Courgette-pindakaasbrood

Courgette-pindakaasbrood

Koolhydraatarm courgette pindakaasbrood recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Er is weer een nieuw brood in de keuken van Con gebakken! Het is een brood dat verborgen groente bevat. Nou ja verborgen: je kunt in dit courgette-pindakaasbrood de courgette goed zien zitten hoor. Het is snel gemaakt, de oven doet de rest.

Verborgen groente

Na de vergeten groente van vorige week, is nu de verborgen groente aan de beurt. Want we weten het allemaal: groente is gezond. Toch is het voor veel mensen een probleem om dagelijks aan de geadviseerde hoeveelheid groente te komen. Nu moet ik zeggen dat ik sinds ik koolhydraatarm eet, geen enkel probleem heb met het behalen van mijn groentequota. Ik heb nog nooit zoveel groente gegeten! Maar misschien vind jij het wel lastig, of heb je een familielid die al die groente niet zo ziet zitten.

Courgette pindakaasbrood recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Hoeveel groente en fruit moet je per dag eten?

Veel groente en fruit eten, dat is gezond voor ons. Maar hoeveel moet je eigenlijk per dag eten?

Het advies luidt in Nederland (stand 2020): 250 gram groente per dag per persoon. En dat is dan bereide groente. Het kan lastig zijn in te schatten hoeveel rauwe spinazie je bijvoorbeeld nodig hebt om tot 250 gram geroerbakte spinazie te komen. Het Voedingscentrum heeft daar een handig hulpje voor gemaakt.

Voor fruit adviseert het Voedingscentrum trouwens 200 gram per persoon per dag.

Courgette pindakaas brood recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Richtlijnen in Duitsland

In Duitsland luidt het advies anders. Duitsers zijn kennelijk een stuk gezonder, want hier eten we meer groente, namelijk maar liefst 400 gram per persoon per dag. Dat is bijvoorbeeld 200 gram gekookte groente plus 200 gr salade. Voor fruit staat de teller op 250 gram.

Het Duitse voedingscentrum DGE (staat voor Deutsche Gesellschaft für Ernährung) vertaalt deze richtlijnen naar de slogan “5 am Tag“, waarmee wordt bedoeld dat 5 handen vol groente en fruit gelijk staat aan die 400 gram groente en 250 gram fruit. Er is zelfs een speciale promotie-site voor gemaakt (voor geïnteresseerden link hier, vanzelfsprekend in het Duits). Idealiter eet je 3 handen vol groente en 2 handen vol fruit.

Pindakaas in je brood

Groente verstoppen in gerechten waar je het niet in verwacht, is in Duitsland dus wel handig. In dit brood zit daarom courgette verstopt. Wel 300 gram! Natuurlijk verdeelt zich dat over het aantal sneetjes dat je van het brood snijdt, maar elke hap groente is er eentje meer.
Ik haal uit mijn brood 12 sneetjes. En daar doe ik in mijn eentje 12 dagen mee. Want het is best machtig, dit brood. Dat komt niet zozeer door de courgette, maar des te meer door de pindakaas die ook in dit brood gaat. Ja, je leest het goed, niet op je brood maar in je brood. En zo krijg je dus een courgette-pindakaasbrood.

Waarschuwing: het smaakt behoorlijk naar pindakaas, daar moet je dus wel van houden.

Courgette pindakaasbrood recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Kokosmeel

Dit pindkaasbrood wordt met kokosmeel gebakken, een meel wat ik steeds vaker in mijn keuken gebruik. Het is wel een lastig meel om mee te werken, vind ik. Ik heb allang gemerkt dat een ander merk kokosmeel ook een ander bakresultaat geeft. Kokosmeel neemt namelijk zeer veel vocht op, maar het ene merk toch weer meer dan het andere.

Het kan dus zijn dat je een beetje moet spelen met de aangegeven hoeveelheden. Het deeg moet in ieder geval smeuïg zijn en niet te kruimelig. Is dat wel het geval, dan gewoon een beetje water toevoegen. En o ja, gebruik echt drie grote L-eieren, niet de M-eieren. Als je alleen maatje M in huis hebt, dan kun je er beter vier gebruiken. Voor het totaal aantal koolhydraten van dit pindakaasbrood maakt dat echt niet veel uit.

Courgette pindakaasbrood recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Wil je graag meer recepten met verborgen groente? Maak dan eens bloemkool-porridge of bietjespap met chocolade. Wat dacht je van brownies van zwarte bonen? Maak eens groenteburgers, bijvoorbeeld broccoli-fritters, of zoete aardappel burgers. En smoothies waar naast fruit ook groente in zit, zoals een groene smoothie.

Goh, misschien moet ik eens een verborgen groente categorie gaan maken ;)

Courgette pindakaas brood recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Koolhydraatarm courgette-pindakaasbrood

Con
Een brood met groente erin! Dit courgette-pindakaasbrood is lekker laag in koolhydraten en vult enorm. Een sneetje bij het ontbijt en je kunt er tegenaan!
Bereidingstijd 15 minuten
oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Algemeen
Porties 12 sneetjes
Koolhydraten 5 kh

Dit heb je nodig
  

  • 300 gr courgette het vocht zo veel mogelijk uitgeknepen
  • 3 grote eieren
  • 60 gr pindakaas of andere notenpasta
  • 40 gr kokosolie gesmolten
  • 1 el honing
  • 125 gr kokosmeel
  • 20 gr lijnzaadmeel
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1/2 tl zout

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Kluts de eieren in een beslagkom los met de pindakaas, gesmolten kokosolie en honing. Meng in een andere kom het kokosmeel met het lijnzaadmeel, bakpoeder en zout. Doe de droge ingrediënten bij de natte en meng het geheel goed.
  • Voeg dan de geraspte courgette toe en meng nogmaals.
  • Doe het deeg in een met bakpapier beklede broodvorm, en bak het pindakaasbrood in de oven in 50-60 minuten gaar (testen met een prikker). Laat het pindakaasbrood helemaal afkoelen voor je het snijdt.

Tips

  • Als je het lekker vindt, kun je eventueel een theelepel kaneel of koekkruiden aan het meel toevoegen.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


4 reacties

  1. Shirley

    Hai, ik zie dat je er honing bij doet, bij het keto mag dat toch niet? Recept ziet er goed uit. En ehm hoe knijp je het vocht uit een courgette? Of is het beter om al de geraspte uit de winkel te gebruiken (courgetti geloof ik) en voor wijnsteenbakpoeder mag je ook de gewone bakpoeder gebruiken?

    1. Ik hou er persoonlijk niet zo van om dingen te verbieden (dan wil je ze meestal juist). Zolang de koolhydraten laag blijven, gebruik ik dus gewoon zoetmiddelen die anderen misschien niet gebruiken. Je bent natuurlijk vrij om zelf een andere zoetstof te kiezen.
      Vocht uit een courgette knijpen doe je door de courgette in een schone theedoek te doen, en dan goed uitknijpen dus. En natuurlijk mag je gewone bakpoeder gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *