Rejemad – Deense garnalen salade

Rejemad – Deense garnalen salade

De Scandinavische keuken is niet heel bekend in Nederland. Één van mijn favoriete Scandi gerechten komt uit het mooie Denemarken, en heet daar rejemad. Het is een garnalen salade op brood. Voor een koolhydraatarme versie heb ik simpelweg het brood weggelaten.

Hej hej!

Mensen die mij al wat langer kennen, weten dat ik een voorliefde voor Scandinavië heb. Die is ontstaan nadat ik zo’n twaalf jaar geleden voor het eerst een korte vakantie in Denemarken vierde. Wat een leuk land! Aardige mensen, mooie natuur waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen, lekker eten (veel vis en garnalen). Alleen dat Deense taaltje, dat is wat lastiger.

Vanuit Denemarken is de overstap naar Zweden snel gemaakt. En je hoeft niet eens heel ver Zweden in te rijden om te kunnen genieten. Het zuiden van Zweden biedt een prachtig landschap met glooiende heuvels en heerlijke rustige stranden. Mijn favoriete plekjes daar zijn Ystad (je weet wel, van de Wallander krimi-serie) en Ales Stenar, de grootste en best bewaarde megaliet (stenen monument) in de vorm van een schip van Zweden. Ales Stenar is waarschijnlijk zo’n 1400 jaar oud, en ligt vlak aan zee. Het is het Zweedse Stonehenge.
Ook Österlen is een prachtige streek, waar zeer veel appelgaarden zijn. Kunstenaars strijken hier net als in Zuid-Frankrijk neer vanwege het mooie licht.

ales stenar zweden
Ales Stenar en vrije uitloop koeien

De Zweedse taal vind ik gek genoeg een stuk makkelijker te volgen dan dat Deens. Dat wil zeggen: als je de talen op schrift naast elkaar legt, dan lijken ze enorm op elkaar. Maar zodra een Deen zijn mond open doet, haak ik af. Ongeveer niet te volgen.
Het grappige is dat de Zweden en Denen elkaar onderling in hun eigen taal prima lijken te verstaan. In Scandinavische krimi’s hoor je dat regelmatig terugkomen. Je zult er wel mee opgegroeid moeten zijn, ik kan van het Deens geen chocola maken (2023: daarom volg ik nu een cursus Deens).

LCHF: made in Sweden

Wist je dat de Zweden zo ongeveer LCHF (low carb high fat) hebben uitgevonden? Daarom zijn er ook veel koolhydraatarme recepten in de Scandinavische talen op internet te vinden. En krijg je soms een recept van een Scandinavische cadeau (zie de koolhydraatarme wafels).

deense koolhydraatarme garnalen rejemad zonder brood

In 2013 heeft de Zweedse regering besloten om de nationale voedingsrichtlijnen aan te passen. Sindsdien is LCHF dé gezonde voedingsrichtlijn in Zweden, voorgeschreven door het Zweedse voedingscentrum. Zweden is hiermee het eerste westerse land dat de voedingsadviezen omstelt van HCLF (high carb low fat) naar LCHF (low carb high fat).
(bron: Healthimpactnews.com)
Uhhh … Nederland, en Duitsland ook trouwens waar blijf je ??!!

Garnalen, lekker! Maar dan zonder brood

Het eten in Scandinavië is prima, met logischerwijs veel vis en schaaldieren op het menu. Mijn favoriete Scandi lunchgerecht is Deense rejemad of räkmacka (Zweeds), oftewel garnalen sandwich. Mmm, ik ben gek op garnalen!

deense garnalen rejemad zonder brood

Brood is in de koolhydraatarme wereld natuurlijk een no-go. Dus je kunt dit garnalen gerecht thuis gaan maken met zelfgebakken of gekocht koolhydraatarm brood, maar in die laatste zitten meestal veel slechte vetten en andere rotzooi in (en tarwe / gluten). Niet aan te raden dus.
Maar … je kunt deze Deense rejemad ook gewoon maken zonder brood! Net zo lekker, veel makkelijker. En ineens zelfs geschikt voor de keto aanhangers onder ons! Eigenlijk wordt het zo een garnalen salade. Het leent zich prima voor lunch. En ik blijf het gewoon rejemad noemen hoor.

P.S. Noorwegen staat nog op mijn verlanglijstje …

deense garnalen rejemad zonder brood

Rejemad - Deense keto garnalen salade

Con
Rejemad (Zweeds: Räkmacka) is een Scandinavisch broodje met garnalen. Ik maak 'm zonder brood en noem het daarom dus een salade. Het brood mis je echt niet.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch
Keuken Scandinavisch
Porties 2 personen
Koolhydraten 5 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr Noorse garnalen
  • 4 grote sla bladen of 2 koppen gesneden ijsbergsla
  • 6 kerstomaatjes
  • 2 hard gekookte eieren
  • 4-6 zure augurken of zure komkommer
  • 1 bakje zure room
  • 2 tl mierikswortel geraspt
  • 1 el kappertjes
  • 50 gr feta optioneel
  • paar olijven optioneel
  • versgemalen zout en peper
  • 2 takjes dille
  • verse basilicum, 2 tl pesto voor de garnering (optioneel)

Zo maak je het
 

  • Maak de sla schoon, snijd indien gewenst grof en verdeel over de borden. Snijd de eieren in plakjes. Halveer de tomaatjes. Snijd de augurken in plakjes.
  • Meng in een kommetje de zure room met de mierikswortel, zout, peper en dille.
  • Verdeel de eieren, tomaatjes, augurken, en als je dat gebruikt feta en olijven over de sla. Bestrooi met de kappertjes. Verdeel de garnalen in het midden over de borden, leg er een flinke klodder mierikswortelroom op (als je over hebt kun je dat er apart bij serveren).
  • Indien gewenst kun je nog wat pesto over de Deense rejemad verdelen en het geheel bestrooien met blaadjes basilicum en nog wat dille.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *