Frittata met broccoli en geitenkaas

Frittata met broccoli en geitenkaas

Het wil in Bremen maar niet vlotten met de lente. Het is niet echt koud en niet echt nat, maar ook niet echt zonnig. Je zou er bijna depri van worden. Het weer nodigt wel uit om de keuken in te duiken en recepten uit te proberen. En zo is er weer een nieuwe frittata ontstaan, een frittata met broccoli en geitenkaas dit keer..

Frittata’s zijn makkelijk te bereiden. Het is wel een aanrader om ze in een oven-bestendige koekenpan klaar te maken. Geen houten steel dus. Het bespaart je de ellende van het keren van de frittata, wat waarschijnlijk niet lukt omdat een frittata zo lekker goed gevuld is. In een eerder geposte blog (met omelet recept) vertel ik er meer over de verschillen tussen een omelet en een frittata.

Teflon mag niet meer

Heb je laatst ook in de media gehoord dat Teflon tegenwoordig verboden is? En dat komt door de PFOA die erin zit. Dááág, Teflon-pan…
Gelukkig is het iets genuanceerder dan dat. De nieuwe generatie Teflon pannen heeft die PFOA-laag niet meer, en kan dus veilig gebruikt worden. Maar als je oudere pannen hebt voorzien van de bekende Teflon anti-aanbak laag, dan wordt je afgeraden om deze te gebruiken, omdat er schadelijke stoffen tijdens het bakken kunnen vrijkomen als de pan te hoog verhit wordt.

frittata met broccoli walnoten en geitenkaas

Pffff…
Wordt je er ook niet af en toe moe van? Als je alle berichtgeving in de media moet geloven, kun je al niks meer eten of drinken, want als de één zegt dat het goed voor je is, is er wel een ander die roept dat het juist slecht voor je is. En als je nu ook niet meer de eerste de beste pan mag gebruiken, dan hoef je dus helemaal geen eten meer klaar te maken… ben je meteen overal vanaf ;-) .

Hoe zit het: PTFE en PFOA

Nee alle gekheid op een stokje, het zit zo.
Teflon is een andere naam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). Deze Teflon-laag wordt door een tussenlaag van PFOA (PerFluorOctaanZuur) aan de pan gebonden.
PTFE kan, als het verhit wordt boven de 260 graden, in kwaliteit achteruit gaan, maar bij 150 graden ondergaat het al veranderingen waardoor de laag brozer kan worden en kan beschadigen.

oude tefal teflon pan die inmiddels slecht voor je gezondheid is
Oude Teflon pan, slecht voor de gezondheid

In je lichaam wordt PTFE afgebroken tot PFOA. En van de PFOA is bij tests op proefdieren gebleken dat het kankerverwekkend is. Die PFOA kun je ook binnenkrijgen als je Teflon pan beschadigd is, bijvoorbeeld door gebruik van metalen keukenspatels.
Feit is dat vanaf 2015 PFOA verboden is, en dus ook de (oude) Teflon-pan niet meer mag. Nieuwe versies hebben een Teflon-Platinum-Plus laag, waar dus geen PFOA in zit.
(bron: Gezondheidscentrum)

Vogel-leed

Misschien weet je dat vogels een veel gevoeliger ademhalingssysteem hebben dan wij mensen. Er zijn dan ook een aantal gevallen bekend waarbij vogels letterlijk van hun stokje gingen (en niet meer opstonden), omdat hun kooi te dicht bij de keuken stond.
De vogel legt het loodje vanwege de voor hem/haar giftige dampen die tijdens het bakken vrijkomen. Daarom worden vogels ook ingezet in kolenmijnen, om zo giftige dampen makkelijk op te kunnen sporen. Dat is in mijn ogen een bizarre vorm van dierenleed, die niet zo heel bekend is.
Of de damp die vrijkomt bij het bakken ook giftig is voor de mens, is overigens (nog) niet bekend.

Welke pan dan wel?

Als je op zeker wilt gaan, doe je er goed aan om je (oude) Teflon pannen te vervangen. Goede vervangers zijn gietijzeren pannen, RVS-pannen, of keramische pannen. Ook bestaan er pannen met een anti-aanbaklaag van ander materiaal: de GreenPan heeft een thermolon-laag. Thermolon bevat geen PFOA en is niet schadelijk voor de gezondheid.

Als je van plan bent om een nieuwe pan te kopen, dan is mijn tip om er in ieder geval eentje te kiezen die ook de oven in kan. De mijne? Die is ‘gewoon’ van Ikea. Halen dus, kun je deze frittata met broccoli en geitenkaas meteen maken.

frittata met broccoli walnoten en geitenkaas

Koolhydraatarme Franse frittata met broccoli en geitenkaas

Con
Frittata's zijn populair onder de koolhydraatarme aanhangers. Nu kun je een frittata met broccoli, geitenkaas en walnoten aan je repertoire toevoegen.
Bereidingstijd 20 minuten
oventijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Frans
Porties 2 personen
Koolhydraten 15 kh

Dit heb je nodig
  

 • 6 eieren
 • scheutje ongezoete plantaardige melk
 • 1 stronk broccoli
 • 1 rode ui
 • 150 gr geitenkaas
 • 30 gr walnoten
 • 2 tl Provençaalse kruiden
 • versgemalen zout en peper
 • kokosolie om in te bakken

Zo maak je het
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Kluts de eieren met de melk en de Porvençaalse kruiden met zout en peper los in een kom.
 • Maak de broccoli schoon, verdeel ze in kleine roosjes en kook ze in 5 minuten beetgaar. Maak ondertussen de ui schoon en snijd deze in (halve) ringen. Verbrokkel de geitenkaas en hak de walnoten grof.
 • Verhit wat kokosolie in een ovenbestendige pan. Voeg de ui toe en bak even aan. Voeg dan de broccoli toe en roerbak kort. Schenk het eimengsel er overheen. Bak de frittata zo’n 5 minuten tot de onderkant gestold is.
 • Doe dan de pan in de oven en laat de frittata 8-10 minuten bakken tot ook de bovenkant gestold is. Verdeel de geitenkaas en de walnoten over de frittata en zet nog even terug in de oven tot de geitenkaas zacht is.
 • Snijd de frittata met broccoli in stukken en verdeel over twee borden.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *