Ovenschotel met feta en ajvar

Ovenschotel met feta en ajvar

Als de temperatuur overdag niet boven nul komt, zet je een lekkere ovenschotel met feta en ajvar op tafel. Echt comfort food, maar wel vegetarisch en koolhydraatarm. En zoals al mijn recepten makkelijk te maken.

Comfort food bij onder nul

Na de sneeuw van afgelopen week begint het leven in Bremen weer een beetje normaler te worden. Voor mij betekent dit, dat ik weer lekker op de fiets mijn boodschappen kan doen. Het is geloof ik voor het eerst in de bijna vier jaar dat ik in Bremen woon, dat mijn fiets de hele week niet uit de schuur is geweest. Daarentegen heb ik wel elke dag een heerlijke sneeuw-wandeling gemaakt, en dus ook lopend mijn boodschapjes gedaan. Want je weet het: bewegen is belangrijk!

Met temperaturen die overdag niet boven de -5 graden Celsius kwamen, had ik eigenlijk alleen maar zin in soep (zie de vorige blog). Maaltijdsoepjes zijn van die heerlijk comfort food gerechten: makkelijk te maken, lekker verwarmend, en heerlijk om bij de warme kachel op te slurpen. Uh ja, ik slurp als ik soep eet ;-) . Nou ja, als ik alleen ben dan hoor.

Ovenschotel met feta en ajvar

Maar ook ovenschotels doen het goed als het buiten kouder is. En dan het liefst met een beetje pittige smaak, daar houd ik van. In mijn kookboek van de Duitse lowcarb-goeroe Patric Heizmann staat een lekkere ovenschotel met feta en ajvar. Dat recept heb ik als basis gebruikt voor mijn eigen ovenschotel. Als je er een groene salade bij maakt, heb je een prima koolhydraatarme complete maaltijd. Maar zonder salade kan ook hoor, dan is het smakelijke weekend-lunch.

Ajvar: zelf maken of kopen?

Je kunt ajvar zelf maken (ik heb hier een recept voor je), maar ik heb om het simpel te houden toch ajvar-in-een-potje gebruikt. Ajvar maken is een tijdrovend werkje, en ik eet graag gezond maar hou toch ook van makkelijk en snel.
Zoals je weet eet ik zo min mogelijk ‘pakjes-en-zakjes’ zoals dat tegenwoordig zo mooi heet, maar een potje wil ik heus nog wel eens openmaken hoor. Ik lees altijd wel de ingrediëntenlijst: staat er iets tussen wat ik niet vertrouw, of wat ik niet uit kan spreken (wel eens gehoord van hexamethyleentetramine, a.k.a. E239, scheikundig antibioticum tegen schimmels op kaas), dan laat ik het potje voor wat het is. In mijn ajvar zitten alleen maar dingen die ik herken als eten (paprika, aubergine, chilipepers) en geen bedenkelijke E-nummers of andere in mijn ogen duistere zaken.

Ovenschotel met feta en ajvar

Ajvar is overigens een soort groentesaus die oorspronkelijk uit Macedonië komt. Hoofdbestanddeel is paprika, verder zitten er ook aubergine en pepers in. Je koop ze meestal in een milde of scherpe variant. Persoonlijk vind ik de scherpe variant het lekkerst, maar smaken verschillen natuurlijk, zeker als het om pittig gaat. Je koopt ajvar in de meeste supermarkten maar ook in Turkse winkels.
Welke ajvar gaat er bij jou in deze ovenschotel met feta?

ovenschotel ajvar feta

Koolhydraatarme ovenschotel met feta en ajvar

Con
Koud weer vraagt niet alleen om soep maar ook om ovenschotels. Deze ovenschotel bevat tomaat, courgette, ajvar en feta. Lekker met een simpele salade.
Bereidingstijd 20 minuten
oventijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Balkan
Porties 2 personen
Koolhydraten 16 kh

Dit heb je nodig
  

 • 4 tomaten
 • 1 courgette
 • 150 gr feta
 • 100 gr ajvar mild of scherp, wat je lekker vindt
 • 1 el gemalen amandelen
 • 1 el kokosolie gesmolten, plus wat extra om te bakken
 • 10 groene olijven gehalveerd
 • gehakte peterselie voor de garnering

Zo maak je het
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Was de tomaten en courgette. Snijd de courgette in niet te dikke plakjes. Haal het kroontje uit de tomaten en snijd ze eveneens in plakjes.
 • Bak de courgetteplakjes in een beetje kokosolie tot ze mooi bruin kleuren. Laat iets afkoelen zodat de plakjes hanteerbaar worden.
 • Leg de tomaat en courgette om en om in een ovenschaal. Besmeer met de helft van de ajvar. Maak een tweede laag met tomaat en courgette, besmeer die met de rest van de ajvar.
 • Verbrokkel de feta over de ovenschotel. Bestrooi met de amandelen en verdeel de gesmolten kokosolie erover. Verdeel de olijven over de schotel.
 • Bak de ovenschotel in 15-20 minuten gaar. Bestrooi voor het opdienen met wat peterselie.

Tips

 • Lekker met een simpele groene salade.
 • Vrij naar een recept van Patric Heizmann.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 5 stemmen. Gemiddeld: 4,60/5)
Laden...


2 reacties

 1. Wendy

  Dat ziet er lekker uit! En ik heb alles in huis. Ga ik morgen als lunchgerecht maken. Mijn mannen houden niet van feta dus helemaal voor mij alleen :)

  Bedankt voor het recept,
  Wendy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *