Spruitjes ovenschotel met knolselderij

Spruitjes ovenschotel met knolselderij
Spruitjes knolselderij ovenschotel recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het eerste recept van het nieuwe jaar is een ovenschotel boordevol met groente. Aan de eiwitten wordt natuurlijk ook gedacht, daarom gaat er lekker veel halloumi kaas door deze spruitjes ovenschotel met knolselderij.

Ovengerecht

Na al dat smikkelen tijdens de feestdagen hebben de meeste mensen in januari behoefte aan eenvoudig eten. Waar je nog steeds van smikkelt natuurlijk. Om van deze eenvoudige ovenschotel te smikkelen, moet je wel van spruitjes en van knolselderij houden, anders wordt het moeilijk. Het goede nieuws is dat je – als je een spruitjeshater bent – natuurlijk je eigen favoriete groente kunt kiezen. Ik denk aan prei of courgette. Of allebei.

Spruitjes knolselderij ovenschotel recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Geen aardappelen

Veel ovenschotels worden voorzien van een laag aardappelpuree, met flink veel geraspte kaas erover. Lekker natuurlijk, maar als je op de koolhydraten let dan word je van die aardappels niet heel blij. Hoewel:  tegenwoordig schijnen er aardappels geteeld te worden die minder koolhydraten bevatten dan de gemiddelde pieper. Hoe ze dat doen? Ik heb geen idee, maar iets zegt me dat er wat genetisch gemanipuleerd moet worden om dat voor elkaar te krijgen.

En waarom zou je aardappelen eten als er lekkere koolhydraatarme alternatieven zijn. Nou ja, een gebakken aardappeltje is best lekker natuurlijk, en valt voor mij in de categorie “een keertje kan alles”. Maar wist je bijvoorbeeld dat radijsjes het prima doen als vervanger voor gebakken aardappeltjes? Gebakken radijsjes dus, lekker hoor met een flinke klodder mayonaise. Koolraap frietjes, ook niet verkeerd! En dan heb je natuurlijk de knolselderij. En die heb ik in dit recept gebruikt.

Spruitjes knolselderij ovenschotel recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Nu kun je er natuurlijk puree van maken, niks mis mee. Maar ik wilde het een keertje anders, en dus heb ik de knolselderij geraspt. Dat geeft toch een ander mondgevoel. Het betekent ook meer kauwen, en dat schijnt weer beter te zijn voor je spijsvertering. Maar als jij liever knolselderijpuree wilt, dan kan dat natuurlijk!

Voor de eiwitjes en een lekker hartig smaakje zorgt de halloumi kaas, één van mijn favoriete kaasjes om mee te koken. Zo zet je een lekkere voedzame ovenschotel op tafel, die volop ruimte voor variatie overlaat.


Spruitjes ovenschotel met knolselderij

28 KH

Bereidingstijd: 25 minuten (plus 30 minuten oventijd)

Spruitjes knolselderij ovenschotel recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

400 gr gekookte spruitjes
1 rode ui
300 gr knolselderij
3 eieren
1 el kerriepoeder (of vadouvan)
1/4 tl chilipoeder
200 gr halloumi, in blokjes
100 ml slagroom
1 el mosterd
versgemalen zout en peper
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

    1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
    2. Pel en snipper de rode ui. Rasp de knolselderij.
    3. Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan en roerbak de spruitjes met de rode ui. Neem uit de pan en bak de halloumiblokjes tot ze kleuren.
    4. Meng de helft van de halloumi door de spruitjes, de andere helft door de knolselderij.
    5. Verdeel het spruitjesmengsel in een ingevette ovenschaal, verdeel de knolselderij erover.
    6. Kluts de eieren met het kerriepoeder en chilipoeder los in een kom. Meng de slagroom, mosterd, zout en peper erdoor en schenk over de ovenschaal.
    7. Bak de spruitjes ovenschotel 25-30 minuten in de oven

Tips:

  • Lekker met extra geraspte kaas over de schotel.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...




4 reacties op “Spruitjes ovenschotel met knolselderij”

  • Hallo Connie,
    Wat weer een heerlijk recept. Vanavond gelijk geprobeerd en het was heerlijk. Heerlijke combinatie en de geraspte knolselderij…..super idee en heel erg lekker. Dank voor weer een blijvertje.

  • Hoi Con,
    Ziet er lekker uit! Maar het is me niet duidelijk wat je met de geklutste eieren doet… Meng je ze door de knolselderij?
    Groetjes Lisette

    • O, ha ha, foutje! Wat ben ik toch altijd blij met oplettende lezers. Ik heb de stappen van het recept aangepast, nu moet het duidelijk zijn. Succes met klaarmaken!
      Groetjes terug, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *