelijk dat maar eens met een gewone witte boterham, die er 16 heeft. En dan ook nog eens naar lucht smaakt. En je niet met een voldaan gevoel achterlaat, voor je het weet heb je alweer trek. Nou ja, mijn mening dan hoor. Nee, geef mij maar een lekker vullend zelfgebakken bananenbrood-erhammetje, met een flinke laag roomboter erop! Lekker bij ontbijt als je eens iets anders dan een bakkie yoghurt of een smoothie wilt. Maar een sneetje van dit lijnzaad bananenbrood doet het natuurlijk ook goed als snack tussendoor.

Tja, en dan kan ik natuurlijk afsluiten met de onsterfelijke uitdrukking ‘dus gaan met die …’, maar dat doe ik niet ;-)


Lijnzaad bananenbrood

lijnzaad bananenbrood

5 KH (per plak)

Bereidingstijd: 20 minuten (plus 30 minuten oventijd)

 

 

Je hebt nodig voor 1 brood (12 sneetjes):

3 eieren
50 gr roomboter (gesmolten)
2 niet te grote bananen
150 gr gemalen/gebroken bio-lijnzaad (bijv. deze bij AH)
2,5 tl wijnsteenbakpoeder
1 snuf (Himalaya) zout
1 tl kaneel

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kluts de eieren met de gesmolten boter en een snuf zout los in een kom. Snijd de bananen in plakjes en voeg ze toe aan het eimengsel. Mix met een mixer tot een gladde massa.
  3. Meng in een andere kom de droge ingrediënten: lijnzaad, bakpoeder, kaneel.
  4. Meng met een vork het ei-banaanmengsel door het lijnzaadmengsel. Goed roeren tot er een mooie gladde massa ontstaat.
  5. Doe het deeg in een met bakpapier beklede brood- of cakevorm (mijne meet 20 cm). Bak het lijnzaad bananenbrood in 30-40 minuten gaar.

Tips:

  • Bestrooi het bananenbrood voordat het de oven ingaat met wat sesamzaad en/of zonnebloempitten (beetje aandrukken).
  • Vervang de kaneel door speculaaskruiden.
  • Meer koolhydraatarme recepten met banaan vind je hier.

Vrij van gluten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, Primal en LCHF.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 16    Gemiddelde: 2.9/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

6 Reacties

  1. Na het mengen en voor het bakken heb ik het brooddeeg een uurtje in de koelkast gelegd. Daarna in broodvorm.
    Super goed gelukt en super lekker.
    Ook wat kokos toegevoegd en later iets meer banaan, vind ik lekker…. dank!!!

  2. Con ik heb wat verkeerd gedaan, de smaak is heerlijk maar het brood is niet hoog geworden.
    Van binnen is het ook nog vochtig. Wat zou het kunnen zijn?
    Te weinig bakpoeder? Ik heb hem 40 min in de oven gehad.

    Liefs, trudy

    • Hoi Trudy!
      Dit bananenbrood wordt sowieso niet zo hoog als een gewoon brood. Het is meer ontbijtkoek-formaat. Maar er zijn een paar dingen die belangrijk zijn:
      – Gebruik de onder- en bovenwarmte stand van je oven, en niet de hetelucht-oven-stand.
      – Open niet de ovendeur tijdens het bakken, alleen tegen het eind van de baktijd.
      – Gebruik kleinere bananen.
      – Voeg iets meer lijnzaad toe, zo’n 20-30 gram.
      – Verleng evt. de oventijd (maar dat had je al gedaan las ik), dek het brood af met folie zodat de bovenkant niet te donker wordt.

      Het is een kwestie van uitproberen. Ik maak dit brood elke keer hetzelfde, en toch is het de ene keer steviger dan de andere. Verder heb ik gemerkt dat het bananenbrood een dag na het bakken steviger is als dat ie net uit de oven komt.

      Succes met je volgende bakpoging!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*