Vandaag heb ik een ontbijt voor je dat gebaseerd is op de beroemde DUitse Schwarzwalder Kirsch taart, maar dan als chia pudding. De pudding maak je de avond van tevoren klaar.
Zomerfruit
De zomer heeft het best moeilijk, ook in Bremen. Maar de laatste dagen mogen we hier niet mopperen. Er is vaker zon dan regen, en het is heerlijk weer om fietstochtjes te maken, wat ik dan ook veelvuldig doe.
Tijdens de zomerstorm van 25 juli jl. was ik in Nederland. In Haarlem om precies te zijn. En wat ging het daar te keer zeg! Ook in Bremen kan het hard waaien, maar mijn indruk is dat het minder vaak en minder heftig is. Hoewel er in 2014 bij mij in de buurt ook bomen zijn omgewaaid. Op auto’s en zo. Ben ik blij dat ik een fiets heb ;-) !
De zomer is natuurlijk de tijd van het zomerfruit. Bessen, bramen, kersen, het is momenteel volop verkrijgbaar.
Als low carber eet je als het goed is niet veel fruit. Dat is niet erg, zolang je wel ruimschoots groente eet. In groente zitten heel veel voedingsstoffen, feitelijk meer dan in fruit.
Er zit veel fructose in fruit, en dus ook veel koolhydraten. In de ene soort fruit zit meer dan in de andere: de banaan staat met stip op één als het om koolhydraatrijk fruit gaat. Het rode fruit (bosbessen, frambozen en bramen en co.) daarentegen zitten aan de andere kant van de schaal, relatief koolhydraatarm dus.
Wel of geen fruit als je koolhydraatarm eet?
Tja, en dan rollen alle (semi-) deskundigen over elkaar heen: wel of geen fruit eten als je koolhydraatarm eet?
Omdat een aantal soorten fruit ook veel goeds voor je gezondheid kunnen doen, kies ik ervoor om met mate fruit te eten. Kanttekening: als je af wilt vallen, dan kun je fruit beter even laten staan. Ben je op gewicht, dan kun je weer voorzichtig aan het fruit.
Ik kies zelf meestal voor de koolhydraatarme fruitsoorten, eet één keer per dag fruit (meestal bij ontbijt), en las af en toe een fruitloze dag in. Hoewel: soms neem ik een lunch salade met fruit, of heb ’s avonds vis met fruit op het menu staan. In dat geval sla ik het fruit bij ontbijt over. Dan moet je wel van tevoren weten wat je de rest van de dag gaat eten natuurlijk.
Kersen
Kersen zijn lekker en gezond. Ze zijn een bron van vitaminen, zijn ontstekingsremmend (goed bij jicht), en zitten vol antioxidanten die veroudering van het lichaam tegen gaan. Maar: ze bevatten ook redelijk veel koolhydraten (12 KH per 100 gram). Dus tja, wat doe je dan, als je die kraampjes met lekkere kersen langs de kant van de weg ziet staan? Nou, ik heb ze gekocht dus! Nogmaals: ben je op gewicht, geniet dan van gezond fruit, ook als ze meer koolhydraten bevat, maar niet elke dag en met mate.
Met de gekochte kersen heb ik een Duits ontbijtje gemaakt met chia, dat het overigens ook als toetje prima zal doen. Het recept is gebaseerd op de welbekende Duitse Schwarzwalder Kirsch taart. Als je het over koolhydraatbommen hebt …
In plaats van slagroom heb ik kokosroom gebruikt. Dit is de dikkere versie van kokosmelk. Het schijnt dat je de kokosroom ook op kunt kloppen (eerst een nacht koud zetten in de koelkast, en dan de room afscheppen en opkloppen), maar dat is mij nog niet goed gelukt (tips, iemand?). De kokosroom die ik gebruik (merk Aroy-D, ik koop ze bij mijn Asia-toko), is van zichzelf al lekker lobbig, dus ik schep ‘m zo op mijn chia ontbijtje.
Noot voor de talen-nerds onder ons: Aroy-D is Thais en betekent zo veel als: aroy= lekker, D=goed en gezond.
Je kunt de chia pudding het beste de avond van tevoren al maken. Zo kan de chia pudding de hele nacht in de koelkast lekker dik worden. ’s Ochtends hoef je dan alleen nog het amandelkruim te maken en het geheel in mooie glazen te doen. O ja, en opeten natuurlijk. Guten Appetit!
Chia pudding Schwarzwalder Kirsch
18 KH
Bereidingstijd: 5+10 minuten(plus 10 minuten oventijd)
Je hebt nodig voor 1 persoon:
200 ml amandelmelk
2 el chia zaad
1 el amandelpasta
1 tl cacao
15 gr gemalen amandelen
10 gr kokosolie
8-10 kersen
2 el kokosroom (geen kokosmelk)
1 tl cacaonibs
Zo maak je het:
- De avond ervoor: meng de amandelmelk met het chia zaad, amandelmoes en cacao. Roer goed door (ik gebruik een mini-garde van Dille en Kamille ervoor) en zet in de koelkast. Roer na ongeveer 15 minuten nog even door. Laat de chia pudding in de koelkast gedurende de nacht opstijven.
- ’s Ochtends: verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de kokosolie en meng de amandelen erdoor. Strijk het mengsel niet te dun uit op een stuk bakpapier en laat het in 8-10 minuten in de oven bruin worden. Blijf erbij want het gaat ineens hard! Gebruik een vork om het geheel tot een grof kruim te maken.
- Pak een mooi glas en maak lagen van kersen, amandelkruim, kokosroom en chia pudding. Eindig met kokosroom. Leg hier de resterende kersen op en bestrooi met amandelkruim.
Strooi er tot slot nog wat cacaonibs over.
Tips:
- Geen kersen seizoen meer? Neem dan kersen uit de diepvries, of gebruik een andere fruitsoort die je lekker vindt.
- Wil je het amandelkruim iets zoeter, meng er dan een theelepel erythritol door.
- Geen tijd/zin om amandelkruim te maken? Vervang dit door hennepzaad en/of gehakte walnoten.
- Meer lekkere ontbijtjes vind je hier.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: