Omelet met oesterzwam en gerookte zalm

Omelet met oesterzwam en gerookte zalm

De low-carber eet over het algemeen veel eieren. Eieren zijn niet alleen laag in koolhydraten, maar ook lekker voedzaam. Dat komt door de eiwitten. Je voelt je dus snel verzadigd.

Sommige mensen eten alleen het eiwit en laten het eigeel staan. Dit omdat daar de cholesterol in zit (die zit niet in het eiwit). Jammer, want in het eigeel zitten ook de meeste voedingstoffen: anti-oxidanten, foliumzuur, vitamine B om er maar een paar te noemen. En het verhaal dat eieren slecht voor je cholesterol zijn, is inmiddels allang naar het land der fabelen verwezen. De cholesterol in een ei is een natuurlijke vorm van cholesterol en is zelfs onmisbaar voor je lichaam.
Natuurlijk kies ik voor biologische eieren. Niet alleen omdat daar de meeste voedingsstoffen in zitten, maar vooral omdat de biologische kippetjes een veel beter leven hebben dan de andere kippen. Hoop ik dan hè.

Omelet of frittata?

Met eieren kun je alle kanten op. Vaak bak ik er een omelet of frittata van. Dat is eigenlijk hetzelfde, de oorsprong is alleen verschillend. In beide gevallen gaat het om geklutste eieren waar diverse ingrediënten doorheen worden gedaan. Dat is meestal groente en kaas of vis. De frittata is de Italiaanse naam, de omelet de Hollandse.

omelet California met avocado en mozzarella
Omelet California, hit op de blog

Zelf neig ik ernaar om een ei-gerecht dat ik alleen met behulp van een koekenpan kan maken, een omelet te noemen. Als ik een wat dikkere versie maak die niet makkelijk te keren is, dan noem ik het een frittata. Deze gaat dan, na eerst op de kookplaat te hebben gebakken, direct de voorverwarmde oven in om ook de bovenkant gaar te laten worden. Maar dat is dus helemaal mijn eigen interpretatie hoor.

Als ik een weekendje weg ben en de koekenpan van een appartement niet in de oven kan, dan hou ik het simpel en maak ik roerei. Gewoon de eieren in de pan breken en roeren tot de eieren gaar zijn. Dat gaat best snel trouwens.

Ideaal voor restjes

Een frittata of omelet is ook een ideaal gerecht om restjes op te maken. Heb je nog wat groente over? Maak er een lekkere frittata van. Stukje feta dat op moet? In de omelet! Je kunt zelfs zoete varianten maken, met bijvoorbeeld een combinatie van fruit en geitenkaas. Beetje munt als kruiden … OK, ik geloof dat ik hier ook eens een recept mee moet bedenken. Voor nu houd ik het bij dit koolhydraatarme omelet recept met Japans tintje: een omelet met oesterzwam en zalm: als je een eiwit-boost nodig hebt, is dit het recept om te maken!


Omelet met oesterzwam en zalm

4 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

omelet met oesterzwam gerookte zalm en bosui

Je hebt nodig voor 2 personen:

6 eieren
150 gr oesterzwammen
1 ui
4 bosuitjes
1 el tamari
200 gr gerookte zalm
handje korianderblaadjes
1 tl sesamzaad
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Kluts de eieren met de korianderblaadjes in een kom. Maak de oesterzwammen schoon, snijd de grote exemplaren wat kleiner. Snijd de bosui in ringetjes. Pel en snipper de ui, en hak de korianderblaadjes grof.
  2. Verhit wat kokosolie in twee pannen. Verdeel de ui en oesterzwammen over de pannen en bak in enkele minuten beetgaar. Schenk per pan ongeveer 1/2 eetlepel tamari over de oesterzwammen en meng goed. Verdeel dan het eimengsel over beide pannen en bak er een omelet van. Gebruik eventueel een bord om te keren.
  3. Doe de omelet met oesterzwam over op twee borden. Verdeel de plakken gerookte zalm erover, en strooi de bosui-ringen en korianderblaadjes erover. Bestrooi tenslotte met sesamzaad.

Tips:

  • Als je geen oesterzwammen kunt krijgen, kun je dit gerecht ook met champignons maken.
  • Laat voor een Paleo versie de tamari achterwege, en kruid de omelet met bijvoorbeeld een fijngesneden chilipeper.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en keto.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Loading...




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *