Warme chocolademelk

warme chocolademelk lactosevrij koolhydraatarm

Met de kou van de laatste dagen komen ook de visioenen. Van glühwein. En een knapperende open haard (die ik niet heb). En warme chocolademelk. De eerste sneeuw is vorige week al hier in Bremen gevallen. En dan krijg ik echt zin in de winter.

Winter lekkers

In de koude donkere maanden is niets lekkerder dan warme drankjes. Nu doen koffie en thee het natuurlijk prima, met in beide gevallen nul koolhydraten. Als je er tenminste geen suiker of alcohol-shot in doet om warm te worden natuurlijk.

2016-11-chocolademelk-cacao

Anders is dat met andere warme dranken, zoals chocolademelk. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik vroeger bij mijn oma warme chocomel maakte: een theelepel cacao, 5 (!) theelepels suiker (ja ja, ik was een echte zoetekauw), een flinke scheut koffiemelk. Door elkaar roeren en er stiekem van snoepen terwijl je stond te wachten tot het water kookte. Dan het kokende water erbij, goed roeren en klaar was je choco. Dat waren nog eens tijden …

Warme cacao fase 2

Daarna kwam de Benco en Nesquik fase: in koude of warme melk roeren. Het was op voordat ik het wist. Maar wat ik nu wel weet, is dat het toen niet de meeste gezonde chocomel was. En dat Benco trouwens gluten bevat. Ik biecht op: dat laatste spul strooide ik zelfs op mijn boterham. Tegenwoordig maak ik als het koud buiten is mijn chocolademelk nog steeds zelf, maar met heel andere ingrediënten.

2016-11-spicy-chocolademelk

Kant-en-klare zakjes voor warme chocolademelk bevatten gemiddeld 25 KH, veel suiker en een reeks E-nummers. Nesquik is ook meer suiker dan choc. Een glas Nesquik levert je 22 KH op. Als je je tenminste aan de 2 eetlepels per glas kunt houden … ;-)

Spicy chocolademelk

Helemaal zonder zoet kan chocomel natuurlijk niet. De warme chocolademelk uit mijn keuken wordt gezoet met een Medjool dadel. Ook de kokosmelk geeft een extra zoetje mee. Houd je niet van kokos(melk), gebruik dan gewoon wat meer amandelmelk. En vergelijk deze chocolademelk alsjeblieft niet met de kant-en-klaar gekochte suikerbommen, want hij smaakt gewoon anders. Chocoladiger en een stuk minder zoet. Lees: lekkerder!

Op extra koude dagen is het erg lekker om je choco een beetje meer pit te geven door er een flinke snuf chilipoeder aan toe te voegen. Daar wordt je lekker warm van!


Warme chocolademelk

2016-11-warme-chocolademelk

10 KH

Bereidingstijd: 5-8 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 1 persoon:

1 tl – 1 el cacao (hoe meer, hoe choc-ier)
1 kleine dadel, in stukjes
100 ml plantaardige melk (ik gebruik amandelmelk)
50 ml kokosmelk
100 ml water
1 el cashewpasta
1 flinke snuf chilipoeder (optioneel)

Zo maak je het:

  1. Meng water, kokosmelk en amandelmelk in een pannetje en breng aan de kook.
  2. Doe de overige ingrediënten met de kokende vloeistof in een hoge kom en pureer met de staafmixer.
  3. Schenk de warme chocolademelk in een mooie mok en geniet.

Tips:

  • Vervang de cashewpasta door amandelpasta.
  • Het toefje op de chocolademelk? Slagroom levert geen extra koolhydraten, maar je chocomel is dan niet meer vegan.
  • Ook lekker op een koude winterdag: gouden melk.

Vrij van gluten, lactose en suiker (bevat wel natuurlijke suiker uit dadels).
Geschikt voor koolhydraatarm, Paleo en LCHF.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 2    Gemiddelde: 3.5/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter  (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*