Garnalen zonder brood – Deense rejemad

Garnalen zonder brood – Deense rejemad

ystaHej hej!

Mensen die mij al wat langer kennen, weten dat ik een voorliefde voor Scandinavië heb. Die is ontstaan nadat ik zo’n twaalf jaar geleden voor het eerst een korte vakantie in Denemarken vierde. Wat een leuk land! Aardige mensen, mooie natuur waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen, lekker eten (veel vis en garnalen). Alleen dat Deense taaltje, dat is wat lastiger ;-) .

Vakantie in Sverige

Vanuit Denemarken is de overstap naar Zweden snel gemaakt. En je hoeft niet eens heel ver Zweden in te rijden om te kunnen genieten. Het zuiden van Zweden biedt een prachtig landschap met glooiende heuvels en heerlijke rustige stranden. Mijn favoriete plekjes daar zijn Ystad (je weet wel, van de Wallander krimi-serie) en Ales Stenar, de grootste en best bewaarde megaliet (stenen monument) in de vorm van een schip van Zweden. Ales Stenar is waarschijnlijk zo’n 1400 jaar oud, en ligt vlak aan zee. Het is het Zweedse Stonehenge.
Ook Österlen is een prachtige streek, waar zeer veel appelgaarden zijn. Kunstenaars strijken hier net als in Zuid-Frankrijk neer vanwege het mooie licht.

ales stenar zweden
Ales Stenar en vrije uitloop koeien ;-)

Jag vörstår inte …

De Zweedse taal vind ik gek genoeg een stuk makkelijker te volgen dan dat Deens. Dat wil zeggen: als je de talen op schrift naast elkaar legt, dan lijken ze enorm op elkaar. Maar zodra een Deen zijn mond open doet, haak ik af. Ongeveer niet te volgen.
Het grappige is dat de Zweden en Denen elkaar onderling in hun eigen taal prima lijken te verstaan. In Scandinavische krimi’s hoor je dat regelmatig terugkomen. Je zult er wel mee opgegroeid moeten zijn, ik kan van het Deens geen chocola maken.

Als ik in Zweden ben (en dat is alweer véééél te lang geleden), probeer ik in mijn beste koeterwaalse Zweeds mijn koffie te bestellen, of iets in het Zweeds te kopen op een loppis (rommelmarkt). Het is me daar eens overkomen dat een Zweed tegen me begon te ratelen over dat leuke lampje dat ik zag hangen, en ik er dus niks van begreep. ‘Jag vörstår inte’ (ik versta het niet), zei ik dus in mijn beste Zweeds. Maar hij hief zijn vinger op en keek me aan alsof hij zeggen wilde: als je dat kunt zeggen, dan kun je me ook verstaan :-) .
Met dat lampje is het goedgekomen hoor, dat hangt al weer een paar jaar lekker Zweeds voor mijn raam.

LCHF: made in Sweden

Wist je dat de Zweden zo ongeveer LCHF (low carb high fat) hebben uitgevonden? Daarom zijn er ook veel koolhydraatarme recepten in de Scandinavische talen op internet te vinden. En krijg je soms een recept van een Scandinavische cadeau (zie de wafels low carb).

deense koolhydraatarme garnalen rejemad zonder brood

In 2013 heeft de Zweedse regering besloten om de nationale voedingsrichtlijnen aan te passen. Sindsdien is LCHF dé gezonde voedingsrichtlijn in Zweden, voorgeschreven door het Zweedse voedingscentrum. Zweden is hiermee het eerste westerse land dat de voedingsadviezen omstelt van HCLF (high carb low fat) naar LCHF (low carb high fat).
(bron: Healthimpactnews.com)
Uhhh … Nederland, waar blijf je ??!!

Garnalen, lekker! Maar dan zonder brood

Het eten in Scandinavië is prima, met logischerwijs veel vis en schaaldieren op het menu. Mijn favoriete Scandi lunchgerecht is Deense rejemad of räkmacka (Zweeds), oftewel garnalen sandwich. Mmm, ik ben gek op garnalen!

deense garnalen rejemad zonder brood

Brood is in de koolhydraatarme wereld natuurlijk een no-go. Dus je kunt dit garnalen gerecht thuis gaan maken met zelfgebakken of gekocht low carb brood, maar in die laatste zitten meestal veel slechte vetten en andere rotzooi in (en tarwe / gluten). Niet aan te raden dus.
Maar … je kunt deze Deense rejemad ook gewoon maken zonder brood! Net zo lekker, veel makkelijker. Eigenlijk wordt het zo een garnalen salade. Het leent zich prima voor lunch. En ik blijf het gewoon rejemad noemen hoor.

P.S. Noorwegen staat nog op mijn verlanglijstje …


Deense rejemad zonder brood

5 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

deense garnalen rejemad zonder brood

Je hebt nodig voor 2 personen:

200 gr Noorse garnalen
4 grote sla bladen (of 2 koppen gesneden ijsbergsla)
6 kerstomaatjes
2 hard gekookte eieren
4-6 zure augurken of zure komkommer
1 bakje zure room
2 tl mierikswortel (geraspt)
1 el kappertjes
50 gr feta, paar olijven (optioneel)
zout, peper, dille
Garnering (optioneel): paar blaadjes basilicum, 2 tl pesto

Zo maak je het:

  1. Maak de sla schoon, snijd indien gewenst grof en verdeel over de borden. Snijd de eieren in plakjes. Halveer de tomaatjes. Snijd de augurken in plakjes.
  2. Meng in een kommetje de zure room met de mierikswortel, zout, peper en dille.
  3. Verdeel de eieren, tomaatjes, augurken, feta en olijven over de sla. Bestrooi met de kappertjes. Verdeel de garnalen in het midden over de borden, leg er een flinke klodder mierikswortelroom op (als je over hebt kun je dat er apart bij serveren).
  4. Indien gewenst kun je nog wat pesto over de Deense rejemad verdelen en het geheel bestrooien met blaadjes basilicum en nog wat dille.

Tips:

  • Wil je toch iets ‘erbij’, maak dan mijn low carb crackers en serveer die apart, eventueel met een klont boter erbij.
  • Deze Deense rejemad doet het goed op de camping.

Vrij van gluten, noten, en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF, en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 4    Gemiddelde: 4.8/5]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 9 = 1