Pompoen goulash, vegan

Pompoen goulash, vegan

Pompoengoulash, vegan en koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het is weer tijd voor pompoen! De lekkerste herfstgroente die er is, als je het mij vraagt. Vandaag maak ik er een vegane pompoen goulash van. In plaats van vlees gaat er tofu in, en natuurlijk mogen ook champignons niet ontbreken.

Herfstgroente

Pompoenen zijn in de herfst volop te krijgen, en je kunt er veel mee. Ondanks dat de pompoen niet heel erg laag in koolhydraten is, en niet bepaald een lage glycemische index heeft, kook ik er toch regelmatig mee. Pompoen is te lekker om links te laten liggen, en zolang je de pompoen combineert met koolhydraatarme ingrediënten, en er niet te veel van gebruikt, kan pompoen best een keer.

Pompoengoulash, vegan en koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vroeg donker

Deze pompoen goulash is daar een voorbeeld van. Het totaal aantal koolhydraten blijft net onder de 30, mijn zelfbedachte grens voor koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt. Als je er bloemkoolrijst bij maakt, in plaats van gewone, dan blijft het aantal koolhydraten binnen de perken.

De foto’s bij dit recept zijn niet de beste geworden. Het is typisch een geval van “goh het wordt al best vroeg donker, ik heb kunstlicht voor het maken van de foto’s nodig”. De foto hierboven is ‘s ochtends bij daglicht gemaakt, toen de pompoen goulash nog in de pan zat. Want hee, een goulash maak je natuurlijk van tevoren klaar, zodat de smaken lekker kunnen intrekken. Dat geldt ook voor een vegan pompoen goulash natuurlijk. Toch heb ik alle foto’s maar geplaatst. Het gaat hier per slot om de recepten en niet om de foto’s, al doe ik natuurlijk wel erg mijn best om ze zo mooi mogelijk te maken.

Pompoen goulash, vegan en koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Tot slot kun je hier alle pompoenrecepten op Con-serveert terugvinden. Welke is jouw favoriet?

Pompoengoulash, vegan en koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vegan pompoen goulash

Con
Om de pompoen kom je in de herfst niet heen. Gelukkig maar! Vandaag heb ik een recept voor een vegane pompoen goulash voor je. Maak 'm van tevoren klaar, des te lekkerder wordt-ie.
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Balkan
Porties 2 personen
Koolhydraten 26 kh

Dit heb je nodig
  

  • 300 gr hokkaido pompoen
  • 1 rode ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 prei
  • 1 groene paprika
  • 100 gr champignons
  • 200 gr tofu
  • 400 ml groentebouillon
  • 200 ml gezeefde tomaten
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 tl kurkuma
  • versgemalen zout en peper
  • 1 tl tamari
  • kokosolie om te bakken
  • verse peterselie

Zo maak je het
 

  • Maak alle groente schoon: snijd de pompoen in stukjes (schillen hoeft niet), pel en snipper de ui en knoflook, snijd de prei in ringen en de paprika in stukjes, en snijd de champignons in plakjes. Snijd ook de tofu in blokjes.
  • Verhit wat kokosolie in een braadpan en roerbak de pompoenblokjes in 5-8 minuten gaar. Neem de pompoen uit de pan.
  • Roerbak de ui, knoflook en prei een paar minuten, voeg dan de gesneden paprika toe en roerbak nog een paar minuten. Doe ook de pompoen er weer bij.
  • Voeg de bouillon, gezeefde tomaten en de tomatenpuree toe en roer het geheel door. Breng op smaak met de kruiden (gerookt paprikapoeder, chilipoeder, kurkuma, zout en peper).
  • Doe nu de plakjes champignons erbij, en laat 10 minuten op een laag vuur pruttelen.
  • Bak ondertussen in een andere pan de tofublokjes met de tamari in wat kokosolie goudbruin en gaar.
  • Doe de tofu bij de pompoengoulash, bestrooi met de verse peterselie, en dien op.

Tips

  • Lekker met bloemkoolrijst, of een groene salade.
  • In plaats van gewone tofu kun je ook gerookte tofu gebruiken. Laat de tamari dan achterwege.
  • Extra tip: maak de pompoen goulash ‘s ochtends (of de dag van tevoren) klaar, des te lekkerder wordt-ie.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 3,50/5)
Laden...


4 reacties

  1. mijke

    De Hokkaido pompoen heeft toch maar slechts 2 kh per 100gram? Lijkt me prima geschikt of niet? De tomaten zullen hoger scoren ;)
    En wat bedoel je met ‘je hebt nodig voor 200 gram’? Bedoelde je misschien 2 personen?

    1. Het probleem met koolhydraten tellen is dat elke tabel iets anders aangeeft. Het blijft altijd een beetje gissen dus. De meest voorkomende waarde voor de hokkaido pompoen is 7 kh per 100 gram oa in de koolhydratentabel. En die heb ik aangehouden. Maar de voedingswaardetabel geeft dus 3 aan (net zoveel als in tomaat volgens hen).

      En ik bedoel natuurlijk “je hebt nodig voor 2 personen” Dank voor de aanwijzing!

      Groetjes, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *