Ontbijt Streusel mug cake

Ontbijt Streusel mug cake

Ontbijt Streusel mug cake, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl
Ontbijten met taart, wie wil dat nou niet. Met deze koolhydraatarme ontbijt Streusel mug cake met koffie en kaneel heb je snel een heerlijk ontbijtje voor je neus staan.

Mug cakes zijn populair

Mug cakes, ze zijn al jaren populair onder de foodbloggers. Ook ik heb er al een paar gemaakt, zoals laatst nog deze herfstige Nutella mug cake. Zo’n eenpersoonstaartje is supersnel gemaakt, zeker als je een magnetron hebt. Op internet zie je honderden mug cakes voorbij komen, die als zogenaamd 1-minuut-taartje aangeprezen worden. Uhm, 1 minuut? Die heb ik al nodig om alle ingrediënten bij elkaar te zetten. Hoe doen ze dat?

Ontbijt Streusel mug cake, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Meestal wordt met die ene minuut de baktijd bedoeld. Één minuut in de magnetron en klaar is je taartje. Ja duh, zo kan ik het ook. Ze vertellen je er niet bij dat je toch 5 à 10 minuten bezig bent om je mug cake in elkaar te draaien. En dus zit je al snel op een totaal tijd van tien minuten tot een kwartier.

Duitse mug cake

Nu is 10 minuten geen slechte score natuurlijk voor een taartje. Als je tegelijkertijd koffie zet, heb je in mum van tijd wat lekkers voor erbij.

De mug cake die ik je vandaag geef, is gebaseerd op een Duitse taart: Streuselkuchen. Streusel (letterlijk vertaald betekent dat strooisel) slaat op de kruimelige laag die boven op het taartje gaat. Omdat je dus een extra laag hebt, duurt het maken van deze ontbijt streusel mug cake een paar minuten langer. Ik heb mezelf niet exact geklokt, maar ik houd het op in totaal zo’n 15 minuten. Duurt dat je nou te lang, dan maak je deze mug cake gewoon zonder Streusel. Dat scheelt je weer een paar minuten, en dan heb je nog steeds een lekkere ontbijt mug cake!

Ontbijt Streusel mug cake, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Oorsprong Streuselkuchen

De typisch Duitse Streuselkuchen is overigens van het type plaattaart. Zo’n taart die zo groot is als je ovenplaat, en die in stukken gesneden wordt. Misschien heb je mijn rabarber plaattaart al eens gemaakt? Volgens de overlevering is de Streusel taart afkomstig uit Silezië, een gebied wat 700 jaar lang tot het Duitse rijk behoorde, maar sinds 1945 voor het grootste deel in Polen ligt.

Streuselkuchen werd vroeger vooral gegeten bij feestelijke gelegenheden, zoals trouwerijen, doopfeesten, kermis en oogstfeesten. Vaak werd er dan mee ontbeten. Pas in de 20e eeuw kwam het recept ook in het Rijnland in het westen van Duitsland terecht: daar werd het vooral na begrafenissen gegeten. Tegenwoordig eet je Streuselkuchen gewoon als je er zin in hebt! En je krijgt toch zin als je dit lekkere taartje ziet …

Ontbijt Streusel mug cake, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Een rekensommetje leverde een totaal van 8 koolhydraten op voor deze ontbijt streusel mug cake. Niet verkeerd, toch? Als je de kruimellaag niet maakt, dan mag je er 1,5 koolhydraat vanaf trekken.
Kleine waarschuwing: deze mug cake vult enorm, en is wat mij betreft niet aan te raden als tussendoortje bij de koffie. Veel te machtig! Maar als ontbijt kun je er zeker een tijdje tegenaan.

Nou, waar wacht je nog op? Opstaan, snel koffie zetten (of thee natuurlijk), en een lekkere ontbijt mug cake voor jezelf in elkaar draaien!

Ontbijt Streusel mug cake, koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Ontbijt Streusel mug cake

Con
Ontbijten met taart, wie wil dat nou niet. Deze koolhydraatarme ontbijt Streusel mug cake is gebaseerd op de Duitse Streuselkuchen, en heb je binnen zo'n 15 minuten voor je neus staan.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Ontbijt, Zoete snack
Keuken Duits
Porties 1 mugcake
Koolhydraten 8 kh

Dit heb je nodig
  

 • 1 el amandelmeel
 • 1,5 el kokosmeel
 • 1 tl wijnsteen bakpoeder
 • 1/2 tl kaneel
 • 1/2 tl espressopoeder optioneel
 • 1 el erythritol
 • snuf zout
 • 1 groot ei
 • 2 el ongezoete plantaardige melk
 • 1 el kokosolie gesmolten

Voor de Streusel-laag

 • 1 el amandelmeel
 • 1/2 el erythritol bronze
 • 1 el amandelpasta

Zo maak je het
 

 • Vet een magnetronbestendige mok of ramekin in met een beetje olie.
 • Meng de droge ingredienten in een kommetje: amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, kaneel, espressopoeder, erythritol en een snuf zout.
 • Kluts in een andere kom het ei los met de plantaardige melk en de gesmolten kokosolie. Meng de droge mix er met een vork goed door, en doe het deeg in je ingevette mok.
 • Maak als je dat wilt de Streusel-laag: meng het amandelmeel met de kaneel en ery-bronze in een kommetje en voeg de amandelpasta toe. Meng dit (ik gebruik twee vorkjes) tot een kruimelige massa, en verdeel die kruimellaag over je mug cake.
 • Bak je Streusel mug cake 2 minuten op de hoogste stand in je magnetron (mijn hoogste stand is 800 Watt). Pas op, de beker is heet als je ‘m uit de magnetron haalt!
 • Een klein beetje laten afkoelen (maar wel het liefst warm eten), en smullen maar!

Tips

 • Het ene kokosmeel is het andere niet. Het kan zijn dat je iets meer of minder melk nodig hebt. Het deeg moet in ieder geval smeuïg en niet korrelig zijn.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *