Omelet met spinazie, champignons en avocado

Omelet met spinazie, champignons en geitenkaas
Een flink gevulde omelet met spinazie en champignons vormt een goede koolhydraatarme lunch op je bord ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Een ei hoort erbij. Zeker als je koolhydraatarm eet, dan kun je bijna niet zonder. Je kunt gelukkig super veel variëren met eieren. Kloppen, roeren, klutsen, het kan allemaal.

Pas op voor salmonella

Zelf ben ik niet zo’n halfzacht ei … liefhebber ;-) .
Dat komt omdat ik jaren geleden een salmonella infectie heb opgelopen op vakantie in Griekenland. En geloof me, dat wil je liever niet meemaken. Zelfs mijn eigen voorzorgsmaatregel destijds (géén eieren of mayonaise eten op vakantie) heeft niet geholpen. Want de salmonella bacterie kan ook in andere voedingsmiddelen voorkomen. Bijvoorbeeld in vis, maar ook op rauwe groente, maar ze zijn zelfs wel eens in een zak pistache noten gevonden.

Hoe leuk het ook is om af te vallen, het is echt niet grappig om met zo’n salmonella infectie in 3 dagen tijd 6 kilo af te vallen, omdat je lichaam alleen maar bezig is alles wat erin zit kwijt te raken en alles wat erin komt tegen te houden. Heftig. Nee, ik doe liever heel wat langer over dat afvallen, en dan op een gezonde manier. Met koolhydraatarm eten bijvoorbeeld.

Omelet met spinazie, champignons en geitenkaas

Ik heb de salmonella gelukkig overleefd, maar wil dat echt NOOIT meer meemaken. En dus kook ik mijn eitje hard, en bak een ei aan beide kanten gaar. Ik was mijn handen wel drie keer als ik bezig ben met eieren in de keuken. Sorry, maar better safe than sorry.

Tien ei-gerechten

Genoeg over de minder leuke kant van eieren. Want Con, als ze zo veelzijdig zijn, wat kun je er dan mee?

  • Gekookt ei: Lekker puur natuur bij ontbijt, of in plakjes door salades. Gewoon koken in een steelpannetje, of in een hippe eierkoker.
  • Spiegelei (als je durft): ei breken in de pan, zorgen dat de dooier heel blijft, en op halfhoog vuur bakken tot het wit van het ei gestold is. Dit heet ook wel ‘sunny side up’.
  • Doorgebakken ei (meer mijn ding): ei breken in de pan, dooier stukmaken, en aan beide zijden bakken. Lekker op brood, maar ja, dat eet een low carber niet. Nee, die maakt ze bij de koolhydraatarme nasi goreng!
  • Uitsmijter: is een gerecht met brood, traditioneel belegd met een plak ham, en met een sunny side up ei erop. Koolhydraatarme vega versie: zoete aardappel plakken toasten (hoe je dat doet lees je hier), plak kaas erop plus het gebakken ei.

Omelet met spinazie, champignons en geitenkaas

  • Roerei: de makkelijkste versie! Ei breken in de pan en dan maar roeren tot het ei gestold is. En dat gaat best snel. Roerei is lekker bij een bord geroerbakte gemengde groenten met een flinke klont roomboter. Dat is een favoriete lunch van mij, en ook  ideaal om restjes op te maken.
  • Gepocheerd ei (mij te ingewikkeld): eitje breken in kokend water waar een scheutje azijn is toegevoegd. Het eiwit dient te stollen, het eigeel blijft zacht. Favoriet op de Engelse ontbijttafel (Eggs Benedict).
  • Ei op z’n Frans: œufs en cocotte. Breek een eitje in een beboterd soufflé-potje en zet die in een pan met kokend water. Au bain Marie dus. Tien minuten en je ei is klaar.

Omelet met spinazie, champignons en geitenkaas

  • Omelet: feitelijk hetzelfde als een doorgebakken ei, maar het ei wordt kort losgeroerd (soms met een scheutje melk) voor het de pan in gaat. Zo wordt het een soort pannenkoek. Een omelet wordt meestal gevuld met een mix van groente en soms kaas.
  • Frittata: dat is een omelet waarbij de groenten (en kaas) door de eieren gemengd worden. Deze wordt zo dik, dat-ie meestal niet makkelijk is te keren, en daarom gegaard wordt in de oven. De Hollandse versie is de boerenomelet.
  • Het chocolade ei. Grapje, dat heeft natuurlijk niks met eieren te maken, maar is wel lekker én kan ook koolhydraatarm (hier klikken!). Handig toch, met de paasdagen voor de deur.

Weet jij nog een ei-gerecht voor dit lijstje? Laat dan een commentaar hieronder achter!

Omelet bij het paasontbijt

Het recept van vandaag betreft een eenvoudige omelet met spinazie en ander koolhydraatarm lekkers. De omelet wordt eenvoudig op smaak gebracht met peper en wat zout, en gevuld met een berg koolhydraatarme gezondheid waar je U tegen zegt. Getopt met zachte geitenkaas, en wat walnoten en avocado voor de gezonde extra vetten, en het smullen kan beginnen. Misschien is deze omelet met spinazie ook een idee voor een paasontbijt?


Omelet met spinazie, champignons en avocado

Omelet met spinazie, champignons en geitenkaas

10 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:
4 eieren
scheutje ongezoete plantaardige melk
200 gr champignons
1 avocado
100 gr geitenkaas
2 el verse bieslook
handje gehakte walnoten
versgemalen zout en peper

Zo maak je het:

  1. Kluts de eieren met de ongezoete melk, en zout en peper goed los.
  2. Was de spinazie en droog ze (in een sla-centrifuge gaat dat het makkelijkst). Snijd de champignons in plakjes. Maak de avocado schoon en snijd ze in blokjes. Snijd de geitenkaas in stukjes.
  3. Verhit wat kokosolie in een pan en roerbak de champignons tot ze kleuren. Giet evt. het vrijgekomen kookvocht af. Voeg de spinazie toe en roerbak tot de blaadjes gaan slinken. Breng op smaak met zout en peper, en doe de groenten op een bord.
  4. Verhit nogmaals wat kokosolie (kan gewoon in dezelfde koekenpan, scheelt afwas), en bak van de eieren twee omeletten. Meng ondertussen de avocado, geitenkaas en walnoten door het groentemengsel.
  5. Leg de omeletten op een bord en verdeel het groentemengsel erover. Klap de omelet met spinazie half over de groente en bestrooi met de bieslook. Direct opdienen!

Tips:

  • Natuurlijk kun je je omelet met spinazie variëren door een andere kaas te kiezen, bijv. mozzarella of camembert.
  • Je kunt de kaas ook helemaal achterwege laten (dan lactosevrij!), en nog wat meer (gemengde) noten toevoegen.

Vrij van gluten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter  (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*