Vegetarische tempeh balletjes met sperziebonen

Vegetarische tempeh balletjes met sperziebonen

Vegetarische tempeh balletjes met sperziebonen recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl
Vegetarische vleesvervangers zijn populair. Ik maak die het liefst zelf. Neem nou deze vegetarische tempeh balletjes. Ze leveren je weinig koolhydraten en veel eiwitten, en zijn veelzijdig in te zetten. Ik gaf ze een Indische draai met zelfgemaakte rendang saus en sperziebonen.

Mijn IF ervaring tot nu toe

Het is nu een paar weken geleden dat ik mijn periodiek vasten experiment ben gestart. Omdat via de sociale media gevraagd wordt hoe het daarmee gaat, heb ik besloten een blog hieraan te besteden. Het is mijn persoonlijke ervaring, die van jou kan heel anders zijn. Ieder mens is immers anders!

Vegetarische balletjes van tempeh met sperziebonen recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Om mijn IF (Intermittent Fasting) verhaal vanaf het begin te beginnen: ik heb eerst een paar weken consequent koolhydraatarm gegeten. Dat was niet echt moeilijk omdat ik al jaren koolhydraatarm eet, maar die decembermaand, die gooit vaak roet in het koolhydraatarme eten, ook bij mij hoor. Al die lekkere chocolade, en dan nog oliebollen en champagne. Je ziet het waarschijnlijk voor je. Het was ook best fijn om weer even lekker consequent laag in de koolhydraten te gaan zitten, en zelfs de zoete aardappel even te laten staan.

Ik heb in die eerste weken meteen het schema 12-12 toegepast: 12 uur eten, 12 uur niet eten (alleen zwarte koffie, thee, water). Dat betekende voor mij ‘s avonds niets meer snacken, ook geen blokje kaas. En dat ging me prima af, zelfs met een manlief in huis die het snacken niet kan laten ;)
(Meer over verschillende vasten-schema’s kun je hier lezen.)

Wat mij helpt om de ochtend zonder eten door te komen

Omdat ik zoveel goeds las over vasten gedurende langere tijdvensters, heb ik twee weken geleden mijn schema aangepast naar 18-6. In mijn geval betekent dit dat ik meteen overgestapt ben op het zogeheten “two meals a day” principe. Want om drie maaltijden in 6 uur tijd naar binnen te werken, dat lukt me dus niet. Ik heb daarom gekozen voor twee grotere maaltijden. Want het is met vasten wel de bedoeling dat je hetzelfde aantal calorieën naar binnen krijgt als wanneer je niet zou vasten. Mij gaat het eerlijk gezegd niet om die calorieën, maar wel om de voedingsstoffen die ik niet wil missen.

Vegetarische tempeh balletjes met sperziebonen recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Ik heb tot mijn verbazing gemerkt dat deze dame, die normaal gesproken enorm hangry wordt als ze niet op regelmatige tijden iets eet (en ook letterlijk de bibbers krijgt), het makkelijk vol kan houden om zonder ontbijt door te gaan tot ongeveer 12 uur, als de eerste maaltijd op het programma staat. Ik heb ook gemerkt dat een paar dingen daarbij helpen:

 • voldoende drinken (zwarte koffie, thee, water);
 • bewegen (elke ochtend ga ik wandelen of fietsen, weer of geen weer, want aan de keukentafel blijven zitten lijkt misschien energie te sparen maar werkt averechts);
 • extra zout nemen als ik toch een beetje licht in mijn hoofd word (hielp ook de eerste dagen toen ik in de loop van de ochtend nog een lichte hoofdpijn voelde opkomen).

Ik doe twee keer in de week een Zumba-les, in de avonduren. De ochtend erna valt het me zwaar om tot 12 uur te wachten met eten. Ik moet daar nog iets op vinden, want het is niet de bedoeling dat je tijdens het vasten honger hebt.

Macro’s tellen

Deze eerste weken focus ik me alleen op de zogeheten macro’s: koolhydraten, eiwitten en vetten. En omdat ik mijn voeding daarom weer aan het tracken ben, weet ik dat het met de koolhydraten (ik koos voor niet meer dan ongeveer 50 per dag) en vetten wel goed zit. Alleen die eiwitten, dat lukt me vaak niet. Het meest gegeven advies is 0,7 – 1 x je lichaamsgewicht, als je boven de 50 jaar bent beter meer. En dat blijkt, zeker als je zoals ik geen vlees eet en de vijftig al weer een tijdje geleden gepasseerd bent, makkelijker gezegd dan gedaan.

Vegetarische tempeh balletjes met sperziebonen recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Vegetarische tempeh balletjes

Eiwitrijke maaltijden bedenken dus! En om niet elke dag aan een frittata of andere ei-gerecht te zitten (hoewel, best lekker natuurlijk), heb ik vegetarische tempeh balletjes gemaakt. Tempeh is lekker eiwitrijk, zo’n 20 gram per 100 gram product. Dat is niet veel minder dan in een gemiddelde gehaktbal.

Deze tempeh balletjes zijn veelzijdig, je kunt er allerlei sausjes bij bedenken, en indien nodig de kruiden die in dit recept gebruikt worden gewoon aanpassen. Ik koos voor Indische vegetarische tempeh balletjes, en heb de rendang saus erbij gemaakt die ik al eerder maakte voor mijn recept voor Indonesische eieren. Een lekkere berg sperziebonen erbij, en klaar is je diner!

Over een paar weken zal ik weer een blog posten over mijn vasten experiment. Wordt vervolgd dus.

Vegetarische tempeh balletjes met sperziebonen recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Vegetarische tempeh balletjes met sperziebonen

Con
Vegetarische vleesvervangers zijn populair. Ik maak ze zelf: deze veelzijdig in te zetten vegetarische tempeh balletjes gaf ik een Indische draai met zelfgemaakte rendang saus en sperziebonen.
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen
Koolhydraten 15 kh

Dit heb je nodig
  

 • 200 gr tempeh
 • 1 rode ui fijn gesnipperd
 • 1 knoflookteentje fijn gesneden
 • scheutje tamari
 • 1/2 tl chilivlokken
 • 1 tl kerriepoeder of vadouvan
 • 1 tl limoensap
 • snufje zout
 • 1 el lijnzaad gemalen
 • 2 el water
 • 200 gr sperziebonen
 • rendangsaus zie tips voor het recept
 • 1 el avocadoolie of olijfolie
 • 2 bosuitjes in ringetjes
 • 1 el sesamzaad

Zo maak je het
 

 • Verhit de oven voor op 175 graden.
 • Snijd de tempeh in blokjes.
 • Doe de tempeh met ui, knoflook, tamari, chilivlokken, kerriepoeder, limoensap, zout, lijnzaad en water in je keukenmachine, en maal fijn tot een soort gehakt. Voeg eventueel nog een beetje water toe als de massa te brokkelig is.
 • Draai kleine balletjes van het tempeh gehakt. Smeer ze rondom in met de avocado olie.
 • Bekleed je ovenplaat met bakpapier en leg de vegetarische tempeh balletjes erop. Bak de balletjes in 35-40 minuten gaar, keer halverwege.
 • Kook in de tussentijd de sperziebonen gaar.
 • Maak de rendangsaus volgens mijn recept hier.
 • Verdeel de sperziebonen over twee borden, leg de vegetarische tempeh balletjes erop, en verdeel de rendangsaus erover. Bestrooi met de bosui en sesamzaad.

Tips

 • Het recept voor de rendangsaus vind je hier.
 • Zowel de sperziebonen als de rendangsaus zijn meegeteld in het aantal koolhydraten.
 • Serveer er eventueel konjacnoedels bij. Nul koolhydraten extra!

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 3,00/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *