Indonesische eieren met pittige boontjes

Indonesische eieren met pittige boontjes

Elke dag is het wel ‘de dag van …’. Zo ook vandaag: 9 oktober is de dag van … het ei!
De jaarlijkse wereld-ei-dag wordt wereldwijd de tweede vrijdag van oktober gevierd. Dat is natuurlijk een feestdag voor de echte lowcarber. Eieren zijn waarschijnlijk je beste vriend. Vol voedingsstoffen, en nul koolhydraten. Wat wil je nog meer.

Maar eieren zijn slecht voor je!

Ik heb al eens eerder geblogd over het ei (hier terug te lezen). En dat ze veelzijdig zijn, wist je natuurlijk ook allang. Je kunt ze koken, bakken, pocheren, kapotgooien … dat laatste liever niet te vaak ;-) .

indonesische eieren kerriesaus
Maar, hoe zat het ook weer? Eieren zijn toch slecht voor je cholesterol? Uhh nee, dat is zoooo jaren tachtig ;-) .
Uit een inmiddels stokoude studie van professor Anitschkow uit Sint Petersburg bleek dat cholesterol uit voeding (zoals eigeel) een negatieve invloed had op het cholesterol-niveau van het proefkonijn. En neem dat letterlijk: er werd getest met konijntjes, ze kregen alleen cholesterolrijk orgaanvlees en eieren te eten.

Hardcore vegaan

Tja, om de Duitse lowcarb goeroe Patric Heizmann te citeren: “Deze dieren zijn hardcore veganisten!”. Konijnen eten plantjes, en zijn er niet op gemaakt om dierlijke producten te eten. Logisch dus dat het licht uitging bij het konijn. Tja, hoe zou jij je voelen als je wekenlang alleen gevoed werd met gras? Waarschijnlijk zijn bij jou dan ook de lichten allang uitgegaan.
Conclusie van het onderzoek was wel dat eieren in het algemeen slecht zijn voor je cholesterol, ook voor de mens.

Inmiddels zijn er talrijke onderzoeken uitgevoerd die bewijzen dat cholesterol uit voeding een minimale invloed op het cholesterol niveau in je lichaam heeft. En dat je dus rustig eieren kunt eten. Elke dag. Hele eieren, dus ook het eigeel (zit het meeste cholesterol in).
Er is wel één uitzondering: als je een genetisch bepaalde cholesterol afwijking hebt, genaamd FH of familiaire hypercholesterolemie, moet je voorzichtig zijn met cholesterolrijke voeding.

Overigens is ook uit onderzoek gebleken dat het innemen van veel koolhydraten een negatieve invloed op je totaal-cholesterol zou hebben. Ofwel: de verhouding HDL (goede cholesterol) en LDL (slechte cholesterol) gaat scheef. Je kunt dus beter met een kaas-omelet gevuld met groente lunchen, dan met een boterham met hagelslag. En het is nog eens veel lekkerder ook!

Gekookte … nee, gebakken eieren

Vandaag maak ik ter ere van de dag van het ei natuurlijk een recept met eieren. Het is makkelijk te maken, het staat bij ons in Bremen regelmatig op tafel: Indonesische eieren.

In de Aziatische keuken bestaan genoeg gerechten waarin een gekookt ei gebakken of gefrituurd wordt. Dus eitje (hard) koken, en dan bakken in de pan. Dat geeft de eieren een knapperig bruin korstje. Je moet ze wel blijven bewegen in de pan, wat best lastig is met die ovale dingen. Maar alleen zo krijg je het korstje min of meer rondom. En de truc is om ze niet te lang te bakken, want dan wordt het eiwit gummi-achtig en niet echt lekker meer.

indonesische eieren sperziebonen pan

De kerriesaus die ik bij de eieren maak is heel eenvoudig. Ingrediënten: kokosmelk, gemberpoeder en kerrie. En een snufje gemalen chilivlokken als je van wat pittiger houdt. De sambal boontjes met extra doperwtjes smaken er prima bij.

De dag van het ei: vier het lekker mee, je kunt nu met een gerust hart eieren eten.


Indonesische eieren met pittige boontjes

16 KH

Bereidingstijd: 25 minuten

indonesische eieren sperziebonen doperwten

Je hebt nodig voor 2 personen:

4 eieren
1 rode ui
1 teen knoflook
1 tl sambal
1-2 tl tamari
300 gr sperziebonen
100 gr (diepvries) doperwten
100 ml kokosmelk
1 tl kerriepoeder
1/2 tl gemberpoeder
zout, peper, gemalen chilivlokken
kokosolie om te bakken
Garnering: sesamzaad, sesamolie

Zo maak je het:

  1. Kook de eieren hard en pel ze. Maak ondertussen de sperziebonen schoon en kook ze in 6-8 minuten beetgaar. Pel en snipper de ui en knoflook.
  2. Verhit wat kokosolie in een roerbakpan en bak de ui en knoflook samen met de sambal ongeveer 2 minuten. Doe de sperziebonen en doperwten erbij en roerbak zo’n 5 minuten. Breng het geheel op smaak met zout, peper en tamari. Laat even sudderen.
  3. Verhit ondertussen in een kleine koekenpan wat kokosolie en bak de hele gekookte eieren tot ze bruine korstjes krijgen. Blijf ze continu ronddraaien in de pan.
  4. Doe de kokosmelk met kerriepoeder, gemberpoeder en eventueel wat gemalen chilivlokken in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat kort inkoken, zo’n 2-3 minuten.
  5. Verdeel de bonenschotel over twee borden, leg de eieren erop of ernaast en schenk de kokos-kerrie saus erover. Garneer met sesamzaad en een klein scheutje sesamolie.

Tips:

Voor minder koolhydraten kun je de doperwten weglaten en alleen sperziebonen nemen.
Je kunt als extra garnering gehakte cashewnoten over de schotel strooien, of kies gemalen kokos. Of allebei ;-)

Vrij van gluten, lactose, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, Paleo en vetarm.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Loading...




2 reacties op “Indonesische eieren met pittige boontjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *