Wordt jij ook een beetje depri van de lange donkere dagen in januari?
Als het dan toch ongezellig weer is, en je zit ook nog eens midden in een verhuizing, dan is het hoog tijd om grote schoonmaak te houden. En dan bedoel ik niet boenen en soppen, maar “decluttering“, zoals dat zo mooi in het Engels heet. Rommel opruimen en wegdoen dus. Daarna kun je jezelf als beloning verwennen met een keto brownie bij de koffie.
Mijn vijf opruim-tips
Wat verzamelt een mens toch veel in zijn/haar leven. Je koopt die leuke roze sjaal in de stad, die zo leuk bij je zomerjasje past. Maar je bent allang vergeten dat je ergens in een doos op zolder nog twee roze sjaals hebt liggen. Daar kom je pas achter als je gaat opruimen. Of verhuizen, want dan moet je wel opruimen. Maar als je door de bomen het bos niet ziet, hoe begin je dan? Ik heb een paar handige tips voor je!
Zorg eerst dat je een paar (nee, geen twintig) bewaarboxen of dozen klaar hebt staan. Nu kun je beginnen! Ga systematisch te werk: kamer voor kamer dus.
- Opbergen
Hier stop je spulletjes in die je wilt bewaren maar die op de verkeerde plek in je huis terecht zijn gekomen. Bijvoorbeeld dat theeglas in je badkamer. Of die badeend op de zolderkamer. - Recyclen
Hier stop je plastic, glas en papier in, dat je weggooit maar wel netjes recyclet natuurlijk. - Repareren / schoonmaken
Die teddybeer wiens oog aangenaaid moet worden, dat leuke paar schoenen dat gepoetst moet worden. Gaat allemaal in de reparatiebox. Om daarna op de juiste plek opgeborgen te worden. - Weggeven
Servies dat je niet meer gebruikt, kleding die je niet meer draagt maar nog wel netjes is, schilderijtjes die al lang niet meer aan je muur hangen. De kringloopwinkels zijn er blij mee! Maar misschien kun je je beste vriendin of je zwager er ook wel blij maken. - Weggooien
Deze box gaan de echte weggooi dingen in, die niet geschikt zijn voor de kringloop. En niet wachten met weggooien, want anders blijft die doos maar weer staan en wordt het er niet opgeruimder op.
Kringloop
Mijn favoriete kringloopwinkel van Nederland zit trouwens in Almkerk (kringloopcentrum Altena). Het is wel gevaarlijk om daar je spullen naar toe te brengen, want je komt met meer leuks weer thuis dan je meenam! Ook als je foodblogger bent, is een kringloopwinkel een paradijs: je kunt voor weinig geld leuk servies en bestek kopen om de mooiste foto’s voor je blog mee te maken. Zelf bewaar ik die “props” in een aparte blog-box. Zo hoef ik nooit te zoeken.
Regelmatig nakijken
Als je het jezelf makkelijk(er) wilt maken, dan ga je minimaal één keer per jaar door al je spullen heen volgens de hierboven omschreven methode. Maar ja, daar moet je wel zin in hebben natuurlijk. En dat heb ik ook niet hoor. Maar ik check wel regelmatig de volgende zaken:
- Kleding en schoenen (2x per jaar). Bij de seizoenswisseling loop ik mijn hele kledingkast door (5 extra tips hier).
- Medicijnkastje (2x per jaar). Alles wat over datum is, gaat weg.
- Voorraadkast in de keuken (2x per jaar). Hier ben ik meestal zo mee klaar, want ik vind het vervelend om eten weg te moeten gooien. Er gaat bij mij dus niet veel over de houdbaarheidsdatum heen, maar er glipt altijd wel wat tussendoor natuurlijk.
- Tijdschriften (1x per jaar). Heerlijk hè, al die foodie-tijdschriften. Voordat je het weet heb je een flinke stapel, die niet meer in de kast past. Tijd om op te ruimen! Wist je trouwens dat je tijdschriften ook naar de kringloop kunt brengen?
Als je kinderen hebt, dan kun je nog een extra opruimactie voor het speelgoed aan het lijstje toevoegen. Doe dit regelmatig, dan hou je overzicht.
Trakteer jezelf
En, heb je aan je opruimactie een lekker opgeruimd gevoel overgehouden? Dan is het hoog tijd om jezelf te belonen voor je harde werk!
Met een lekkere brownie bij de koffie of thee, zonder schuldgevoel. Want deze brownies zijn zo laag in koolhydraten, dat ze zelfs in een ketogeen dieet passen. Ik heb dan ook erythritol gebruikt om de keto brownies mee te zoeten (lees hier meer over ery). En zoals al mijn baksels worden ze niet heel erg zoet. Dat hoort nu eenmaal bij koolhydraatarm eten. Zelf vind ik de chocoladesmaak zo veel beter tot zijn recht komen. Echt iets voor chocoholics dus.
Ik heb dit keer eens geen amandelmeel gebruikt, maar kokosmeel. Heb je een notenallergie of -intolerantie, dan kun je deze keto brownies dus rustig eten. De keto brownies zijn, zoals alle recepten op Con-serveert trouwens, glutenvrij. Dat wordt smullen!
Keto brownies (notenvrij)
Dit heb je nodig
- 45 gr kokosmeel
- 30 gr cacao
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- snufje zout
- 2 el erythritol
- 3 eieren
- 1 el tahin
- 35 gr kokosolie gesmolten
- scheutje water
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de kokosmeel, cacao, bakpoeder, snuf zout en erythrit in een kom door elkaar.
- Kluts in een andere kom de eieren los en roer de tahin en gesmolten kokosolie erdoor.
- Doe “droog” bij “nat” en meng het geheel kort maar goed door. Voeg een scheutje water door als het beslag te dik is (hangt af van het merk kokosmeel dat je gebruikt).
- Schep het beslag in een vierkante of rechthoekige bakvorm en bak in 20-25 minuten gaar. Laat iets afkoelen voordat je de keto brownies in stukken snijdt.
Tips
- Voor een Paleo versie vervang je de erythritol door honing (wel meer koolhydraten, dus niet meer ketogeen).
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Nog even een vraagje… 4 khd… Is dat dan per blokje of geldt dat voor het hele recept. Ik ga ’em zéker nog een keer maken nl
0:-)
4 koolhydraten per brownie!
Hoi Con, zonder het huis eerst op te ruimen heb ik tóch deze brownies gemaakt. Ik heb wel drie keer overal gezocht naar breipennen en niet gevonden. Telt dat ook?
Ik je omschrijving liet je wel weten wat extra water toe te voegen als het deeg wat te compact was. Eigenlijk wist ik niet hoe het deeg eruit moest zien…. Vloeibaar? In ieder geval was het een klomp deeg waar ik wat water bij heb gedaan. Achteraf gezien bij langena niet genoeg ;) Hartstikke droog haha…. Maar mijn zusje had de oplossing, wat melk er bij et voila…. Een ontbijt.
Ik heb wat brokjes brownie door mijn non dairy milk gedaan en dat was echt verrukkelijk!!! Dank je wel voor dit onverwachte ontbijtje :))
Hoi El! Die zus van jou heeft goeie ideeën zeg. Ook bij mij lukken niet alle baksels in één keer, en zo’n baksel dan als ontbijt te gebruiken is geniaal!
Het probleem is waarschijnlijk het kokosmeel. Kokosmeel neemt veel vocht op, en als gevolg daarvan kan het bakresultaat te droog uitvallen.
Mijn ervaring is dat het per merk ook nog eens erg verschilt, daarom vind ik het moeilijk om exacte hoeveelheden vocht aan te geven. Wat ook kan helpen is een extra ei aan het beslag toe te voegen.
Of je laat het gewoon zo en hebt er een lekker ontbijtje bij ;)
We vonden ze erg droog.
Met een flinke klodder slagroom was het te doen.
Wat jammer dat de brownies te droog waren. Dat komt waarschijnlijk door het kokosmeel.
Kokosmeel neemt veel vocht op, en daarom bestaat het risico dat baksels met kokosmeel droog uitvallen. Bakken met kokosmeel vergt enige oefening, en ik heb gemerkt dat verschillende merken kokosmeel ook verschillende resultaten geven.
Mocht je nog eens iets met kokosmeel bakken, dan kun je wat extra vet (gesmolten kokosolie of boter) of eventueel een scheutje melk toevoegen.
Groetjes, Con