Pompoenbrood

Pompoenbrood

Koolhydraatarm ketogeen pompoenbrood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De lappenmand. Ik ken ‘m deze weken maar al te goed. Dacht ik vorige week eindelijk aan de beterende hand te zijn, blijkt de infectie toch hardnekkiger te zijn dan gedacht. Antibioticum nummer 3 staat deze week op het programma. En nu maar duimen dat het aanslaat.

Wat is er aan de hand?

Waarschijnlijk zit je helemaal niet te wachten op mijn klaagzang, maar voor degene die het wel interesseert volgt hier een korte samenvatting. Anders kun je hier direct naar het recept gaan.

Koolhydraatarm pompoenbrood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Een acute ontsteking met complicaties zorgde ervoor dat ik aan de antibiotica moest. Gedurende week 1 bleek dat het voorgeschreven antibioticum niet werkzaam was (lees: de bacterie is resistent) en daarom werd antibioticum nummer 2 voorgeschreven.
Controle begin deze week wees uit dat alles weer in orde was, en een blij meisje fietste dus naar huis.
Maar … twee uur laten begonnen acuut exact dezelfde klachten als waar het allemaal mee begon. Hals over kop terug naar de specialist, en daar bleek de bacterie weer volop puinhoop in mijn lijf te maken. Huh?? Antibioticum nummer 3 dus, en die zou dan wel moeten aanslaan.

Gemalen lijnzaad ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

E-coli bacterie

Zoals je wel weet maakt antibiotica meer kapot dan je lief is. Niet alleen de foute bacterie wordt aangepakt, ook alle goede bacteriën die in je darmen leven gaan eraan. Die bacteriën zijn je belangrijkste barrière voor allerlei foute jongens die je lichaam willen aanvallen. Ze maken het belangrijkste deel uit van je weerstand.

Die bacteriën doen echter nog meer goeds: zij zorgen ervoor dat er vitaminen en mineralen uit je voeding worden opgenomen. Zo zorgt bijvoorbeeld de (goede) E-coli (Escherichia coli) bacterie o.a. voor opname van vitamine K. Zijn foute broer zorgt daarentegen voor vervelende infecties, waarbij blaasontsteking het meest voorkomt. Krijg je E-coli via voedsel binnen (bijvoorbeeld door niet goed doorbakken vlees te eten), dan ontstaan vaak heftige darmklachten zoals de bekende reizigersdiaree.

Koolhydraatarm keto pompoenbrood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Anti- en probiotica

Omdat ik inmiddels dus met kuur nummer 3 bezig ben, kreeg ik het advies om direct na het beëindigen van de kuur probiotica te gaan slikken. Nou kun je dus een nogal duur potje probiotische pillen kopen, maar je kunt ook meer probiotische voeding tot je nemen. Dat kleine flesje met goede bacteriën voor je darmflora uit de reclame is wat mij betreft niet aan de orde want: een suikerbom.

Koolhydraatarm keto pompoenbrood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Gefermenteerde voedingsmiddelen hebben een probiotische werking en helpen je darmflora te herstellen. Denk aan yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi, augurken (niet de zoetzure, maar de ouderwetse gefermenteerde), tempeh, kombucha en zelfs pure chocolade. Ook rode wijn heeft een probiotische werking. Nou, ik ga maar vast een lekker flesje kopen dan, voor als het weer mag ;-). En de komende weken ga ik lekker veel tempeh en vooral chocola eten (goed excuus toch ha ha). Die zuurkool, dat wordt ‘m niet. Het enige dat er bij mij niet ingaat.

Pompoenbrood

Om te beginnen heb ik een brood gebakken waar probiotische yoghurt in zit. Nu blijft er na verhitting natuurlijk niks meer van die probiotische werking over, maar hee, “it’s the thought that counts”, toch?

Koolhydraatarm keto pompoenbrood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Dit pompoenbrood is echt top geworden en is …. koolhydraatarm! Met slechts 2 koolhydraten in een sneetje, past het brood zelfs in een ketogeen dieet. De structuur is zacht en smeuïg. Ik kan je niet vertellen of je het brood in kunt vriezen, want het was op voordat ik het wist. Manlief was namelijk ook zeer te spreken over dit pompoenbrood. En door de pompoen past het ook perfect bij de herfst.

Tip: probiotisch of niet, gewoon dit brood snel gaan bakken en ervan genieten. Geen koolhydraten, geen gluten, geen noten, en erg lekker met een klont roomboter en oude kaas …


Koolhydraatarm pompoenbrood

2 KH (per sneetje)

Bereidingstijd: 10 minuten, plus 50 minuten oventijd

Koolhydraatarm pompoenbrood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 1 klein brood (12 sneetjes):

100 gr Hokkaido pompoen
3 eieren
80 gr Griekse yoghurt (10% vet)
2 el kokosolie, gesmolten
50 gr lijnzaad
2 tl wijnsteenbakpoeder
25 gr kokosmeel
snufje zout
handje pompoenpitten

Zo maak je het:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    2. Maak de pompoen schoon, je hoeft ze niet te schillen. Rasp de pompoen in een keukenmachine fijn.
    3. Maal het lijnzaad tot meel. Ik doe dat in een koffiebonenmolen, werkt perfect.
    4. Klop de eieren los in een beslagkom. Voeg de yoghurt en de gesmolten kokosolie toe en meng goed. Voeg de geraspte pompoen toe en roer alles goed door elkaar.
    5. Meng in een andere kom het lijnzaadmeel met het kokosmeel, de bakpoeder en een snuf zout.
    6. Roer nu droog in nat: het meel mengsel door het eiermengsel. Roer goed door tot er een plakkerig deeg ontstaat.
    7. Schep het deeg in een met bakpapier beklede brood- of cakevorm (de mijne meet 22 cm). Strijk het glad.
    8. Besprenkel het pompoenbrood met wat water en strooi de pompoenpitten erover. Druk eventueel iets aan.
    9. Bak het pompoenbrood in de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Check met een cakeprikker.
    10. Laat het brood in de vorm helemaal afkoelen voordat je het snijdt.

Tips:

  • Na afkoeling kan het zijn dat er onder in je broodvorm een laagje vocht is ontstaan. Dat is het vocht uit de pompoen. Haal daarom wel je brood uit de vorm als het afgekoeld is, anders wordt het een soppige toestand.

Vrij van gluten, noten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 1/5]

 

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



2 reacties op “Pompoenbrood”

  • Leuk recept, ga ik proberen.
    Laatste keer dat ik een antibiotica moest heb ik toch gelijk een probiotica genomen. Scheelde een slok op een borrel (zoals ze hier zeggen). Voelde me echt zoveel beter. Geen buikpijn en na de kuur gelijk weer een goed gevoel. De probiotica slikte ik s’avonds voor het slapen, tijdens de kuur en nog 2 weken erna. Gekocht bij de apotheek. Waren zakjes met triljoenen verschillende bacterieen die je in water moest oplossen. Vond het echt een verschil. Beterschap!!!!

    • Hoi Wendy! Dank je wel voor je tip. Ik denk dat ik je advies op ga volgen, want zo ondertussen is mijn energiepeil op niveau nul beland. Fijn dat het jou goed geholpen heeft. Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *