Linzenburgers met banaan

linzenburgers banaan koolhydraatarm

Linzen zijn lekker en veelzijdig. Niet alleen zijn er veel verschillende soorten linzen, ook kun je ze op allerlei manieren in de keuken gebruiken. Ze zijn ook nog eens niet duur, en zijn een prima vleesvervanger.

Wereldburger

De linze is een soort wereldburger. Het waarschijnlijk meest bekende gerecht met linzen komt uit India: Dal (of Dhal). Dat is een heerlijk pittige Indiase linzensoep. De Surinaamse roti pannenkoekjes worden van gele linzen gemaakt. Beroemd zijn de du Puy linzen uit Frankrijk: ze hebben zelfs net als wijn een AOC (appellation d’origine controlée).

linzenburgers banaan

De linze is eigenlijk het zaadje van de vlinderbloemige plant die linze heet. Deze plant produceert peulen waar deze zaden in zitten. Linzen zijn eiwitbommetjes, en daarom ideaal om als vegetariër op het menu te zetten. De koolhydraten die ze bevatten behoren tot de categorie ‘healthy carbs’, dus ze mogen op je bord!

Wat kun je met linzen?

Voor soepen zijn rode en gele linzen ideaal, omdat je die makkelijk tot pap kookt. De bruine linzen blijven iets steviger, en doen het goed in een herfstige schotel. Groene en grijze linzen behouden hun vorm prima tijdens het koken. En ken je de zwarte beluga linzen? Die doen het afgekoeld heel goed in een lekkere salade. Sinds kort is er zelfs pasta van peulvruchten en dus ook rode linzen verkrijgbaar (klik hier voor een lekker recept).

Linzen zijn tegenwoordig weer volop te koop, zelf kies ik het liefst voor de biologische versie. Het lekkerst is het om ze zelf te koken, maar voor de snelle hap op z’n tijd kun je best een keer een blik linzen open trekken (wel het etiket lezen, hoe je dat doet lees je hier). Als je linzen zelf kookt, let er dan op dat ze verschillende kooktijden hebben.

In de vegaburger!

Hamburgers zijn hip, gezien de actuele opkomst van hamburger restaurants. Maar het is natuurlijk veel leuker als je thuis een gezonde vleesloze burger op tafel kunt zetten. En daar schieten linzen je te hulp. Mijn versie van de bekende linzenburgers krijgt een fruitige smaak door de toevoeging van banaan. Lekker bij een frisse salade!
Tip: ik gebruik liever geen linzen uit blik voor de burgers, omdat die vaak erg zacht zijn en je linzenburger dan sneller uit elkaar zal vallen. Zelf koken dus!


Linzenburgers met banaan

linzenburgers

22 KH

Bereidingstijd: 30 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

125 gr bruine of groene (du Puy) linzen
1 kleine banaan
1 flinke el kikkererwtenmeel
1 kleine ui, fijn gesnipperd
1 tl kerriepoeder
1/2 tl cayennepeper
flinke draai versgemalen Himalayazout
1/2 tl kurkuma
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Kook de linzen volgens gebruiksaanwijzing gaar en giet ze af.
  2. Meng de gekookte linzen met de overige ingrediënten (behalve de kokosolie) in een keukenmachine (schraap evt. een paar keer van de kanten af).
  3. Laat het mengsel 10 minuten rusten. Vorm dan met vochtige handen niet te grote burgers (ik had er vier).
  4. Bak de linzenburgers in een beetje kokosolie ongeveer vier minuten per kant, keer ze voorzichtig.

Tips:

  • Een low carber doet deze linzenburgers natuurlijk niet op een broodje, maar geeft er een frisse salade bij!
  • De barbecuesaus van Con-serveert smaakt hier prima bij.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en vetarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter  (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*