Maanzaadcrackers

Maanzaadcrackers

Deze maanzaadcrackers passen prima in een koolhydraatarm voedingspatroon. Ze zijn lekker zo als snack, maar smaken ook prima met een flinke lik boter. Zo eet ik ze het liefst!

Voedingsregels

Overgewicht. Veel mensen kampen er mee, of beter gezegd ertegen. In het tijdperk van overvloed (aan voedsel) en gebrek (aan beweging) wordt het steeds moeilijker om een gezond gewicht te behouden c.q. te krijgen. En daar springt de commercie graag op in. Het ene dieet buitelt over het andere. Vaak zijn ze korte tijd succesvol, om al snel door een ander vervangen te worden. En de afvaller jojo’t moedeloos mee.

Richtlijnen voor voeding worden door derden uitgebuit om er geld aan te verdienen. Er bestaan natuurlijke richtlijnen die voor de hand liggend zijn (drink veel water), en daarover zijn dan ook alle diëten het eens.
Maar: van Paleo mag je geen zuivel eten, en volgens ‘Fork over Knives’ is het eten van vlees en vis levensbedreigend. Vetarm is een ware religie voor de HCLF-ers (High Carb Low Fat) en dus moeten alle flessen olijfolie de deur uit. En dan zijn er nog de shake-diëten, die hele maaltijden vervangen door een glas waterige substantie die smaakt naar … naar wat eigenlijk?

Waar moet je als eenvoudige sterveling beginnen? Om van genieten maar niet te spreken, want diëten ontzeggen je vaak voedingsmiddelen die over het algemeen genot bieden (warme chocomel met slagroom, mmmm). En dus zijn de meeste diëten niet een leven lang vol te houden. Want wie wordt er nu echt blij van het idee de rest van zijn/haar leven nooit meer slagroomtaartje naar binnen te ‘mogen’ slaan?

maanzaadcrackers low carb koolhydraatarm

Hoe werkt het wel?

Tja, was daar maar een eenvoudig antwoord op. Niet dus. Want elk mens zit anders in elkaar. En dus kan een vetarm dieet voor je buurvrouw prima functioneren, maar jij valt er geen grammetje mee af. Het kan best zijn dat jouw lijf veel beter overweg kan met het tegenovergestelde voedingspatroon, veel (goede) vetten dus. Bij mij persoonlijk bleek dat een paar jaar geleden het geval te zijn.

Wat het belangrijkst is, is dat je een voedingspatroon kiest dat je laat eten met genot, want anders houd je het niet vol. En ik ben van mening dat je lijf dat tot op zekere hoogte zelf aangeeft.

Ben jij echt gek op groente en eet je elke dag het liefst alleen maar salades, dan is de kans groot dat een vegane voedingswijze met veel koolhydraten en weinig vet goed voor je werkt. Vind je (net als ik) de geitenkaas en de dressing met lekker veel olijfolie plus de walnoten het lekkerste deel van de salade, dan is de kans groot dat LCHF (low carb high fat) meer iets voor jou is.
Disclaimer: dit is slechts een mening, die op geen enkele wetenschappelijke wijze onderbouwd kan worden!

Waar de wetenschap het inmiddels wel over eens is:

Laat de pakjes en zakjes zo veel mogelijk lekker in de supermarkt staan, en kook vooral met natuurlijke ingrediënten die geen ingrediëntenlijst hebben.

En dan kan die mokkapunt op een verjaardag best een keertje!

maanzaadcrackers koolhydraatarm

Snack attack zonder koolhydraten

Mijn persoonlijke keuze heeft nooit als een dieet aangevoeld, omdat ik van alles ‘mocht’ eten wat mij genot verschaft. De reeds vermelde slagroom op de koffie. De dikke klont echte boter die zo lekker smelt op je koolhydraatarme pannenkoek. En dus heeft het mij geen enkele moeite gekost om mijn voedingspatroon aan te passen en blijvend 18 kilo af te vallen.

Over echte boter gesproken … ook zo lekker op koolhydraatarme maanzaadcrackers. Die doen me denken aan heeeeeeeel vroeger toen ik als kleuter bij de bakker vaak een wit maanzaadbolletje kreeg. Die ik dan niet meteen opat, maar mee naar huis nam om met dik boter en suiker op te smikkelen.

De boter is gebleven, de suiker compleet verdwenen, en de maanzaadbol is een maanzaadcracker geworden. Het zijn kleine vierkante crackers geworden, misschien meer het toastjes-formaat. Lekker koolhydraatarm, en lekker met een plak oude kaas! Eerlijk gezegd: lekkerder dan een slagroomtaartje …


Maanzaadcrackers

0,5 KH (per cracker)

Bereidingstijd: 15 minuten

low carb crackers maanzaad

Je hebt nodig voor 14-16 kleine crackers:

1 ei
2 el sesamzaad
1 el maanzaad, plus extra om te bestrooien
1 el chiazaad
1 el pompoenpitten
1 tl kurkuma
1 snuf zout en peper

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Klop het ei los in een kommetje en meng alle overige ingrediënten erdoor. Laat een paar minuten staan.
 3. Bekleed een bakblik met bakpapier en strijk het ‘deeg’ in een dunne rechthoekige plak uit. Ik gebruik hiervoor een pannenlikker. Bestrooi met nog wat maanzaad.
 4. Bak de crackers in 20 minuten gaar. Zet dan de oven uit en laat de maanzaadcrackers er nog 5-10 minuten in staan. Haal ze dan uit de oven en snijd ze direct in vierkantjes (ik haal er meestal 14, 16 stuks uit). Laat ze nog 30 minuten op de plank afkoelen voordat je ze in een luchtdichte doos verpakt.

Tips:

 • De maanzaadcrackers zijn luchtdicht 3-4 dagen te bewaren. Daarna verliezen ze hun krokante bite.
 • Maak ook eens deze koolhydraatarme lijnzaad-sesam crackers.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 4,50/5)
Laden...


2 reacties

  1. Hoi Marianne! Goh, 6 is wel heel weinig. Als ik het ‘deeg’ uitstrijk met de pannenlikker, dan meet de plak ongeveer 24 x 10 cm. Het verschilt altijd wel iets hoor, koken is nu eenmaal geen exacte wetenschap. Ik snijd die plak na het bakken in vierkantjes zoals die vierkante toastjes die je kant en klaar kunt kopen, misschien dat daar het verschil in zit? Ik hoop dat ze evengoed gesmaakt hebben!
   Groetjes, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *