Rode linzen curry met bloemkool en broccoli

Rode linzen curry met bloemkool en broccoli

Wist je al dat ik gek ben op Indiaas eten? Gek genoeg kwam ik tot de conclusie dat ik naar verhouding niet eens veel Indiase recepten op de blog heb staan. Daar moet verandering in komen!

Indiaas in Berlijn

Uit eten gaan bij de Indiër in Berlijn is geen probleem. Want het stikt van de Indiase restaurants daar. Ik heb er inmiddels al een aantal uitgeprobeerd (iemand moet zich opofferen toch) en tot nu toe is mijn favoriet het restaurant India Express in de Kantstrasse (Charlottenburg). Geen originele naam nee, maar lekker en goedkoop eten dat je daar kunt!

Het leuke maar gelijk ook foute aan de meeste Indiase restaurants in Berlijn is, dat ze ook als cocktailbar fungeren. En die cocktails zijn niet typisch Indiaas of zo, dus … ze hebben Margharita’s. Oef. Geheimpje: ik houd helemaal niet van sterke drank, maar voor een goede Margharita kun je me ‘s nachts wakker maken. En dan slaap ik daarna waarschijnlijk extra goed :-) .

linzencurry broccoli bloemkool

Nigella zaad, wat is dat?

Een veel gebruikt ingrediënt in de Indiase keuken is nigella zaad. Misschien ken je het als de zwarte zaadjes waarmee vaak naan-brood bestrooid wordt. Het wordt in Nederland ook wel zwart komijnzaad genoemd, maar heeft niets te maken met komijn. De nigella zaadjes hebben een muskaatnoot-achtige smaak.

Nigella zaad wordt vooral in de Indiase en Perzische keuken veel gebruikt. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat in die gebieden nigella zaad al in de oudheid als geneesmiddel werd gebruikt. Het is bijvoorbeeld gevonden in Egyptische pyramides. De profeet Mohammed zou gezegd hebben dat nigella zaad tegen alles helpt, behalve de dood. Een belangrijk zaadje dus.

nigella zaad zwart komijn

Tegenwoordig is bekend dat nigella zaad een positieve werking heeft bij ziektes zoals diabetes, psoriasis, astma en virale infecties. Maar het is ook gewoon erg lekker, en kan je gerecht net dat extraatje qua smaak geven.

Curry it is!

Om de Indiase recepten collectie uit te breiden, heb ik een eenvoudige rode linzen curry gemaakt, die ik heb gecombineerd met koolhydraatarme groenten: bloemkool en broccoli. Zo compenseer je de extra carbs van de linzen weer een beetje. Deze curry is niet al te scherp gekruid. En natuurlijk heb ik er nigella zaadjes overheen gestrooid! Zo simpel en lekker kan een huisgemaakte curry zijn.


Rode linzen curry met bloemkool en broccoli

48 KH

Bereidingstijd: 25 minuten

rode linzen curry

Je hebt nodig voor 2 personen:

150 gr bloemkool
150 gr broccoli
1 ui
1 teen knoflook
1 groene peper
1 stuk gember van 2 cm
150 gr rode linzen
10 kerstomaatjes, gehalveerd
1 tl garam masala
versgemalen zout en peper
1 el nigellazaad

Zo maak je het:

  1. Verdeel de bloemkool en broccoli in roosjes en kook ze in 5-7 minuten beetgaar.
  2. Kook in een andere pan de rode linzen volgens gebruiksaanwijzing gaar. Niet te lang, anders wordt het pap.
  3. Pel en snipper ondertussen de ui en de knoflook. Maak de gember en de groene peper (zonder zaadjes) schoon en snijd ze fijn.
  4. Verhit een scheutje water in een pan en roerbak de ui, knoflook, gember en groene peper een paar minuten. Als het mengsel te droog wordt, voeg dan nog wat water toe. Voeg halverwege de garam masala toe en maal er wat zout en peper over.
  5. Voeg de gekookte linzen, bloemkool en broccoli toe en roer door. Voeg de gehalveerde kerstomaten toe en verwarm het geheel nog even goed.
  6. Bestrooi de rode linzen curry voor het serveren met nigella zaad.

Tips:

  • Lekker er doorheen (maar wel meer koolhydraten): een klein handje rozijnen.
  • Meer Indiase recepten vind je hier.

Vrij van gluten, lactose, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatbeperkt en vetarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *