Citroenlimonade uit Perzië (Sharbat-e limoo)

Citroenlimonade uit Perzië (Sharbat-e limoo)
Koolhydraatarme citroenlimonade uit Perzië recept, koolhydraatarm ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Als het warm is, is het belangrijk om veel te drinken. En dan bedoel ik water natuurlijk ;)
Maar wat kun je drinken als je water alleen saai vindt, en toch geen koolhydraatrijk drankjes naar binnen wilt slaan? De oplossing is deze heerlijk verfrissende Perzische citroenlimonade, die bijna geen koolhydraten bevat en dus ook in een ketogeen dieet past. Moet je natuurlijk wel van citroenen houden.

Citroen: detox wonder

Toevallig ben ik gek op citroen. Het is mijn favoriete smaak ijs bij het ijscafé, als het zo warm is dat ik mezelf een lekkere niet-koolhydraatarme maar o zo verfrissende suikerbom toesta. Ja ja, ook foodbloggers zijn mensen hoor.

Citroen, en dan natuurlijk het fruit en niet het ijs, is gezond. Iedereen weet wel dat er veel vitamine C in zit. Maar citroenen zouden ook helpen bij afvallen. Ze helpen je lichaam bij het opnemen van ijzer uit andere voedingsmiddelen. Het zouden ware detox-wonders zijn, en daarom drinken veel mensen een glaasje citroensap op de nuchtere maag. Maar pas op: het zuur in het sap is dan weer niet zo fijn voor je tandglazuur. Zoals meestal zijn er voors en tegens dus.

Perzische citroenlimonade recept, koolhydraatarm ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zelf gebruik ik het liefst biologische citroenen, hetgeen aan te raden is als je ook de schil van de citroen in een gerecht gebruikt. En wist je dat er meer sap uit een citroen te halen is als je ‘m eerst onder warm water houdt?

Wat is een sharbat?

In het Midden Oosten weten ze wat warm weer is. En dus zijn ze best goed in het bedenken van verfrissende drankjes. Een bekend drankje uit Iran is de sharbat-e of sharbat. Dit is een drankje dat gemaakt wordt uit vers geperst fruit, suiker en water. Ze zijn altijd zoet en zuur tegelijk, en daarom heerlijk verfrissend. Ze worden meestal als welkomstdrankje aan gasten geserveerd.

Perzische citroenlimonade recept, koolhydraatarm ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Oké, dat klinkt best goed toch, zoet en zuur tegelijk? Maar suiker, dat dan weer niet natuurlijk. De meest eenvoudige oplossing daarvoor is om erythritol te gebruiken. een zoetstof die je als je koolhydraatarm eet waarschijnlijk gewoon in huis hebt. Over deze koolhydraatarme suikervervanger kun je hier meer lezen. Erythritol wordt inmiddels onder allerlei merknamen verkocht, het bekendste is Sukrin (nospon).

Eenvoudig limonade zelf maken

Als kind kreeg ik van mijn moeder soms een glas limonade, gemaakt met een scheut(je) limonadesiroop aangelegd met water. Mierzoet, in mijn herinnering. Ik noemde het altijd ranja, ongeacht de smaak. Ranja is eigenlijk de sinaasappel-variant, en was een Groningse uitvinding. De naam is afgeleid van de kleur oranje. Limonade was oorspronkelijk gezoet citroensap, aangelengd met water. Het heet niet voor niets limonade. Van citrus limone, Latijn voor de citroen.

Nu ben ik na een aantal jaren koolhydraatarm eten en drinken mijn “sweet tooth” allang kwijtgeraakt, en maak ik deze koolhydraatarme citroenlimonade niet heel zoet. De toegevoegde erythritol haalt net het scherpe kantje van de zure smaak van de citroen af. Misschien is het even wennen voor je, maar het zal niet lang duren voor je dit drankje weet te waarderen.

Perzische citroenlimonade recept, koolhydraatarm ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Om de Perzische citroenlimonade een extra oosters tintje te geven, kun je een paar druppels rozenwater toevoegen. Maar zonder smaakt de sharbat ook erg lekker hoor. Verder is het echt super eenvoudig om te maken, en je heb maar een paar ingrediënten nodig, waaronder véél ijsblokjes!


Perzische citroenlimonade (Sharbat-e limoo)

1 KH

Bereidingstijd: 5 minuten (plus 1 uur wachttijd)

Perzische citroenlimonade recept, koolhydraatarm ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

2 citroenen
2 el erythritol
400 ml (bron)water
6 druppels rozenwater (optioneel, te koop bij drogist of Turkse winkel)
lekker veel ijsblokjes

Zo maak je het:

  1. Boen de citroenen onder warm water schoon. Halveer ze en snijd er twee schijfjes af. Per de rest uit.
  2. Roer de erythritol door het citroensap, blijf goed roeren totdat het is opgelost. Voeg eventueel het rozenwater toe.
  3. Vul aan met water, en zet minimaal 1 uur koud in de koelkast.
  4. Voor het serveren: halveer 1 citroenschijfje en gebruik dit als garnering op de glazen. Snijd het vruchtvlees van het andere schijfje in kleine stukjes, en verdeel dit over twee glazen. Vul aan met de citroenlimonade. Voeg nu zo veel ijsblokjes toe als nog in het glas passen.
  5. Serveer de Perzische citroenlimonade met het citroenschijfje en een lepeltje om telkens even goed te roeren, voordat je een slok neemt.

Tips:

  • Je kunt ook limoenen gebruiken, of een mix van citroen en limoen.
  • Nog een makkelijk zomers koud drankje maken? Maak dan eens een horchata op de Paleo manier.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker. Bevat zoetstof.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto,
 raw en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *