Eieren met spinazie in mosterdsaus

Eieren met spinazie in mosterdsaus

Duitsers zijn gek op spelletjes. En ze zijn er goed in ook. Iedereen die een beetje voetbal volgt, weet dat. Duitsland speelt (en wint) elk voetbaltoernooi, Frau Merkel speelt mee in de wereldtop. Er zijn tig quiz-spelletjes op de Duitse televisie, waar het vaak niet alleen om kennis gaat, maar waar ook een fysiek spelletje gespeeld wordt. Ze krijgen er gewoon geen genoeg van.

Kolonisten van Catan

Er zijn ook veel gezelschapsspelen die hun oorsprong in Duitsland hebben. De klassieker van de afgelopen jaren is ‘Kolonisten van Catan’, inmiddels net zo beroemd als Monopoly. Het was de Duitser Klaus Teuber die dit spel heeft bedacht, en nog veel meer spelletjes trouwens. Wist je dat de grootste spelletjesbeurs ter wereld, genaamd ‘Spiel‘, elk jaar in Duitsland wordt gehouden?

geroerbakte spinazie in mosterdsaus met gekookte eieren

Serieuze zaak

Duitsers spelen op een andere manier spelletjes dan Nederlanders. Duitsers willen duidelijkheid over spelregels. Nederlands willen het vooral gezellig hebben. En Duitsers laten tijdens het spel niet snel emoties zien.
Ik heb dat zelf meegemaakt op een bedrijfsfeest in Hamburg, waar naast veel lekker eten ook een tafelvoetbal stond. ‘Kicker spielen’ noemen ze dat. Nou, dat was een zeer serieuze bedoening kan ik je vertellen. Geconcentreerd werd aan de stangen met de mannetjes gedraaid. Geen lachje kon eraf, geen ‘Aaaaah’ of ‘Oh nein!’ of ‘Jaaaaaaaa’ was te horen. Zelfs niet als er gescoord werd. Behalve van mij dan :-)

Ik vroeg me op een gegeven moment zelfs af of ze het eigenlijk wel leuk vonden. Ach, de uitdrukking ‘het is maar een spelletje’ kennen ze gewoon niet in het Duits. Als ze spelen, dan willen ze winnen. Maar sportief zijn ze gelukkig wel als ze verliezen. Àls ze verliezen dan hè.

Ritsen geen probleem

Wat mij opviel toen ik van Nederland naar Bremen verkaste, is dat er in Duitsland voorbeeldig geritst wordt als er bijvoorbeeld een wegversmalling is. Dat is zo compleet anders als ik gewend was in Nederland, waar ik jarenlang in vele, vele files het rits-fenomeen heb mogen meemaken.

Het lijkt wel of de Duitser ook van het ritsen een spelletje maakt. Keurig doorrijden tot het einde, en dan braaf om en om ritsen, én elkaar de ruimte laten om te ritsen. Zeer overzichtelijk en zeer geconcentreerd wordt er netjes geritst, het komt echt zeer zelden voor dat iemand zich niet in kan houden en voor zijn beurt ritst. En dat is dan meestal een toerist. En inderdaad, zo is het oponthoud minimaal en kun je al weer snel rijden.
Hoe anders als in Nederland, waar ik het ritsen meestal als een moeilijk iets heb ervaren, waardoor alles alleen maar langer duurt. En dan druk ik me voorzichtig uit.

indonesische eieren sperziebonen pan
Eieren zijn zo veelzijdig

Koken is ook een spel

Tja, en dan moet ik nu een bruggetje maken naar het recept van vandaag. Want dat hele verhaal over spelletjes en ritsen in het verkeer heeft natuurlijk helemaal niets met eten te maken. Maar koken is toch eigenlijk ook een spel? Je probeert, net zoals je als kind met legostenen een huisje probeerde te bouwen, met verschillende ingrediënten een heerlijke maaltijd te bereiden. En dat gaat je zeker lukken met dit eenvoudige recept voor eieren met spinazie, een klassieke combinatie.

Het recept is gebaseerd op een Duitse klassieker: Senfeier, ofwel mosterdeieren. Eieren worden in een mosterdsaus met spinazie erbij geserveerd. Ik heb het omgedraaid, en de spinazie geroerbakt in een makkelijke mosterdsaus. Kies een grove mosterdsoort, het liefst met hele mosterdzaadjes. Een paar hardgekookte eieren erbij, en je koolhydraatarme maaltijd is al weer klaar.
Zo blijft er genoeg tijd over om na het eten een rondje ‘Kolonisten van Catan’ te spelen!


Eieren met spinazie in mosterdsaus

7 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

eieren met spinazie in mosterdsaus

Je hebt nodig voor 2 personen:

4 eieren
500 gr spinazie
1 ui
200 gr crème fraîche
1 el grove mosterd, bijvoorbeeld Doesburgse
snuf nootmuskaat
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Kook de eieren in 8-10 minuten hard.
  2. Pel en snipper ondertussen de ui. Was de spinazie en maak ze goed droog (het best gaat dat met een sla-centrifuge).
  3. Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Roerbak de ui een paar minuten. Voeg dan de spinazie toe en laat ze al roerbakkend slinken. Zet het vuur laag, roer de crème fraîche, nootmuskaat en de mosterd erdoor en verhit het geheel nog even goed.
  4. Pel ondertussen de gekookte eieren en halveer ze.
  5. Schik de eieren op een bord en schep de spinazie ernaast. Serveer de eieren met spinazie direct.

Tips:

  • Natuurlijk kun je in plaats van verse spinazie ook diepvries gebruiken, maar kies wel die met als enige ingrediënt ‘spinazie’.
  • Zelf vind ik deze eieren met spinazie perfect voor lunch. Maar ze kunnen natuurlijk ook als hartig ontbijt.
  • Benieuwd naar het recept van de gebakken gekookte eieren van de foto? Dat zijn mijn Indonesische eieren met pittige boontjes.

Vrij van gluten, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Loading...




5 reacties op “Eieren met spinazie in mosterdsaus”

    • Een erg lekker lunchgerecht wat echt goed vult. Ik heb het gehalveerd, dus voor 1 persoon gemaakt.
      Alleen…. Toen ik de ingrediënten in Fat Secret in ging vullen zag ik dat alleen de spinazie (250 gram) al 9,08 gram koolhydraten heeft. Volgens die app dan he… De rode uit gaat ook flink met 7,08 gram khd. Nu kom ik dus op veel meer khd uit dan jouw aantrekkelijke 7 khd. Nou maak ik me nog niet zo heel druk hoor maar het zet me wel even aan het denken. Snap ik die Fat Secret app misschien niet zo… Dat kan maar best hoor.

      • Het blijft lastig met die koolhydraten op internet. Zoveel sites/apps waarmee je koolhydraten kunt tellen, allemaal geven ze een ander antwoord. Dat komt bijvoorbeeld omdat de ene met “totaal aantal kh” rekent, de andere met zogenaamde “netcarbs”. Over het verschil heb ik een blog over geschreven.

        Het gaat in dit recept om verse spinazie, dat nauwelijks koolhydraten bevat. In een app zoals Fatsecret staan tig items met spinazie, en als je bijvoorbeeld de spinazie met roomsaus uit de diepvries kiest, dan kijk je tegen een stuk meer koolhydraten aan. Spinazie in pot geeft weer een ander aantal. En je kunt niet altijd duidelijk zien om welk type het gaat. Nog een reden van de verschillen.

        Als je het echt zeker wilt weten, kan het geen kwaad om te dubbelchecken op een andere teller, hoewel je dus het risico loopt dat die je een ander getal geeft. Ik gebruik daarvoor vaak de voedingswaardetabel.

        Verse spinazie (100 gr) volgens mijn Fatsecret: 1,01 kh, Voedingswaardetabel: 0,6 kh, Carb-counter: 3,63 kh, Ketologic: 2 kh.

        Mijn beste tip: niet te druk maken om een koolhydraatje meer of minder ;))

        • Je hebt ook gelijk… Niet druk maken. Als er IETS niet goed is voor je…. En waar je ook kijkt op internet, je komt van ALLES tegen. Om gek van te worden haha! Ik blijf gewoon genieten van je recepten, ze bevallen me heel goed en ik heb daar vertrouwen in. Fijne zondag :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *