Horchata de Paleo manier

Horchata de Paleo manier met kaneel

Je hebt van die dagen dan is het ronduit heet. Heel veel heb je daarvan niet in Nederland. In Duitsland (althans waar ik woon) ook niet trouwens. Maar als het dan zo’n warme dag is, dan wil je drinken. Veel drinken. Maar water alleen verveelt soms toch.

Water opleuken

Een glas water kun je makkelijk opleuken. Doe er bijvoorbeeld een paar schijfjes limoen in. Of pepermuntblaadjes. Of allebei. Lekker koud zetten in de koelkast, en bij het opdienen voorzien van een berg ijsblokjes. Succes gegarandeerd.

Wie echter ook eens iets anders wil, kan een horchata maken. Inderdaad, een horchata ja. Nooit van gehoord? Ik leg je uit wat dat is.

Vegan Horchata de Paleo manier

Wat is horchata?

Horchata is van oorsprong een Spaans drankje (zonder alcohol hoor) met als hoofdingrediënt aardamandelen. Een aardamandel wordt ook wel chufa of tijgernoot genoemd. Bij het woord tijgernoot moet ik meteen aan die borrelnoten van het D-merk denken (hoe gebrainwasht kun je zijn), maar hier wordt een gewas bedoeld, een soort knolletje (plantennaam: cypers esculentus of knolcyperus). De chufa’s worden eerst geweekt in water, en dan samen met vers water en suiker gemalen tot een drankje.

Er bestaan natuurlijk verschillende recepten voor een horchata. En omdat niet iedereen zomaar aan aardamandelen kan komen, heb ik voor de variant met gewone amandelen gekozen.

Vegan Horchata de Paleo manier

Het Spaanse drankje heeft ook Latijns Amerika bereikt. Daar vindt je vooral versies gemaakt met melk en rijst. Ik ben voor deze Mexicaanse horchata gegaan, maar heb ‘m natuurlijk wel low carb gemaakt. En vegan. En glutenvrij. En suikervrij. Kortom: je moet zelf zeker deze horchata maken. Super simpel, gezond en lekker verfrissend op een warme dag.

Paleo-eren?

Mijn horchata telt slechts 7 koolhydraten. Als je dat vergelijkt met een kleine caramel Frappucino van Starbucks: 45 KH’s waarvan 42 gram suiker … dat zijn ruim 10 theelepels suiker! Vééél carbs dus.

Door mijn aanpassingen is het recept ook meteen Paleo geschikt geworden. Een recept paleo-eren noem ik dat, hoewel dat waarschijnlijk geen goed Nederlands is.
De melk vervangen was niet moeilijk: ik heb gewoon plantaardige melk gekozen, in dit geval amandelmelk. Die je trouwens zo niet meer mag noemen, maar amandeldrink vind ik suf klinken. En omdat ik de horchata ook suikervrij wil maken, heb ik een mix met kokosmelk gemaakt, vanwege het feit dat kokosmelk een natuurlijk zoete smaak heeft.

Horchata de Paleo manier

Dan de rijst. Nee, dit keer geen bloemkoolrijst ,-) . De rijst is vervangen door chiazaad. Natuurlijk lijkt dit niet exact op rijst, maar geeft wel ongeveer hetzelfde mondgevoel. Plus veel minder koolhydraten en meer gezonde eiwitten.

En zo is er dus een horchata de Paleo manier ontstaan. In een mum klaar, zodat je weer snel van het mooie weer kunt genieten.


Horchata de Paleo manier

Horchata de Paleo manier met kaneel

7 KH

Bereidingstijd: 5 minuten (plus 10 minuten wachttijd)

 

 

Je hebt nodig voor 1 persoon:

100 ml ongezoete amandelmelk
100 ml kokosmelk
1 el chia (liefst de witte maar zwarte kan ook)
1/2 tl kaneel
1 snufje nootmuskaat (optioneel)
6 ijsklontjes

Zo maak je het:

  1. Doe de amandelmelk en de kokosmelk in de blender. Voeg de chia toe en roer even met een lepel om. Laat 10 minuten staan.
  2. Voeg de kaneel, nootmuskaat en de ijsklontjes toe aan het melk-mengsel. Blend op de hoogste stand tot de ijsklontjes gecrushed zijn (ligt aan de kracht van je blender hoe lang dat duurt).
  3. Schenk de horchata in een glas en strooi er nog een beetje kaneel op. Slurp ‘m dan met een rietje op :-)

Tips:

  • Meer drankjes en smoothies voor zowel koud als warm weer, vind je hier.

Vrij van gluten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF, raw en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 2/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*