Pichanga, Chileense kapsalon

Pichanga, Chileense kapsalon

Pichanga, Chileens snackfood dat wel lijkt op de kapsalon uit de shoarmatent. Maar deze versie is vegetarisch én koolhydraatarm ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De nieuwe blog van vandaag bevat een korte terugblik op het ontstaan van de blog. Want ik kwam er laatst achter dat ik inmiddels al meer dan 200 recepten heb gepost. Meer dan 200 koolhydraatarme en koolhydraatbeperkte recepten, daar zit voor ieder wel wat wils tussen. Ik ben stiekem errug trots op deze prestatie! En ik ga voorlopig nog lekker door. Op naar de 300!

Terugblik

Een korte terugblik op het ontstaan van de blog. Gestart eind 2014 op kleine schaal onder vrienden en bekenden. En het kwam goed aan (daar heb je vrienden voor, toch). Daarom ben ik begin 2015 begonnen met het ‘wereldkundig’ maken van mijn blog en ben ik ook met de sociale media begonnen (Facebook, Instagram, Pinterest). Nou ja, ook nog steeds op kleine schaal hoor want ik ben en blijf een hobbyblogger. Ik heb geen duizenden volgers op de sociale media maar wel een aantal zeer trouwe, en daar ben ik dankbaar voor. Ze geven me regelmatig feedback, en het gevoel dat ik het allemaal niet alleen voor mezelf doe. En echt, niets is leuker voor een foodblogger als een foto van één van je eigen recepten op Instagram voorbij te zien komen, door een ander gemaakt, gegeten, en goedgekeurd. Daar doe ik het voor!

Pichanga, Chileens snackfood

De blog bestaat nu dus zo’n 3,5 jaar. In die tijd heb ik altijd koolhydraatarme recepten gepost, sommigen meer koolhydraatbeperkt (ach ja, waar ligt die grens). Ik heb geflirt met veganistisch eten (bleek helaas niks voor mij te zijn), met een ketogeen dieet (voel/voelde ik me kiplekker bij), en tot op heden is het vlees nooit op mijn bord teruggekeerd (mis het ook niet). Sinds begin dit jaar komt er wel weer af en toe vis op tafel, en wie weet ook wel weer op de blog, als daar interesse voor is??

Toppers

Het is leuk om te zien hoe sommige recepten echte krakers zijn geworden. De vegane versie van mijn nasi goreng met bloemkoolrijst is al vanaf de dag dat ik dat recept heb gepost (oktober 2015) een bestseller op de blog. Maar de pas vorig jaar geposte bounty yoghurt (oktober 2017) is aan een enorme opmars bezig. Kennelijk is oktober een goede receptenmaand!

Dan heb ik nog een paar gastblogs verzorgd, o.a. voor Floraa (update 2023: helaas bestaat deze site niet meer) en beterdooreten (voorheen hetmeisjemetdevoedselallergie). En ik heb ook een paar gastbloggers op mijn blog mogen verwelkomen. Erg leuk om te doen!

Pichanga, Chileens snackfood

Pichanga

Ik vier mijn eigen kleine feestje vandaag met een Chileense lekkernij op tafel, genaamd pichanga. Deze schotel heeft van oorsprong vlees als ingrediënt, ik maak natuurlijk een vegetarische versie. Mijn versie van deze Chileense pichanga is daarnaast lactosevrij en ook nog eens koolhydraatarm: in plaats van patat heb ik frietjes van knolselderij gemaakt. De overige ingrediënten van een pichanga zijn eigenlijk al behoorlijk koolhydraatarm dus dat komt goed uit.

Pichanga is eigenlijk een soort Chileense versie van de kapsalon, je weet wel, zo’n shoarmaschotel met patat. Pichanga betekent ‘zootje’, en zo ziet het er ook wel een beetje uit. Het bestaat traditioneel uit patat met vleesreepjes, olijven, augurken, eieren, kaas, tomaten en soms avocado’s. Je vind het niet in de culinaire restaurants maar wel in de meer traditionele bistrootjes of op straat in Chili.

Pichanga is eigenlijk bedoeld als een appetizer terwijl je op met je vrienden op het hoofdgerecht wacht.  Ik raad je aan om het gewoon als hoofdgerecht te eten, veel plek is er namelijk niet meer over na het verorberen van een pichanga. Want je ziet het al op de foto’s: een pichanga is zo rijk gevuld, dat je de friet bijna niet eens meer ziet liggen!


Chileense vegetarische pichanga

18 KH

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 1 uur wachttijd)

Pichanga, Chileens snackfood

Je hebt nodig voor 2 personen:

300 gr knolselderij
2 el olijfolie
1 tl kurkuma
1 tl gerookt paprikapoeder
1/4 tl chilipoeder
peper en zout
1 avocado
2 hardgekookte eieren
6 cherry tomaatjes
10 zwarte olijven
2 bosuitjes
6 zure augurkjes

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de knolselderij in patatvormige reepjes. Doe ze in een kom, strooi de kruiden erover (kurkuma, paprikapoeder, chilipoeder, peper, zout), en meng. Giet dan de olijfolie erover en meng nogmaals.
  3. Verdeel de knolselderij-patat op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak de groente in 30 minuten gaar. Roer halverwege een keer om.
  4. Snijd ondertussen de avocado in stukjes en de hardgekookte eieren in partjes. Halveer de tomaatjes. Indien nodig of gewenst, verwijder de pit uit de olijven. Heb je grote augurken, snijd deze dan ook in hapklare parten. Snijd de bosui in ringetjes.
  5. Als de knolfriet klaar is, verdeel deze dan over twee borden. Schik de overige gesneden ingrediënten erop, bestrooi met de bosui en dien op.

Tips:

  • Je kunt de pichanga ook over twee ovenbestendige bordjes / schaaltjes verdelen, wat geraspte kaas erover verdelen, en nog een paar minuten terug in de oven zetten.
  • Zure augurken bevatten veel minder koolhydraten dan hun zoetzure vrienden. Per 100 gram scheelt het al gauw 5 tot 6 koolhydraten!

Vrij van gluten, noten en lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *