Tonijn steak met perzik avocado salsa

Tonijn steak met perzik avocado salsa

Ariba! Een visrecept met een Mexicaanse twist: een tonijnsteak zonder iets erbij is ook maar saai nietwaar? Daarom heb ik een perzik avocado salsa gemaakt, die een perfect combinatie vormt met de tonijn.

Vakantie!

Afgelopen week was het onze vakantieweek.
We zijn niet weg geweest naar een vijf sterren all-inclusive resort. Hebben geen cruise gemaakt. En we hebben ook de tent niet ingepakt voor een paar dagen backpacken. Nee, we zijn ‘gewoon’ thuis gebleven. Maar omdat we zelf vinden dat we zo heerlijk wonen in zo’n leuke stad en in zo’n mooie omgeving, is een week thuis vrij zijn ook vakantie!

Natuurlijk zijn we wel dagjes op stap geweest. En dat betekent in ons geval meestal veel fietsen en wandelen. En veel buiten de deur eten. En dat is inderdaad niet altijd koolhydraatarm. Maar vakantie is er ook om lekker te ontspannen en alles even los te laten, dus ik doe ook niet krampachtig over het eten. Zoals ik wel vaker zeg: van een dag zondigen kom je niet aan, net zoals je van een dag lijnen ook niet afvalt. En dat geldt ook voor een paar dagen natuurlijk.

30 jaar geleden …

Maar nu het werkleven weer is begonnen, let ik wel weer beter op en las ik een paar extra super koolhydraatrme maaltijden in. Dat betekent in mijn geval veel eieren eten en dat vind ik geen straf! Gisteren heb ik bijvoorbeeld deze heerlijke frittata gemaakt.

kpn haarlem
Het PTT / KPN gebouw Waarderpolder Haarlem

Over werkleven gesproken. Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat ik begon met mijn eerste echte baan (het lijkt wel gisteren). Dat was bij de PTT in Haarlem. Zo heette KPN toen nog.
En die eerste dag was een heuglijke dag, kan ik je vertellen. Het was mijn eerste bedenkelijke kennismaking met de NS (er zouden er nog velen volgen), en dat betekende dat er aanvankelijk geen treinen reden naar Haarlem, die ochtend. Daar stond ik dan. Er zat niks anders op dan te wachten op de eerste trein die wel zou rijden.

En dus kwam ik te laat op mijn allereerste werkdag op kantoor. Ook nog eens als een verzopen kat, want de bus reed al niet meer (die reed alleen in de spitsuren), en dus moest ik ondanks hondenweer toch met de fiets van het station naar kantoor fietsen. Ik had me er al bij neergelegd dat het een zeer korte carrière zou worden …

Gelukkig toonde mijn baas alle begrip, en heb ik het uiteindelijk bijna 28 jaar bij KPN volgehouden, totdat ik naar Duitsland ben geëmigreerd. Maar elk jaar als het 19 augustus is, moet ik weer even aan die desastreuze eerste dag denken.
Al die handjes schudden van nieuwe collega’s terwijl je in je beste kloffie, compleet natgeregend, staat te glimlachen als de bekende boer(in) … ze zullen wel gedacht hebben (en achter mijn rug om gegrinnikt, had ik zelf waarschijnlijk ook gedaan).
Maar goed, het is toch allemaal goedgekomen.

Bremen en Bodyjam

Ondertussen woon ik alweer een tijdje in Bremen, en geniet ik van het relaxte leven hier. Ik mis mijn voormalige werk he-le-maal niet, mis sowieso niks van Nederland.
OK, niet waar.
Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden, die zie ik door de afstand minder vaak. Gelukkig is daar Skype en FaceTime voor, wat dat gemis toch weer een beetje goedmaakt. Maar er is nog een ding dat ik mis hier in Bremen, en dat is een sportschool waar ze Les Mills Bodyjam hebben. Die bestaat hier dus niet!

mexicaanse perzik salsa

Ik heb me door een sportschoolhouder hier laten vertellen dat Bodyjam voor de Duitser te ingewikkeld zou zijn, die haakt af en doet liever iets eenvoudigers als Zumba (het zijn niet mijn woorden hoor, dat Zumba makkelijker is). En inderdaad, Zumba kun je bij zon’n beetje elke sportschool doen. Maar de Bodyjam, heerlijk dansend helemaal uit je plaat gaan op vette muziek, dat is het toch voor mij, en dat mis ik best wel.

Salsa dan?

Tja, ik heb me er nog steeds niet toe kunnen zetten om een andere sport/danscursus te gaan zoeken hier in Bremen. Ik hoop toch elke keer dat er ergens in Bremen iemand op het lumineuze idee komt om Bodyjam te gaan geven. In de wijk waar ik woon zit zelfs een dansschool waar je van alles kunt doen, van Zumba tot salsa, maar dus geen jammen …
(Edit 2023: sinds dit jaar doe ik BodyJam en nog veel meer leuke Les Mills workouts gewoon thuis, met een abonnement op LesMillsPlus. Absolute aanrader!)

tonijn mexicaans perzik salsa

Salsa associeer ik zelf eigenlijk altijd eerder met eten als met dansen. Zal wel aan mijn voorliefde voor lekker eten liggen. En een lekkere salsa is een eigengemaakte salsa!
Omdat daar in de regel fruit in zit (koolhydraten dus), combineer ik dat met nul-koolhydraten-voedsel, zoals vis. Zo valt het totaal aantal koolhydraten uiteindelijk wel mee.

Op de markt heb ik laatst verse perziken gekocht, en daar heb ik een heerlijk Mexicaanse salsa met avocado van gemaakt. En die smaakt voortreffelijk bij een tonijn steak. Met wat geroerbakte courgette erbij voor de groente-kick.
Dus: zet een lekker zomers salsa-muziekje op en hup, dansend de keuken in om dit gerecht te maken!

tonijn perzik salsa

Tonijnsteak met perzik avocado salsa

Con
Op de markt heb ik verse perziken gekocht, en daar heb ik een Mexicaanse salsa met avocado van gemaakt. Die smaakt voortreffelijk bij een gebakken tonijnsteak.
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Fusion
Porties 2 personen
Koolhydraten 20 kh

Dit heb je nodig
  

 • 2 tonijnsteaks
 • 1 courgette
 • 1 rode ui
 • 1 knoflookteentje
 • 1 bosuitje
 • 1 perzik
 • 1 avocado
 • 1 el olijfolie
 • 1/2 citroen biologisch
 • versgemalen zout en peper
 • 2 el verse koriander
 • snufje chilipoeder
 • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

 • Pel en snipper de ui en de knoflook. Halveer beide hoeveelheden: de ene helft gebruik je voor de groente, de andere voor de salsa.
 • Snijd de courgette in blokjes. Snijd de perzik in kleine stukjes, snijd de avocado in kleine stukjes. Snijd de bosui in kleine ringetjes.
 • Maak de salsa: meng in een kommetje de ene helft van de ui en de knoflook met de perzik, avocado en bosui. Rasp wat schil van de goed gewassen citroen, en knijp de helft van de citroen er boven uit, voeg de olijfolie toe. Breng het geheel pittig op smaak met zout, peper, koriander en chilipoeder, goed mengen.
 • Verhit wat kokosolie in een pan en roerbak de courgette met de andere helft van de ui en knoflook in een minuut of vijf lekker gaar.
 • Verhit nog wat kokosolie in een tweede pan en bak de tonijn steaks afhankelijk van hoe gaar je ze wilt, in 5-8 minuten.
 • Doe de tonijn met de gebakken courgette op een bord. Maal wat verse peper over de tonijn. Schep wat perzik avocado salsa op de tonijn, en geef de rest van de salsa er apart bij.

Tips

 • Deze perzik avocado salsa is natuurlijk ook lekker bij andere vis, probeer het uit en vind je eigen ideale combi!
 • Varieer eens en maak er een mango avocado salsa van.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *