Koken is een grote hobby van mij, dat wist je natuurlijk allang. In mijn eigen keuken gaat dat prima, ik heb daar een zee van ruimte. Lekker veel aanrechtblad dus volop plek om groenten te snijden, eieren te klutsen en ook nog een paar borden mooi opmaken. Maar als ik in Berlijn hok, dan wordt het ineens een heel ander verhaal.
Ra ra, waar is de la?
Vaste lezers weten dat ik sinds een paar maanden mijn tijd verdeel tussen Bremen en Berlijn. En die keuken in Berlijn, tja wat zal ik zeggen. Daar is het gewoon behelpen. Er is slechts een klein stukje aanrechtblad vrij om groenten te kunnen snijden. En kastruimte is er al helemaal niet. Een grote snijplank past niet in het kastje, en een la voor je bestek? Die is niet eens in het ontwerp meegenomen. Gelukkig zit er wel een oven in de keuken, want anders was ik waarschijnlijk helemaal de wanhoop nabij.
Een kleine keuken betekent eenvoudig koken. Nu vind ik zelf dat mijn recepten sowieso niet ingewikkeld zijn, dus dat komt goed uit.
Een perfect gerecht om klaar te maken als je niet al te moeilijk wilt doen, is een salade. Heb je niet eens een fornuis voor nodig, of hooguit om pijnboompitjes te roosteren. Mijn persoonlijke favoriet is een salade met geitenkaas. Dat combineert prima met wat fruit, zoals druiven. Nu zijn druiven vrij hoog in koolhydraten, daarom heb ik voor het recept van vandaag voor een mix van druiven en bosbessen gekozen. Alle kleine beetjes helpen!
De gouden SLA regels
Ik heb ze al eens eerder gepost. Maar ken jij ze al, de vier gouden regels voor een lekkere salade? Komen ze!
- Kies “echte” sla (niet een smakeloze waterige soort, en het liefst bio daar zit echt veel meer smaak aan);
- voeg “kraak” toe (met bijvoorbeeld walnoten, pijnboompitjes, alfalfa, zonnebloempitten, hennepzaad);
- tover “kleur” erbij met groente en/of fruit (zoals tomaat, avocado, granaatappelpitjes, mango);
- voeg “proteïne” toe voor een verzadigd gevoel (met eieren, cheddar, geitenkaas, zalm, feta of tofu).
Oké, ff checken. Salade met geitenkaas … Bio sla als basis (check), walnoten en pompoenpitten voor de kraak (check), bosbessen en kurkumadressing voor de kleur (check), geitenkaas als proteïnebron (check).
Zo, deze salade kan niet mislukken!
Met de stijgende temperaturen buiten is het heerlijk om een zomerse salade met geitenkaas op tafel te zetten. Vindt jij dat ook? Aan de slag dan!
Salade met geitenkaas en kurkumadressing
15 KH
Bereidingstijd: 15 minuten
Je hebt nodig voor 2 personen:
150 gr gemengde sla
50 gr bosbessen
16 witte druiven
200 gr geitenkaas
15 gr grof gehakte walnoten
klein handje pompoenpitten
Dressing:
1 el olijfolie
2 el zonnebloempasta
1 el appelazijn
1 tl rijstsiroop
1 tl kurkuma
versgemalen zout en peper
Zo maak je het:
- Meng alle ingrediënten voor de dressing in een klein kommetje. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe om de juiste dikte te krijgen.
- Verdeel de gemengde sla over twee kommen. Verdeel de bosbessen, druiven en in plakjes gesneden geitenkaas erover. Bestrooi met de gehakte walnoten en de pompoenpitten.
- Giet vlak voor het opdienen de dressing over de salade.
Tips:
- Als je je salade liever vegan wilt houden, dan kun je de geitenkaas simpel weg laten en eventueel nog wat extra (gemengde) noten toevoegen.
- Hier vind je meer lekkere salade recepten.
Vrij van gluten. Bevat rijstsiroop.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: