Wereldberoemd is ie: de Big Mac van de burgerketen met de grote M. Maar wat krijg je als je er een salade van maakt, geen vlees maar vegetarische ingrediënten gebruikt, en ook nog die lekkere dressing maakt? Nou, dan krijg je de lekkerste fake Big Mac salade die er bestaat. Koolhydraatarm natuurlijk!
Mac onderweg
Ik ken niemand die niet ooit een stap binnen de Mac heeft gezet. Zeker als je kinderen of kleinkinderen hebt, lijkt er geen ontkomen aan te zijn. Ben je veel onderweg, dan heb je vast ook regelmatig een (eet)pauze bij één van de vele Mac wegrestaurants gemaakt. Zelf ben ik de laatste jaren (oké, behalve 2020 om overduidelijke redenen) veel onderweg geweest, vooral tussen Duitsland en Nederland, en heb de stops op de route vaak zo gepland dat ik bij een Mac uitkwam.
Huh? Je vraagt je waarschijnlijk af, wat een foodblogster die gezonde en koolhydraatarme recepten publiceert, en ook nog eens vegetarisch eet, in godsnaam wil doen in een Mac. Nou, dat zit zo.
In Duitsland (en inmiddels ook in Nederland) hebben veel Mac restaurants een McCafé. En het moet gezegd: de koffie is daar niet verkeerd. Mijn mening dan hè.
Een stop na twee uur autorijden bij een McCafé, dat klinkt dus niet verkeerd. Zo gezegd, zo gedaan. Zo kon ik er de volgende twee uur achter het stuur weer tegen, en dan was ik ook op mijn eindbestemming gearriveerd. Ofwel bij moeders in Nederland, ofwel thuis in Duitsland.
Om niet te zwichten voor de chocolade muffins die ze ook in het McCafé verkopen (want hee, chocola is altijd een excuus), heb ik meestal een van huis meegenomen koolhydraatarme snack bij me. Zo gaat het eigenlijk altijd goed. En manlief kan, als hij zich echt niet in kan houden, zich vergrijpen aan een foute burger. Bij de koffie ja, dat is voor hem geen probleem. Drop bij rode wijn ook niet trouwens …
Burger als gezonde salade
Op het wereld wijde web circuleren al enige recepten voor een Big Mac salade, maar die bevatten allemaal vlees. Het leek mij dus een goed idee om een vegetarische en koolhydraatarme versie te maken. En natuurlijk wilde ik ook de smaak van de saus evenaren. Zo mis je eigenlijk alleen het broodje, en als koolhydraatarme eter mis je dat natuurlijk niet.
Het eindresultaat mag er zijn! Ik kan me de smaak van een Big Mac niet meer herinneren (da’s al zo lang geleden dat ik er eentje gegeten heb), maar volgens manlief benadert deze Big Mac salade de smaak van the real thing behoorlijk. Vooral de burgersaus was hij lyrisch over. Zelf vond ik het vooral heel erg lekker. Héél erg lekker. Deze vegetarische Big Mac salade gaat zeker vaker op tafel komen!
Koolhydraatarme vegetarische Big Mac salade
Dit heb je nodig
Voor de Big Mac salade
- 400 gr ijsbergsla
- 1 kleine rode ui
- 200 gr tempeh
- 2 kleine tomaten of 6 kerstomaatjes
- 2 zure augurken
- 2 plakken cheddar of gebruik geraspte cheddar
- versgemalen peper en zout
- snufje chilipoeder optioneel
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- kokosolie om te bakken
Voor de dressing
- 1 el mayonaise
- 2 tl mosterd
- 1 tl appelazijn
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl tuinkruiden gedroogd
Zo maak je het
- Als je een krop ijsbergsla gebruikt, snijd de sla dan eerst in reepjes.
- Pel en snipper de rode ui. Verkruimel de tempeh. Snijd de tomaten en de augurken in plakjes, scheur de plakken cheddar kaas in stukjes.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en roerbak eerst de rode ui een paar minuten (dan smaakt ie minder scherp). Neem uit de pan, voeg indien nodig nog wat kokosolie toe en bak de tempeh kruimels zo’n 5-7 minuten tot ze kleuren. Breng de tempeh op smaak met zout en peper, gerookt paprikapoeder en eventueel chilipoeder.
- Verdeel nog in de pan de cheddar over het tempeh mengsel en laat de kaas met het deksel op de pan smelten.
- Terwijl de tempeh bakt, maak je de dressing: meng alle ingrediënten simpelweg door elkaar.
- Verdeel de sla over twee borden. Verdeel de tomaten, augurken en rode ui erover. Schep dan de gebakken tempeh met cheddar erover. Verdeel de saus in dotjes over de Big Mac salade.
Tips
- Cheddar (en andere harde kazen) is in principe lactosevrij.
- Deze Big Mac salade maak je vegan als je in plaats van cheddar vegan kaas gebruikt. En vegan mayonaise kiest natuurlijk.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hi Conny,
Wat heb je weer een heerlijk recept samengesteld. Vanavond deze salade gegeten met als starter je tomaten-mascarponesoep. Het was weer ruim genieten. Wat betreft de saus, we zijn het eens met je man, een heerlijke saus. Bedankt weer.
Ja die saus, die is echt héél goed gelukt. Fijn dat het weer gesmaakt heeft!