Hartige porridge van bloemkool

Hartige porridge van bloemkool

Hartige bloemkool porridge, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het aantal recept op de blog neemt gestaag toe. De 300e (maart 2020) zit er langzaam aan te komen! Vandaag heb ik geprobeerd een beetje origineel te zijn, en heb ik een hartige porridge bedacht. Persoonlijk ben ik meer van zoet in de ochtend, maar je kunt deze hartige bloemkool porridge met boerenkool (of spinazie, afhankelijk van het seizoen) ook als lunch eten. Natuurlijk is deze ontbijtpap koolhydraatarm en glutenvrij.

Bloggen kost tijd

Het is leuk om te doen: recepten bedenken, uitproberen, veranderen, proeven, nog eens uitproberen, nog eens proeven, en dan met de wereld delen. Maar er gaat veel, heel veel werk in zitten. Ik kan er dag en nacht mee bezig zijn, als ik dat zou willen. En dat wil ik dus niet. Want een hobby foodblogger heeft ook nog een leven naast eten. En een tuin waar regelmatig in gespit moet worden.

Hartige bloemkool porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

In het begin van de blog, nu ruim vijf jaar geleden (goh, waar blijft de tijd), postte ik vaker dan nu. Dat de frequentie naar beneden is bijgesteld, kwam aanvankelijk door de verhuizing naar Berlijn. Want als je tijdelijk in Berlijn woont, dan ga je natuurlijk niet dag in dag uit met je blog bezig. Nee, dan moet je de stad zo veel mogelijk leren kennen (vind hier mijn persoonlijke Berlijn-tips). Daarom heb ik destijds de frequentie teruggebracht naar één blog/recept per week. Want niet alleen moet het recept bedacht, gemaakt, geproefd, gefotografeerd en gepost worden, er moet ook een stukje tekst bij bedacht worden. Precies ja, dat stukje tekst dat je nu leest.

Lees jij alles?

Maar … wordt die tekst eigenlijk wel gelezen? Daar ben ik best benieuwd naar. Ik moet bekennen dat ik zelf als ik een blog bezoek, lang niet altijd de tijd neem om de tekst te lezen. Vaak scroll ik direct door naar het recept. Eigenlijk niet erg aardig van me, want ik weet uit eigen ervaring dat er veel tijd, zweet en geploeter in het schrijven van zo’n blogtekst gaan zitten. Ook in de mijne ja. En inspiratie is er ook niet altijd. Na bijna 300 blogs weet ik af en toe ook niet meer wat ik schrijven zal. Dus als er een onderwerp is waar je iets over wilt weten, laat dan gerust een reactie achter, hier onder in de commentaren of via het contactformulier).

Hartige bloemkool porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De workflow van een recept

Misschien vind je het interessant om te weten wat er bij het publiceren van een recept op een foodblog komt kijken. Ik ga er dan vanuit dat je al een domeinnaam, hosting en een siteontwerp (template) hebt. Dit zijn zo ongeveer de stappen:

 1. Veel kookboeken lezen, buiten de deur eten (héél vervelend), en op internet surfen om inspiratie op te doen. Dan ga ik nadenken over al dat lekkers dat ik voorbij zie komen, en hoe ik dat op een verantwoorde én koolhydraatarme manier kan aanpassen voor jullie. En voor mezelf natuurlijk, want elk recept wordt in huize Con-serveert opgegeten.
 2. Boodschappen doen voor de ingrediënten.
 3. Recept maken, en direct noteren hoeveel van wat er in gaat (soms vergeet ik dat wel eens, en dan weet ik de volgende dag niet meer hoe ik het precies gemaakt hebt, dom dom dom). Er wordt veel vooruit gewerkt: er zijn dagen dat er drie recepten worden gekookt, maar ook dagen dat er even niks nieuws op tafel komt.
 4. Foto’s maken als het gerecht klaar is. Veel foto’s maken.
 5. Gerecht proeven/eten. Manlief is een zeer serieuze tester! Soms is het meteen goed, soms moet er nog e.e.a. aangepast worden. Dat betekent stap 2, 3 en 4 opnieuw uitvoeren.
 6. Foto’s inlezen en een keuze maken welke gebruikt gaan worden (foto’s stevig bewerken doe ik niet, ik maak ze hooguit wat helderder en maak het formaat kleiner om geen opslagproblemen te krijgen).
 7. Nieuwe post maken (ik gebruik WordPress) en een tekst schrijven (vaak betekent dat ook research op internet doen, zodat ik jullie geen onzin vertel).
 8. De hele WordPress santemekraam eromheen regelen (toevoegen van categorieën, tags, en het inrichten van het hele SEO-gebeuren, zodat Google heel af en toe ook iets van mijn bescheiden blog vindt als je naar een koolhydraatarm recept zoekt).
 9. Het recept zelf uitwerken qua ingrediënten en te volgen stappen.
 10. Alles zes keer controleren (nee hoor, ik ben helemaal geen perfectionist).
 11. Recept publiceren (dat doe ik meestal op donderdag) op de blog.
 12. Meteen het recept delen op de sociale media: recept posten inclusief begeleidende tekst op Facebook, Instagram en Pinterest.
 13. Nieuwsbrief schrijven en versturen.
 14. De recepten-administratie bijwerken: wat heb ik al gepost, wat nog niet, waar heb ik al een verhaal bij en welk zodat ik als het even kan geen dubbele onzin post ;), waarbij heb ik nog niks, dat soort dingen.
 15. Reageren op berichtjes die meestal via de sociale media, maar ook via de commentaren n.a.v. het recept op de blog worden achtergelaten.
 16. En last but not least tussen de recepten door af en toe je neus laten zien op de sociale media (altijd erg leuk, maar ook een tijdrovende stap).

Hartige bloemkool porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je ziet het, er komt heel wat bij kijken bij het maken van één simpele blogpost. En dan heb ik het nog niet over het onderhoud: backups maken, plugins updaten, categorieën en tags onderhouden, dode links opsporen en tot leven wekken, 404-not-found meldingen onder handen nemen, fouten die spontaan ontstaan (het blijft IT hè) oplossen, en zo af en toe eens naar de statistieken van de blog kijken om te zien waar jullie bijvoorbeeld het vaakst naar zoeken. Kan ik daar weer een blog en/of recept bij bedenken!

Wil je een foodblog beginnen?

Mocht je overwegen een foodblog te beginnen, dan heb ik hierboven dus een mooie instructie op hoofdlijnen geschreven hi hi. Dat ben ik zo te zien nog niet verleerd: voorheen toen ik nog in Nederland woonde en werkte, heb ik dat tig keer gedaan (projectplanning heette dat toen),  en dat ging me altijd goed af.

Vooropgesteld dat foodbloggen echt heel erg hartstikke leuk is, wilde ik gewoon even duidelijk maken hoeveel werk het eigenlijk is. Ook als hobbyblogger. Als je dit doet om je brood mee te verdienen, gaat er nog veel meer tijd in zitten. En dat is één van de redenen dat ik liever hobbyblogger blijf. Zo heb ik de vrijheid om een keertje niet aan de blog te werken als de zon schijnt en er ook in de tuin gesnoeid moet worden bijvoorbeeld. Of als ik door manlief mee uit eten wordt genomen, zodat ik niks voor de blog kan uitproberen. Hoewel dat natuurlijk wel valt onder stap 1 van mijn werkinstructie: inspiratie opdoen …

Hartige bloemkool porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Hartig koolhydraatarm ontbijt

Over inspiratie gesproken: terug naar het recept van vandaag. Bij het zoeken naar inspiratie voor een koolhydraatarm porridge ontbijt, kwam ik erachter dat ik heel vaak zoete ontbijtjes voorbij zag komen. Dus ik dacht: waarom niet hartig? En dus heb ik met deze hartige porridge een variant op de zoete koolhydraatarme bloemkoolpap gemaakt, die al langer op de blog te vinden is. Ik hoop dan maar dat het echt origineel is, want het kan best zijn dat er toch al zoiets bestaat en dat ik het alleen niet gevonden heb. In ieder geval kunnen de hartige liefhebbers onder ons nu ook met een hippe porridge ontbijten!

Hartige bloemkool porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme hartige porridge van bloemkool

Con
Ben je geen zoetekauw? Vandaag eens geen zoet ontbijt, maar een koolhydraatarme hartige porridge van bloemkool.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Fusion
Porties 2 personen
Koolhydraten 10 kh

Dit heb je nodig
  

 • 200 gr bloemkool in roosjes
 • 125 ml ongezoete plantaardige melk
 • 3 el tahin
 • 1 el lijnzaad
 • 1 tl gemalen komijn
 • snufje nootmuskaat
 • versgemalen zout en peper
 • 100 gr boerenkool diepvries, ontdooid
 • 2 tl za’atar
 • 1 tl sumak optioneel

Zo maak je het
 

 • Kook de bloemkool in 8-10 minuten gaar en giet ze af.
 • Voeg de melk, tahini, lijnzaad, komijn, nootmuskaat en zout en peper toe. Pureer het geheel met een staafmixer.
 • Voeg de boerenkool toe en roer door. Verhit het geheel op laag vuur tot het warm genoeg is.
 • Verdeel de hartige porridge over twee kommen, en verdeel de extra tahini erover. Strooi de za’atar en evt. de sumak erover.

Tips

 • Top de porridge naar wens vegan met gebakken tempeh reepjes, of vegetarisch met een zacht gekookt ei (zie foto’s).
 • Afhankelijk van het seizoen kun je in plaats van boerenkool ook spinazie gebruiken.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...

4 reacties

 1. Ria van Beek

  Goedemorgen Con. Het is net 7.30 uur, vrijdagmorgen. Ik zit nog in mijn ochtendjas op de bank met een slapende hond op schoot en lees je hele verhaal, zoals zo vaak. Nee, je schrijft het niet tevergeefs, het is fijn om te lezen. Dat er veel meer werk in zo’n blog gaat zitten vermoedde ik wel. Maar zóveel… Veel van je pinterest-recepten zijn al door mij geprobeerd en gewaardeerd. Bovenstaand zal ik denk ik niet als ontbijt kunnen waarderen, maar wie weet, eens als lunch.
  Je uiteenzetting over het vele werk dat je voor ons doet, maakt, dat ik nu een tegenstribbelend hondje op de grond zet om ook eens aan een werkzame dag te beginnen. Ik heb er energie van gekregen, haha, en wens je een fijne dag. (en, in ‘s lezersbelang, veel inspiratie)

  1. Goedemorgen Ria. Het is bijna 08:00 uur en ik zit net als jij op de bank met een kop koffie. Dat is de tijd dat ik altijd een “rondje blog” doe, zoals ik dat noem. En dan lees ik jouw reactie op mijn blog, en die doet me erg goed. Het is fijn te lezen dat al mijn inspanningen zo gewaardeerd worden, en het is helemaal leuk om te lezen dat je er energie van hebt gekregen! Een hele fijne dag vandaag, groetjes!

 2. Marijan Janssen

  Hoi Con, Soms lees ik de hele blog, soms ook alleen maar het recept. Leuk om en keer te lezen wat het allemaal inhoudt. soms lees ik nav jouw mailbericht, maar soms ook omdat ik op zoek ga naar en recept welke bij de inhoud van mijn koelkast past. altijd leuk om te lezen. grt. Marijan

  1. Hi Marijan! Wat leuk dat je af en toe mijn blogs leest!
   Ik doe dat bij anderen ook niet altijd hoor, ben net als jij soms alleen op zoek naar een recept met ingrediënten die ik in huis heb.
   Groetjes terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *