Bananenbrood met matcha

Bananenbrood met matcha
Koolhydraatarm bananenbrood met matcha recept - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

Con-serveert nieuwe stijl is live! Ik vind het zelf heel mooi geworden, lekker fris en zonder al te veel fratsen. En dat past goed bij mij. Om dit heugelijke feit te vieren, heb ik bananenbrood gebakken. Met een bijzonder ingrediënt: matcha.

Macho Matcha

Matcha is een nieuw hip ingrediënt in de moderne keuken. Het is eigenlijk groene thee, je koopt het in poedervorm. Het bestaat uit de fijngemalen blaadjes van een japanse theesoort. Matcha kun je in principe in twee kwaliteiten kopen: de peperdure premium kwaliteit voor het bereiden van thee, de iets goedkopere maar nog steeds dure soort voor gebruik in de keuken. Het is hoe dan ook dus best duur, en ik raad je aan er niet verslaafd aan te raken, want dat is een flinke aanslag op je portemonnee.

Ik had over matcha gelezen, o.a. in de vegane kookboeken van de Duitse Attila Hildmann. Die heeft denk ik een lucratieve deal met een matcha-fabrikant gesloten, want hij prijst het groene goedje zo’n beetje de hemel in. Tja, dan wordt ik toch wel nieuwsgierig, dus op naar de bio-supermarkt voor een zakje matcha. Pff … duur!! Daar heb ik maar even diep ademgehaald en ben meteen af gaan rekenen voordat ik me zou bedenken. Thuis heb ik meteen het zakje opengemaakt en er aan gesnuffeld, maar heel bijzonder vond ik het niet ruiken.

Koolhydraatarm bananenbrood met matcha

Matcha schijnt stijf te staan van de anti-oxidanten. Maar ook van de theanine, wat eenzelfde soort uitwerking heeft als cafeïne, en daar moet je wel tegen kunnen. Volgens heer Hildmann krijg je na het nuttigen van matcha een soort permanente high en kun je er de hele dag tegen. Er zou geen koffie tegen op kunnen. Tja, ligt eraan hoe lekker je koffie vindt natuurlijk (errug lekker dus).

Wat kun je met matcha?

Van (premium) matcha kun je dus thee maken. Dat is een heel ritueel, waarbij je naast dure matcha ook nog eens een duur setje moet kopen met een soort bamboe kloppertje genaamd chasen, wat je nodig hebt om de thee als het ware op te kloppen. Oké, dat klinkt mij als teveel gedoe. Gelukkig kun je meer met matcha.
Matcha kun je in je smoothie stoppen, door dressings roeren, door yoghurt mengen, of in het deeg van je baksels doen. Dat laatste leek me wel wat. Vooral omdat al die foto’s met matcha recepten me deden geloven dat je gerecht prachtig groen wordt. Spoiler: dat is dus helemaal niet zo.

Bananen maken lekker zoet

Onlangs heb ik brownies met banaan gebakken, en het bakken met banaan beviel goed. Daarom heb ik ook dit keer naar de bananen gegrepen en een koolhydraatarme bananenbrood gebakken, die net zo goed bananencake zou kunnen heten. Het ligt er maar aan of je het bij je ontbijt eet, of bij de koffie.
Door de natuurlijke zoetheid van de bananen heb je geen extra zoetstof nodig. Zorg wel dat je bananen goed rijp zijn, zo rijp dat ze nog nèt niet van de fruitschaal af lopen ;-) .

Ik haal 12 plakken uit mijn koolhydraatarme bananenbrood, dat levert per plak nog geen 6 KH op. Die kan ik me wel permitteren als ik iets te vieren heb. Gewoon bij een simpel bakkie koffie hoor.

Koolhydraatarm bananenbrood met matcha

Matcha hype

Mijn mening over matcha: hype!

Matcha geeft niet een heel bijzondere smaak aan je creaties, prachtig groen wordt je gerecht niet, en persoonlijk krijg ik er ook geen kick van. Maar misschien ben ik wel te veel door koffie afgehard :-D . Daarnaast vind ik het nogal prijzig, en in die zin niet waard om mijn geld aan uit te geven.

Dit koolhydraatarme bananenbrood met matcha kun je daarom ook prima zonder de matcha maken.

Heb jij matcha al geprobeerd, wat vond je ervan? Leuk als je hieronder een bericht achter laat!


Bananenbrood met matcha

6 KH (per snee)

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 45 minuten oventijd)

Koolhydraatarme bananencake met matcha

Je hebt nodig voor 1 brood (12 sneetjes):

2 rijpe bananen
2 eieren (maat M)
2 el gesmolten kokosolie
200 gr amandelmeel
1 tl wijnsteenbakpoeder
snufje (Himalaya) zout
1 tl kaneel
1 el matcha (optioneel, te koop bij o.a. AH)
3-4 el geschaafde amandelen

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt de kokosolie op een laag vuur. Snijd de bananen in plakken. Doe de gesmolten olie samen met de bananen in een beslagkom. Breek de eieren erboven en mix met de handmixer tot een cremige massa.
  3. Meng in een andere kom amandelmeel, bakpoeder, zout, kaneel, en evt. de matcha. Voeg dit mengsel bij het bananen-ei-mengsel en meng het geheel met een vork goed door elkaar.
  4. Bekleed een cake- of broodvorm met bakpapier en giet het deeg-mengsel erin. Gebruik een pannenlikker om al het ‘deeg’ uit de kom te schrapen. Strijk het mengsel een beetje glad en bestrooi met de geschaafde amandelen.
  5. Bak het bananenbrood in 40-45 minuten gaar. Controleer met een prikker: deze moet schoon uit het deeg komen.
  6. Laat het brood helemaal afkoelen voordat je ze snijdt.

Tips:

  • Voeg eens een eetlepel cacao en wat cacaonibs toe voor een choco-bananenbrood.
  • Je kunt deze bananencake ook als ontbijt eten (dan is het dus bananenbrood), al dan niet belegd (bijvoorbeeld met amandelpasta).
  • Liever vegan? Vervang de eieren door 2 el sojameel die je eerst mengt met 4 el water.

Vrij van gluten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Loading...




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *