Mokka ladies

Mokka ladies

Koolhydraatarme mascarpone mokka ladies recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Ben jij een koekjesmonster, maar wil je wel graag koolhydraatarm genieten? Dan is het recept van vandaag voor jou: koolhydraatarme en glutenvrije mokka ladies. Je weet wel, die lekkere mokkakoeken met chocoladelaagje. Extra lekker wordt deze versie door het gebruik van mascarpone als vulling.

Hollandse koek

Mokka ladies zijn, hoewel de Engelse naam anders doet vermoeden, volgens mij oer-Hollandse koeken. Heel vroeger kreeg ik er wel eens eentje als ik bij mijn oma op bezoek was, thuis hadden we ze eigenlijk nooit. Nu moet je weten dat ik gek ben op mokka, dat zal vast wel iets te maken hebben met mijn voorliefde voor koffie. Het aller-allerlekkerst is de (niet-koolhydraatarme) mokkataart van oom Piet. Hij was vroeger banketbakker, en zijn mokkataart is echt onovertroffen.

Koolhydraatarme mascarpone mokka ladies recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het leek mij dus een goed idee om voor de aanstaande paasdagen iets lekkers met mokka te bedenken. En ik moet eerlijk zeggen dat ik best tevreden ben over het resultaat van mijn poging om mokka ladies te reproduceren. De koekbodem is volgens mij iets minder krokant als van de originele mokka lady, maar dat weet ik niet heel zeker want het is heel lang geleden dat ik die heb gegeten.

Koolhydraatarme mascarpone mokka ladies recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Kokosroom en kokosmelk

Voor de vulling heb ik voor romige mascarpone gekozen, die blijft ook lekker stevig. Om het iets smeuïger te maken heb ik kokosroom toegevoegd. Dat is het dikke gedeelte van een blikje kokosmelk wat bovenop ligt als je het blikje een nachtje in de koelkast hebt laten staan. Gebruik dus geen kokosmelk, dan wordt de vulling te dun.

De chocoladelaag aanbrengen is een heerlijk kliederwerkje, maar het is het waard. Je kiest natuurlijk wel pure chocolade, minstens 70%. Natuurlijk kan de walnoot bovenop niet ontbreken, zo zien ze er uit als the real thing. Eerlijk gezegd vind ik deze koolhydraatarme mokka ladies veel lekkerder …

Koolhydraatarme mascarpone mokka ladies recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koekrestjes hergebruiken

Voor het maken van de koekbodem gebruik ik een glas om rondjes uit te steken, je houdt dus koekrestjes over. Die kun je verkruimeld prima gebruiken als extra topping op je kommetje yoghurt ’s morgens. Of je gebruikt ze in laagjes in een trifle of kwarktaart-in-een-glas ontbijtje. Of je snoept ze gewoon zo. Niet weggooien dus, dat is zonde!

Koolhydraatarme mascarpone mokka ladies recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Natuurlijk heb ik het aantal koolhydraten van deze heerlijke koeken voor je berekend. En dat is super laag! Ik kom uit op 4 koolhydraten per koek. Ik heb even gegoogled: in een originele mokka lady zitten ongeveer 22 koolhydraten. Kassa! En natuurlijk zijn mijn mokka ladies glutenvrij. Dat wordt smullen deze Pasen!

Koolhydraatarme mascarpone mokka ladies recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Mocht je de mascarpone vulling voor een ander recept willen gebruiken (wat ik me goed voor kan stellen, want deze vulling is erg lekker en veelzijdig inzetbaar), het totale aantal koolhydraten daarvan bedraagt 2,5. Wat voor lekkers ga jij ermee maken?


Mokka ladies

4 KH

Bereidingstijd: 30 minuten (plus 15 minuten oventijd)

Koolhydraatarme mascarpone mokka ladies recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

Voor bodem:
50 gr amandelmeel
10 gr psylliumvezels
20 gr geraspte kokos
1 tl wijnsteenbakpoeder
1/2 tl gemalen vanille
snuf zout
100 gr roomboter, gesmolten en iets afgekoeld
2 eieren

Voor de mokkaroom plus topping:
100 gr mascarpone
20 gr kokosroom (geen kokosmelk, maar het dikke romige deel)
1 tl espressopoeder
1 tl cacaopoeder
25 gr erythritol bronze
75 gr pure chocolade (ik nam 90%)
6 halve walnoten

Zo maak je het:

Maak eerst de koekbodem en de mokkaroom:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng amandelmeel, psyllium, kokos, bakpoeder, vanille en een snuf zout in een kom door elkaar.
  3. Breek de eieren erboven en meng goed door (ik gebruik gewoon een vork). Roer dan de gesmolten boter erdoor.
  4. Strijk het deeg uit in een ingevette vierkante of rechthoekige ovenschaal (mijne meet ongeveer 24×16 cm), en bak in de oven in 15-20 minuten gaar. Laat afkoelen. Steek met een glas zes cirkels (diameter ongeveer 6 cm) uit het deeg.
  5. Meng terwijl de koekbodem in de oven bakt, de mascarpone met de kokosroom, espressopoeder, cacaopoeder en erythritol. Zet minstens 20 minuten in de koelkast om iets op te laten stijven.

Maak de mokka ladies:

  1. Smelt de chocolade au bain Marie.
  2. Haal de mokkaroom uit de koelkast, en verdeel ze over de zes koekrondjes. Bestrijk de koeken met de gesmolten chocolade (ik gebruik een siliconen spatel) en leg er direct een halve walnoot op. Zet de mokka ladies in de koelkast zodat de chocolade goed hard kan worden.

Tips:

  • Wil je iets meer zoet, voeg dan in stap 2 van de koekbodem een eetlepel erythritol toe aan het meelmengsel.
  • De koekrestjes kun je gebruiken als topping op je yoghurt ontbijtje, of in het recept van mijn citroen trifle.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 2,33/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *